Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το Σύδνεϋ νικητής στο Austalian Boat Race 2012

.
Η απλή μέθοδος του στριψίματος ενός νομίσματος καθόρισε τη θέση που θα έχουν οι οκτάκωπες των Πανεπιστημίων του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, στο ετήσιο Boat Race της Αυστραλίας. Το Σύδνεϋ κέρδισε το δικαίωμα επιλογής και ευχόταν η επιλογή της νότιας διαδρομής, στον αγώνα head-to-head μήκους 4,3 χιλιομέτρων, να του βγει τελικά σε καλό 

Αλλά, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο επίκωπος του σκάφους Fergus Pragnell, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον προπονητή Mark Prater και τον πηδαλιούχο Will Raven, η επιλογή αυτή είχε αρκετό ρίσκο. 

Η βόρεια διαδρομή είναι η πλέον συμφέρουσα για το ξεκίνημα στο Woolwich, για το λόγο ότι τρέχεις εσωτερικά στην πρώτη στροφή και, αποκτώντας ένα ικανό προβάδισμα φροντίσεις να το αξιοποιήσεις για τη δεύτερη, αντίθετη στροφή, πριν από τον τερματισμό στο Darling Harbour. 

Sydney University mens eight rowing team training at St Ignatius College.Αυτό κατέστη σαφές νωρίτερα στον αγώνα των γυναικών που το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο κέρδισε στο νόμισμα και επέλεξε το βόρεια διαδρομή, πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ μέχρι τη στροφή και πέτυχε μια νίκη με 25 δεύτερα διαφορά. 

Αλλά στην περίπτωση των ανδρών, οι άνθρωποι του Σύδνεϋ ήταν τόσο σίγουροι για τις δυνάμεις τους, που σχεδίασαν να κάνουν ό, τι μπορούν για να παραμείνουν κοντά στη Μελβούρνη σε αυτά τα πρώτα ζωτικά λεπτά, και να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της νότιας διαδρομής στο δεύτερο μισό του αγώνα και να τους περάσουν. 

Την πολύ μικρή απόσταση του Σύδνεϋ από την Μελβούρνη έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι, πάνω στην καμπή της πρώτης στροφής συγκρούστηκαν δύο φορές τα κουπιά τους, κάτι που δεν ήταν βεβαίως αναμενόμενο. 

Αλλά από τη στιγμή που το Σύδνεϋ πήρε το προβάδισμα, η διαφορά αυξήθηκε από 1 σε 1 ½ μήκος, έχοντας πάντα τον τρόπο να ανταποκριθεί σε κάθε μία από τις γενναίες προσπάθειες της Μελβούρνης να πάρει πίσω τη διαφορά. 

''Ήταν ρίσκο η επιλογή της διαδρομής'' είπε ο Pragnell μετά τη νίκη τους με 5,35 δευτερόλεπτα διαφορά εναντίον της Μελβούρνης. ''Ξέραμε ότι επρόκειτο να έχουμε ένα μειονέκτημα στην αρχή, έτσι, το σχέδιό μας ήταν να φανούμε δυνατοί και να κρατηθούμε κοντά τους και να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα στο δεύτερο μισό του αγώνα. Είχαμε μια καλύτερη από την αναμενόμενη έναρξη. Ο ρυθμό μας, ήταν πολύ καλός. Και το ποσοστό ήταν υψηλότερο από ό, τι είχαμε στην προπόνηση, έτσι ήμασταν πολύ χαρούμενοι με αυτό.'' 

Η αυτοπεποίθηση στο Σύδνεϋ βασιζόταν στα στοιχεία από τις πρόσφατες δοκιμές στα κωπηλατοεργόμετρα. Και αυτή η αυτοπεποίθηση ενστάλαξε μια ηρεμία στο πλήρωμα και τους βοήθησε να βρουν το ρυθμό τους από νωρίς. 

Εν τω μεταξύ, νίκη της Μελβούρνης στην κούρσα των γυναικών ήταν προδιαγεγραμμένη μετά τη διαφορά που πήρε στη αρχή. 

''Ξέραμε ότι είχαμε κάποια καλή ταχύτητα και, αν καταφέρναμε να πάρουμε ένα ικανοποιητικό προβάδισμα στα πρώτα πέντε λεπτά μέχρι την πρώτη στροφή, θα μπορούσαμε στη συνέχεια να ανταποκριθούμε στις κινήσεις τους,'' δήλωσε η Phoebe Stanley, η οποία ήταν επίκωπος στην οκτάκωπο της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, αλλά την Κυριακή κάθισε στη θέση έξι.

Πηγή: www.smh.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: