Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Οι νικητές των βραβείων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το 2012

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας, FISA, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους νικητές των Βραβείων Κωπηλασίας του 2012, με τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από το Λονδίνο 2012 να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή. 

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της τετρακώπου ελ. Βαρών των ανδρών της Νότιας Αφρικής και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, το πρώτο για ομάδα κωπηλασίας από την Αφρική, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το πλήρωμα αυτό κέρδισε τον τίτλο του ανδρικού πληρώματος της χρονιάς για το 2012. Οι πιο επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες για την ομάδα κωπηλασίας της Νέας Ζηλανδίας έδωσαν στον προπονητή τους Dick Tonks το βραβείο του Προπονητή της χρονιάς. Διανύοντας μια αήττητη χρονιά και κάνοντας το μεγάλο άλμα προς την κορυφή, το πλήρωμα της Μ. Βρετανίας στο διπλό σκιφ γυναικών κέρδισε τον τίτλο του Γυναικείου Πληρώματος της χρονιάς. Η εκπληκτική του απόδοση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες οδήγησε στην επιλογή του Huang Cheng από την Κίνα ως Adaptive Πλήρωμα για το 2012. Στη λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Βρετανίδα Diana "Di" Ellis, πρόεδρος της βρετανικής κωπηλασίας, επιλέχθηκε για το Βραβείο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών στη Διεθνή Κωπηλασία

Η διαδικασία επιλογής ξεκίνησε με την υποβολή των σχεδόν 1.000 υποψηφιοτήτων από το ευρύ κοινό. Το Συμβούλιο της FISA ψήφισε για τους φιναλίστ. Στη συνέχεια, η Εκτελεστική Επιτροπή της FISA επέλεξε τους τελικούς νικητές. Η βράβευση γίνεται απόψε, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στο επίσημο δείπνο στο κάστρο Knappogue της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Προπονητικού Συνέδριου. 

2012 World Rowing Coach of the Year
Dick Tonks, New Zealand 
Dick Tonks_4_prΌταν η Νέα Ζηλανδία πήρε πέντε μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν σαφές ότι πίσω από αυτή την επιτυχία ήταν ο προπονητής τους Dick Tonks. Αυτός ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον ιδρώτα των αθλητών για την εκπληκτική επιτυχία της κωπηλασίας της Νέας Ζηλανδίας. Στο Λονδίνο, οι Hamish Bond και Eric Murray στη δίκωπο των ανδρών ολοκλήρωσαν έναν τέλειο Ολυμπιακό κύκλο παραμένοντας αήττητοι από τότε που σχημάτισαν πλήρωμα, το 2009. Ο Tonks είναι επίσης ο προπονητής πίσω από τον Ολυμπιονίκη στο σκιφ των ανδρών, Mahe Drysdale. Ως πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και δύο φορές Ολυμπιονίκης, ο Drysdale είναι ο πιο επιτυχημένος σκιφίστας της Νέας Ζηλανδίας. 

Το όνομα του Tonks μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια σειρά από προηγούμενες επιτυχίες της Νέας Ζηλανδίας όπως των διδύμων Evers- Swindell που έγιναν δύο φορές Ολυμπιονίκες και του Rob Waddell, για να αναφέρουμε μερικές. 

Ολυμπιονίκης ο ίδιος το 1972, ξεκίνησε ως εθελοντής προπονητής στην γενέτειρά του Wanganui, όπου εργάστηκε νυχτερινή βάρδια σε ένα εργοστάσιο για να μπορεί να προπονεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Tonks έχει κερδίσει αυτό το βραβείο άλλες δύο φορές πριν, το 2005 και το 2010. 

149679302_102012 World Rowing Male Crew of the Year
James Thompson, Matthew Brittain, John Smith, Sizwe Lawrence Ndlovu 
(Νότια Αφρική, τετράκωπος ελ. βαρών ανδρών) 
Δεδομένου ότι είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα κωπηλασίας που κερδίζει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία, οι Matthew Brittain, John Smith, Sizwe Lawrence Ndlovu και James Thompson έφεραν την κωπηλασία στη συνείδηση του κόσμου της Νότιας Αφρικής. Η ελαφριά τετράκωπος των ανδρών είχε έναν εξαιρετικό ολυμπιακό τελικό, με παρόντες το πανίσχυρο πλήρωμα της Δανίας, τους παγκόσμιους πρωταθλητές Αυστραλούς καθώς και το βρετανικό πλήρωμα το οποίο είναι σε μεγάλη υπόληψη. 

Σ’ ένα «κλειστό» τελικό, η Νότια Αφρική κέρδισε πάνω στη γραμμή του τερματισμού. Όλα τα μέλη του πληρώματος συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς, αλλά, με τη βοήθεια του προπονητή τους Paul Jackson, κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε 25.000 Βρετανούς θεατές που ενθάρρυναν τους συμπατριώτες τους, στο όμορφο κωπηλατοδρόμιο του Eton Dorney. 

Επίκωπος και το πιο έμπειρο μέλος του πληρώματος ο Ndlovu, έγινε ο πρώτος μαύρος Αφρικανός κωπηλάτης που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. 

DSC_3110
2012 World Rowing Female Crew of the Year
Katherine Grainger and Anna Watkins 
(Μεγάλη Βρετανία, διπλό σκιφ γυναικών) 
Όταν η κωπηλάτρια με τα περισσότερα μετάλλια της Μεγάλης Βρετανίας Katherine Grainger συνεργάστηκε με την Anna Watkins στο διπλό των γυναικών το 2010, αποδείχθηκε ότι συνέθεσαν τον τέλειο συνδυασμό. Το δίδυμο δεν ηττήθηκε ποτέ και όταν έτρεξε στον τελικό στο Λονδίνο έδειχνε ακαταμάχητο, με αποτέλεσμα να ηγηθεί της κούρσας από την αρχή μέχρι το τέλος. Στο Λονδίνο, η Grainger που είχε ήδη στη συλλογή της τρία αργυρά, κατέκτησε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Για την Watkins αυτό προστέθηκε στο χάλκινο μετάλλιο που είχε από τους Αγώνες του 2008. 

_P8I16142012 World Rowing Adaptive Rower of the Year
Huang Cheng 
(Κίνα, AS σκιφ Ανδρών) 

Μόλις δύο χρόνια στο άθλημα και μόνο ένα διεθνή αγώνα στην καριέρα του, ο Huang Cheng πέτυχε την καλύτερη παγκόσμια επίδοση στους προκριματικούς των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012. Ο χρόνος του ήταν περισσότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από ότι ο προηγούμενος καλύτερος χρόνος που είχε επιτευχθεί από τον μέχρι τότε αήττητο Βρετανό Tom Aggar.

Ο Huang, ο οποίος έπασχε από πολιομυελίτιδα, στη συνέχεια κέρδισε στον τελικό με μια σαφή διαφορά τριών δευτερολέπτων και στέφθηκε Παραολυμπιονίκης. Με τις επιδόσεις του έθεσε το αγώνισμα σε ένα νέο επίπεδο. 



Di Ellis_GBR_pr2012 World Rowing Distinguished Service to International Rowing
Di Ellis, Great Britain 
Ως πρόεδρος της βρετανικής κωπηλασίας από το 1989, η Di Ellis μπορεί να θεωρηθεί ως η ραχοκοκαλιά της βρετανικής κωπηλασίας. Η Ellis αρχικά ασχολήθηκε με αρκετά θαλάσσια σπορ, συμπεριλαμβανομένης και της κωπηλασίας, πριν πάει να γίνει διαιτητής κωπηλασίας. Ένα διάστημα διετέλεσε και διευθύντρια της βρετανικής ομάδας κωπηλασίας. 

Η Ellis έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της βρετανικής κωπηλασίας το 1989 και από τότε ήταν μέλος στην οργανωτική επιτροπή έξι παγκόσμιων διοργανώσεων. Ήταν επίσης μέλος της αντιπροσωπείας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων Λονδίνο 2012. Το 2013 θα παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: