Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Το τελευταίο "Ζήτω" για τον Iztok Cop

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες στην κορυφή του αθλήματος, ο κορυφαίος κωπηλάτης της Σλοβενίας, Iztok Cop αποσύρεται από την κωπηλασία σε μια εορταστική ρεγκάτα στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

Η καριέρα του Cop στην κωπηλασία ήταν άκρως αξιοσημείωτη. Πρωτοεμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή ως junior και κέρδισε το χρυσό στη δίκωπο, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του και τον επόμενο χρόνο. Στην ηλικία των 19 ετών ήταν ήδη στην εθνική ομάδα ανδρών και στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ακόμα στη δίκωπο και αγωνίζόμενος με τα χρώματα της Γιουγκοσλαβίας, τερμάτισε δεύτερος. Ο Cop περιγράφει αυτό το μετάλλιο ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του. «Ήταν στη Βιέννη το 1991 και το κέρδισα στην ηλικία των 19 ετών."

149676923_10
Luka Spik (l) and Iztok Cop (r) of Slovenia celebrate their bronze medals
on the podium of the men's double sculls at the 2012 Olympic
Rowing Regatta at Eton-Dorney near London, Great Britain.
©2012 Harry How/Getty Images
Το επόμενο χρόνο αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και κέρδισε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για το νέο ανεξάρτητο κράτος της Σλοβενίας. Με κατακτήσεις μεταλλίων πέρασαν και τα δύο επόμενα χρόνια, μέχρι το 1994 που μεταπήδησε στο σκιφ. Η επιτυχία ήταν άμεση με ένα χάλκινο μετάλλιο εκείνη τη χρονιά. Το 1995 έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής για πρώτη φορά και για τη Σλοβενία ήταν και πάλι ο πρώτος Παγκόσμιος τίτλος σε ένα ολυμπιακό άθλημα

Ο Cop στη συνέχεια πέρασε, από ό, τι ο ίδιος λέει, μια δύσκολη περίοδο. «Τρεις φορές τερμάτισα τέταρτος σε Παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιστροφή μου πίσω στο βάθρο δεν ήταν εύκολη υπόθεση». Τελικά, βρήκε το δρόμο της επιστροφής προς την κορυφή όταν συνεργάστηκε με το νεαρό Luka Spik, το 1999.

Ο Spik είχε ήδη συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη ηλικία των 17 ετών και στον πρώτο αγώνα τους, οι Cop και Spik πήραν το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2, ενώ ακολούθησε ο τίτλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, για να γίνουν Ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Άλλη μια πρωτιά για τον Cop και τη χώρα του, αφού αυτό ήταν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο για τη Σλοβενία.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο σκιφ κερδίζοντας δύο αργυρά και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν ενωθεί και πάλι με τον Spik για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου τερμάτισε δεύτερος. Στο Πεκίνο ήρθε το λιγότερο ευνοϊκό αποτέλεσμα του Cop. Ήταν έκτος στο διπλό. Αλλά στην ηλικία των 40 ετών ο Cop αγωνίστηκε και πάλι με τον Spik στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο το 2012. Τι έγινε στο διεθνές κύκνειο άσμα του; Ο Cop και ο Spik κέρδισαν το χάλκινο

«Το Χάλκινο στο Λονδίνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσυρθώ», δήλωσε ο Cop παραδεχόμενος ότι η απόφαση να αποσυρθεί δεν ήταν μια πρόσφατη απόφαση. «Το είχα σκεφτεί για λίγο πριν από τις Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Bled πέρυσι». 
 
Celebrating on Lake Bled
Iztok Cop with Jüri Jaanson, Vaclav Chalupa and Davor Mizerit during rowing
at Slovenian National Championship and farewell of Iztok Cop,
on September 22, 2012 at Lake Bled, Ljubljana Slovenia.
©2012 SPORTIDA Photo Agency
Για να γιορταστεί η καριέρα του Cop ως του πιο επιτυχημένου Ολυμπιακού αθλητή στην ανεξάρτητη Σλοβενία, διοργανώθηκε ένας αγώνας επίδειξης στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Στους αγώνες πήραν μέρος ο Cop, μαζί με τους καλύτερους φίλους του και αντιπάλους του στην κωπηλασία. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται, ο Νορβηγός Olaf Tufte, ο Τσέχος Vaclav Chalupa, ο Εσθονός Juuri Jaanson, ο Ιταλός Rossano Galtarossa και οι Γερμανοί Marcel Hacker και ο Peter Hoelzenbein καθώς και ο για πολλά χρόνια συνεργάτης του Luka Spik. Αγωνίστηκαν σε απόσταση 200 μέτρων και στον τελικό του διπλού έφτασαν οι Cop και Spik εναντίον των Tufte και Chalupa. Οι Cop και Spik ήταν οι νικητές.

dsc_1645
Iztok Cop of Slovenia celebrates winning bronze
in the men's double sculls at the 2012 Olympic Rowing
Regatta at Eton-Dorney near London, Great Britain. ©FISA
Ο Cop σχεδιάζει να συνεχίσει να ασχολείται με την κωπηλασία. «Έχω πολλές ιδέες, όπως συνήθως, για το πώς να αναπτυχθεί η κωπηλασία στο μέλλον». Ο Cop θέλει επίσης να συνεχίσει να αγωνίζεται και ήδη έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση με τους φίλους του από την κωπηλασία. «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση μου, αποφασίσαμε να κάνουμε μια τέτοια συνάντηση κάθε χρόνο στη χώρα κάποιου άλλου. Του χρόνου στην Πράγα, στην έδρα του Vaclav (Chalupa), ελπίζω».

Ζητήσαμε από τον Cop μια τελευταία λέξη για το τι θα έλεγε σε ένα νεαρό άτομο που θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί με την κωπηλασία. «Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Αλλά θα ήθελα να του επισημάνω ότι, η σκληρή δουλειά, η πειθαρχία και η αποφασιστικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, οι υγιείς σχέσεις μεταξύ των αντιπάλων, οι λιγότεροι τραυματισμοί και η σχεδόν παντελής έλλειψη αναβολικών σε σύγκριση με πολλά άλλα, πιο δημοφιλή και κερδοφόρα σπορ, είναι τα πλεονεκτήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: