Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κουπί προς τη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων

Της Σπυριδουλας Σπανεα

Eνα από τα αθλήματα που συγκεντρώνει... υψηλά ποσοστά για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι αναμφίβολα η κωπηλασία. Τα τέσσερα πληρώματα που έχουν προκριθεί στον πρώτο τους εφετινό αγώνα έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Είναι, όμως, εφικτό να κάνουν και εκεί «καρέ» μεταλλίων, όπως έκαναν στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο στο Βελιγράδι;

«Η κωπηλασία είναι περίεργο άθλημα», μας λέει ένας από τους προπονητές του αθλήματος, ο Σάκης Αθανασιάδης και προσθέτει: «Ολα είναι ανοιχτά. Το θέμα είναι να μην έχουμε τραυματισμούς και να μας βγει το πρόγραμμα. Στο άθλημά μας τα πάντα κρίνονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Ο πρώτος δεν διαφέρει πολύ από τον 6ο. Τα πληρώματα ενδέχεται να τερματίσουν ακόμα και ταυτόχρονα».

Από τις 6 το πρωί
Οι πρωταθλητές της κωπηλασίας μένουν και προπονούνται στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ξυπνάνε στις 6 το πρωί και έχουν διπλές προπονήσεις. «Εχουμε συνηθίσει να προετοιμαζόμαστε με αυτό τον ρυθμό. Στο Βελιγράδι είδαμε ότι το επίπεδο έχει ανέβει. Είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές. Πιο δύσκολα», μας λένε οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου. Το πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών θεωρείται από τα κορυφαία του κόσμου και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση του Λονδίνου. Το σκάφος τους στοιχίζει, περίπου, 10.000 ευρώ αλλά αυτό που κοστίζει περισσότερο είναι οι μεταφορές, οι οποίες γίνονται οδικώς.

Με μετάλλια έχει γυρίσει από τις τελευταίες διοργανώσεις και το πλήρωμα στην τετράκωπο. Οι Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλας, Γιάννης Χρήστου και Στέργιος Παπαχρήστος έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της χρονιάς. «Ολο μας το άγχος ήταν μέχρι να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς. Τώρα θέλουμε να χαιρόμαστε τον κάθε αγώνα που θα πάρουμε μέρος», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Τσίλης. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση και από τετράκωπο.

Ραγδαία είναι η άνοδος του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με τους Παναγιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στο παγκόσμιο κύπελλο του Βελιγραδίου. Το καρέ των μεταλλίων στη Σερβία συμπληρώθηκε με το χάλκινο των Αποστόλη και Νίκου Γκουντούλα στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου. Οι δίδυμοι έχουν πλεονέκτημα του συντονισμού από... την ημέρα της γέννησής τους: «Οι περιπτώσεις διδύμων είναι σύνηθες φαινόμενο στην κωπηλασία. Υπάρχει καλύτερος συντονισμός», μας λένε.

Νέες διακρίσεις;
Η ελληνική κωπηλασία έχει κατακτήσει προκρίσεις για τέσσερα πληρώματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως, θα προσπαθήσει να αυξήσει τον αριθμό: «Στη Λουκέρνη θα διεξαχθεί η προολυμπιακή ρεγκάτα. Δύο νέες κοπέλες, οι Διαμάντη και Νικολαΐδου, θα διεκδικήσουν «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη δίκωπο και ο Διονύσης Αγγελόπουλος στο σκιφ. Τα κορίτσια πρέπει να τερματίσουν 1ες ή 2ες και ο Αγγελόπουλος μέσα στην τριάδα. Θα είναι δύσκολη η πρόκριση αλλά από μια τέτοια εμπειρία μόνο κερδισμένοι θα βγουν οι αθλητές μας. Μακάρι να πάρουμε προκρίσεις ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των κωπηλατών που θα ταξιδέψει στο Λονδίνο», τονίζει ο προπονητής, Σάκης Αθανασιάδης.

Άνεργοι πρωταθλητέςΤα οικονομικά προβλήματα έχουν επηρεάσει και το άθλημα της κωπηλασίας. Ελάχιστοι από τους αθλητές έχουν καταταγεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι περισσότεροι είναι άνεργοι. «Ευτυχώς, σε μία χρονιά ιδιαίτερα σημαντική, μας βοήθησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εχουμε από το 2009 να πάρουμε πριμ για τις επιτυχίες μας. Η βοήθειά του αποτέλεσε μία... ανάσα για εμάς», λέει το «χρυσό» πλήρωμα του σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Η Αλεξάνδρα υπηρετεί στην Πυροσβεστική, ενώ η 23χρονη Χριστίνα σκέπτεται μετά τους Ολυμπιακούς να σπουδάσει φυσιοθεραπεία: «Δεν θέλω να σταματήσω την κωπηλασία αλλά θα κριθεί από τις καταστάσεις. Εχω σκοπό να σπουδάσω φυσιοθεραπεία γιατί θα μπορέσω να συνδυάσω τη δουλειά με τον αθλητισμό», υπογραμμίζει η αθλήτρια, ενώ όταν τις ρωτάμε για το μέλλον, το δίδυμο απαντάει: «Τώρα οι σκέψεις μας φτάνουν μόνο μέχρι τους Ολυμπιακούς. Μετά θα κάνουμε μία καταμέτρηση και θα αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε στον πρωταθλητισμό».
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: