Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας 2012

Η σεζόν του 2012 για την Παγκόσμια κωπηλασία είναι έτοιμη να ξεκινήσει στο Βελιγράδι της Σερβίας, από 3 έως 6 Μαΐου. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας Samsung 2012 έχει προσελκύσει συνολικά 662 κωπηλάτες από 43 χώρες που θα ανταγωνιστούν σε 21 αγωνίσματα σε Ολυμπιακές, Παραολυμπιακές και Διεθνείς κατηγορίες σκαφών.

Στις τέσσερις ημέρες των αγώνων αναμένεται να διεξαχθούν συναρπαστικές κούρσες. Πληρώματα που έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα επιδιώξουν να μετρήσουν τους εαυτούς τους έναντι των ανταγωνιστών τους, λίγους μήνες πριν το Λονδίνο, ενώ τα πληρώματα που εξακολουθούν να ονειρεύονται την πρόκριση, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν την ταχύτητά τους στους επιλογείς εν όψει της Λουκέρνης.

Η μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Samsung παραμένει αμετάβλητη. Όπως συνηθίζεται από την έναρξή του το 1997, θα υπάρχει ένας επικεφαλής αγωνίσματος σε κάθε κατηγορία σκαφών, σε καθένα από τα τρία στάδια της σειράς. Στον επικεφαλής θα απονεμηθεί η κίτρινη φανέλα και θα μεταφέρει την ηγετική του θέση στην επόμενη διοργάνωση. Ο τελικός νικητής για το 2102 θα ανακηρυχθεί στο τέλος του τελευταίου αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το μόνο σκιφ των ανδρών έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών με 27 σκάφη. Ανάμεσά τους είναι τέσσερεις από τους έξι μεγαλύτερους σκιφίστες στον κόσμο: ο Ondrej Synek (CZE), ο Olaf Tufte (NOR), ο Lassi Karonen (SWE) και ο Alan Campbell (GBR) και θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους από την αρχή της σεζόν. Μεταξύ των γυναικών στο σκιφ, η νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια Mirka Knapkova από την Τσέχικη Δημοκρατία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 Frida Svensson από τη Σουηδία και η τέταρτη το 2011, Κινέζα Xiuyun Zhang, είναι αυτές που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το Βελιγράδι για να δοκιμάσει τις δυνατότητές της η Ολυμπιακή dream team. Στην ομάδα περιλαμβάνεται και το πλήρωμα της τετρακώπου ανδρών με τη νέα του σύνθεση μετά την ένταξη σ’ αυτό των δύο κορυφαίων κωπηλατών της χώρας στα μονά κουπιά, Andrew Triggs Hodge και Pete Reed. Η βρετανική οκτάκωπος ανδρών θεωρείται πιο γρήγορη από ό τι ήταν αυτή που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο του 2011 και ελπίζουν να νικήσουν τους πολύ δυνατούς Γερμανούς που κερδίζουν συνεχώς επί τρία χρόνια.

Η Katherine Grainger με την Anna Watkins ηγούνται της βρετανικής γυναικείας ομάδας. Αγωνιζόμενες στο διπλό σκιφ γυναικών η Grainger και η Watkins, θα αντιμετωπίσουν ένα νέο γερμανικό πλήρωμα που περιλαμβάνει την κορυφαία σκιφίστρια Annekatrin Thiele και την πολύ έμπειρη Britta Oppelt.

Οι Ρουμάνοι προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του 2011 με την επιστροφή των πολλάκις Ολυμπιονικών, Georgeta Andrunache και Viorica Susanu. Οι Andrunache και Susanu αποσύρθηκαν το 2008 και η επιστροφή τους φαίνεται να ενισχύει τη δίκωπο και την οκτάκωπο της χώρας αυτής.

Αυτή η ρεγκάτα έχει διπλό ρόλο, καθώς είναι και η τελευταία ρεγκάτα Παραολυμπιακών προκρίσεων. Οι αγώνες της προσαρμοσμένης κωπηλασίας ξεκινούν στις 3 Μαΐου με τους προκριματικούς για τέσσερα αγωνίσματα. Αυτά τα τέσσερα αγωνίσματα – ASW1x, ASM1x, ΤΑMix2x και LTAMix4+ - έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό συμμετοχών και, καθώς μόνο οι δύο πρώτες βάρκες προκρίνονται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος.

Για να πληροφορηθείτε τις συμμετοχές και το πρόγραμμα των αγώνων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.worldrowing.com .

Μια πλήρης προεπισκόπηση αγώνισμα προς αγώνισμα, για το Παγκόσμιο Κύπελλο κωπηλασίας Samsung 2012, θα δημοσιευθεί στο www.worldrowing.com την Τετάρτη 2 Μαΐου.

Οι τελικοί κάθε αγωνίσματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα μεταδίδονται ζωντανά την Κυριακή 6 Μαΐου στο www.worldrowing.com/video.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αγωνιστικό ρεπορτάζ, ζωντανά αποτελέσματα και πλήθος φωτογραφιών, θα είναι διαθέσιμα στο www.worldrowing.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: