Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Julien Bahain και Cedric Berrest. Οι σιαμαίοι της Γαλλικής κωπηλασίας

Κάθε Τετάρτη, στο blog της Le Monde, θα βρείτε το πορτραίτο ενός Γάλλου αθλητή που έχει βλέψεις για Ολυμπιακό χρυσό στο Λονδίνο. Το σημερινό, "πορτραίτο" στην πραγματικότητα είναι διπλό, μια και αφορά τους κωπηλάτες Julien Bahain και Cedric Berrest, οι οποίοι θα είναι στην ίδια βάρκα.

Βρέθηκαν μαζί για πρώτη φορά στη διάρκεια ενός κοινοβίου με την ομάδα Νέων της Γαλλίας το 2002 και επειδή τα ονόματά τους είναι δίπλα-δίπλα στην αλφαβητική σειρά, έμειναν στο ίδιο δωμάτιο. Αλλά τώρα, το ότι οι Bahain και Berrest είναι μαζί, δεν είναι τυχαίο. Είναι επειδή στη Γαλλία, στο διπλό σκιφ, κανείς δεν είναι καλύτερος από αυτούς. "Μεταξύ των πληρωμάτων αναπτύσσονται σχέσεις σε κάποιο επίπεδο. Μερικοί κωπηλατούν μαζί χωρίς να είναι πολύ φίλοι. Εμείς έχουμε μια κοινή ιστορία, είμαστε από νεαροί μαζί, έχουν δημιουργηθεί δεσμοί μεταξύ μας. Όταν κάποιος ξεκινάει μια φράση, ο άλλος τη τελειώνει”.

Το 2008 στο Πεκίνο, οι Bahain και Berrest κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ, μαζί με τους Jonathan Coeffic και Pierre-Jean Peltier, ενώ μετά αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνοι τους στο διπλό. Εκτός απροόπτου, οι δύο μηχανικοί, με αρκετά Παγκόσμια μετάλλια στην τροπαιοθήκη τους, θα εκπροσωπήσουν τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς του 2012, σε μια χώρα με πολύ μεγάλη παράδοση στην κωπηλασία. "Είναι κάτι πολύ σημαντικό”, εκφράζει την ικανοποίησή του ο Julien Bahain.
"Η κωπηλασία είναι εθνικό άθλημα εκεί, η πρόκληση θα είναι πολύ μεγάλη και ο συναγωνισμός σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμη και αν νικήσουμε τους Άγγλους στην έδρα τους [25km δυτικά του Λονδίνου], δεν σημαίνει τίποτα. Το χρυσό μετάλλιο είναι ανοικτή υπόθεση".
Μια πιθανή επιτυχία θα είναι μεγάλη διαφήμιση για την γαλλική κωπηλασία, αν και τα 11 μετάλλια της κωπηλασίας, από την Ατλάντα και μετά, είχαν μικρή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης. "Δεν υπάρχει προβολή από τα μέσα, οπότε δεν υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει ντόπινγκ, δεν υπάρχει διαφθορά. Είναι ένα υγιές σύστημα", διαβεβαιώνει το δίδυμο. "Αλλά καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες και δεν μπορούν να ζήσουν σωστά στο πάθος τους".

Οι Julien Bahain και Cedric Berrest (25 και 26 ετών) είναι επομένως προνομιούχοι αφού εργάζονται (όχι υπερβολικά) στην SNCF και έχουν την ευχέρεια να ασχολούνται 100%, με την προπόνηση στην Garonne της Toulouse. Κάνουν δώδεκα προπονήσεις την εβδομάδα, αλλά τίποτα το επαναστατικό: "Κατά την προετοιμασία των Αγώνων, δεν προσθέσαμε τίποτα στο πρόγραμμά μας, είμαστε ήδη καλά Πρόκειται για ένα άθλημα αντοχής και θα πρέπει να προπονούμαστε σκληρά, πολύ σκληρά, όλη την ώρα". Προσέχουν τι τρώνε, αποφεύγουν το αλκοόλ και θυσιάζουν τις εξόδους. "Δεν είναι σωστό να μιλάμε για θυσίες, επειδή ακούγεται αρνητικό", διορθώνει ο Julien. "Κάνω παραχωρήσεις, αλλά δεν το μετανιώνω. Δεν έζησα μια έντονη φοιτητική ζωή, αλλά…. δεν είναι όλοι οι φοιτητές Ολυμπιονίκες".

Ελεύθερη απόδοση από jo2012.blog.lemonde.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια: