Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Παραμένουν τα ερωτηματικά στη Βρετανική ομάδα

Η ποιότητα είναι άφθονη, αλλά το ερώτημα είναι ποιος πρέπει να μπει σε ποιο σκάφος
Watkins and Grainger
Katherine Grainger, front, and Anna Watkins have high hopes for a gold medal in the women's double sculls.
Photograph: Srdjan Zivulovic/Reuters

Είναι σε καλή κατάσταση; 

Οι κωπηλάτες της Βρετανίας θα πάνε στους Αγώνες του Λονδίνου κάτω από μεγάλη πίεση, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα από οποιαδήποτε προηγούμενη ομάδα, όχι μόνο λόγω του βάρους της έδρας, μπροστά σε ένα κοινό όπου αθλητές σαν τον Matthew Pinsent και τον Steve Redgrave έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά, αλλά επειδή θα αναζητήσουν στο Eton Dorney μεγαλύτερο μερίδιο μεταλλίων.

Η κωπηλασία αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο των τεσσάρων έως έξι μεταλλίων. Το 2008 η συνολική συγκομιδή ήταν έξι, δύο από κάθε απόχρωση. Στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Bled τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγιναν σαφή δύο πράγματα: πρώτον, ότι η βρετανική ομάδα θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, καθώς εξασφάλισε 10 μετάλλια εκ των οποίων τρία χρυσά, στις 14 κατηγορίες Ολυμπιακών αγωνισμάτων,  αλλά και ότι θα έχουν εξαιρετικά σκληρό ανταγωνισμό,  ειδικότερα από τη Νέα Ζηλανδία.

Η Katherine Grainger, τρεις φορές ασημένια Ολυμπιονίκης και η Anna Watkins κυριαρχούν στο διπλό σκιφ συνεχώς από το 2010 και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για το χρυσό μετάλλιο. Το ελαφρύ διπλό σκιφ ανδρών, με τους Zac Purchase και Mark Hunter, είναι πολύ πιθανό να κατακτήσουν το χρυσό όπως έκαναν στο Πεκίνο, εάν πάρουν το χρίσμα από τους επιλογείς. Και τα δύο διπλά κέρδισαν το χρυσό στο Bled, μαζί με την τετράκωπο των Tom James, Richard Egington, Alex Gregory και Matthew Langridge.

Η τελική ομάδα είναι πιθανό να είναι ένα μείγμα από έμπειρα χέρια και νέα πρόσωπα, με τους τελικούς συνδυασμούς να είναι τελείως απίθανο να οριστικοποιηθούν πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η Heather Stanning και η Helen Glover, οι οποίες ξεκίνησαν την κωπηλασία μόλις το 2008, εξέπληξαν τους πάντες τερματίζοντας με λιγότερο από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω από το κυρίαρχο ζευγάρι των Kiwis στο Bled και θα προσπαθήσουν να πάνε για κάτι καλύτερο στο Λονδίνο.

Τι απομένει να αποφασιστεί;

Ακόμη περισσότερο από ότι στα περισσότερα άλλα αθλήματα, οι προπονητές και επιλογείς στην κωπηλασία πρέπει να πάρουν ορισμένες μεγάλες αποφάσεις στην πορεία προς τους Αγώνες. Η σημαντικότερη από αυτές για τον πρώτο προπονητή των ανδρών, Jürgen Grobler, είναι τι θα κάνει με τους Hodge Andy και Peter Reed. Σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις είναι οι πιο ισχυροί κωπηλάτες της βρετανικής ομάδας, αλλά έχουν την ατυχία να έρχονται αντιμέτωποι στη δίκωπο με τους Hamish Bond και Eric Murray, που τους κερδίζουν με συνέπεια.

Ως εκ τούτου, ο Grobler μπορεί να αποφασίσει την επιστροφή τους στην τετράκωπο, με την οποία είχαν κερδίσει το χρυσό στο Πεκίνο. Αυτό με τη σειρά του θα απαιτήσει αναδιάρθρωση του πληρώματος της οκτάκωπου. Έχει, επίσης να αποφασίσει κατά πόσον Purchase και Hunter θα πρέπει να παραμείνουν μαζί, με τόσους άλλους που επίσης διεκδικούν θέση. Οι καλύτεροι συνδυασμοί στο χαρτί δεν δουλεύουν πάντα στο νερό, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά να αποφασιστούν. Η ομίχλη πρέπει να ξεκαθαρίσει μετά τις δοκιμασίες στο Eton Dorney στις 10 και 11 Μαρτίου. Η πρώτη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της σεζόν στις 4 Απριλίου, θα προσφέρει έναν αξιόπιστο οδηγό για την τελική σύνθεση των πληρωμάτων, με εξαίρεση πιθανούς τραυματισμούς ή ντεφορμαρίσματα στα δύο επόμενα Παγκ. Κύπελλα στο Βελιγράδι και την Λουκέρνη.

Τι λένε

David Tanner,  διευθυντής Team GB

«Είχαμε μια ισχυρή παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το Σεπτέμβριο του 2011 με δέκα μετάλλια Ολυμπιακής και δύο Παραολυμπιακής κατηγορίας και αυτό βοήθησε τη Μεγάλη Βρετανία να προκριθεί με 47 κωπηλάτες, από το ανώτερο των 48, στους Ολυμπιακούς και οκτώ από τους εννιά μάξιμουμ κωπηλάτες στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, το καλύτερο που έχουμε πετύχει ποτέ. Είμαστε μια φιλόδοξη ομάδα και γνωρίζουμε ότι και οι υπόλοιπες ομάδες θα έρθουν αποφασισμένες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η διεκδίκηση των μεταλλίων να είναι σκληρή υπόθεση. Ως διοργανώτρια χώρα, καθώς και ένα κορυφαίο κωπηλατικά έθνος, θα είμαστε στόχος για τον υπόλοιπο κόσμο
Οι κωπηλάτες μόλις επέστρεψαν στην εθνική μας βάση, από δύο καλά προπονητικά κοινόβια στο εξωτερικό, στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική. ‘Ήταν ικανοποιητική η πρόοδος εκεί και τώρα προσβλέπουμε σε λίγες εβδομάδες χωρίς κενά εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από τις δοκιμασίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στις 10 και 11 Μαρτίου. Ως ομάδα έχουμε δύναμη σε βάθος, αλλά δεν είμαστε αυτάρεσκοι. Υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε πριν την ανακοίνωση των πληρωμάτων μας για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της σεζόν στις 4 Απριλίου. Είμαι πεπεισμένος ότι, με την υποστήριξη των χορηγών μας lottery funding και Siemens, με τους εξαίρετους προπονητές μας και την ομάδα υποστήριξης σε καλή κατάσταση για τους Αγώνες, θα κάνουν υπερήφανη την ομάδα μπροστά σε ένα παθιασμένο κοινό στο Eton-Dorney τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Η άποψη του Guardian

«Οι ελπίδες είναι πολλές μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια και η Νέα Ζηλανδία εντυπωσίαζε στο ίδιο σημείο πριν από την απογοητευτική της εμφάνιση στους Αγώνες. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να αποφασιστούν. Η σωστή χημεία στα πληρώματα των σκαφών, αναμειγνύοντας εκείνους που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενους αγώνες με ένα νέο κύμα νέων και των πεινασμένων κωπηλατών, θα είναι το κλειδί για το αν θα καταφέρει η ομάδα να υπερβεί τις ήδη υψηλές προσδοκίες. Αν ξεπεράσουμε τα έξι μετάλλια του Πεκίνου, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: