Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Άρθρο των αδελφών Γκουντούλα στο μηνιαίο περιοδικό Esc


Ο καλύτερος κερδίζει 
Όσο περνάει ο καιρός και η επόμενη Ολυμπιάδα πλησιάζει, τόσο πιο συχνές θα γίνονται οι συζητήσεις για τον ελληνικό αθλητισμό και τους αθλητές της. Έτσι και εμείς παίρνουμε το λόγο προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις στα πιο καίρια ίσως ερωτήματα. Τι είδους αθλητισμό θέλουμε; Για πιο λόγο χρειαζόμαστε τελικά τους Έλληνες αθλητές;

Ξεκινώντας θα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη διάκριση. Αυτή του μαζικού αθλητισμού από τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων ή κοινώς πρωταθλητισμό.

Μαζικός αθλητισμός είναι η ελεύθερη ενασχόληση ατόμων με διάφορα σπορ, με κύριο σκοπό την αναψυχή. Κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα για αυτούς που ζητούν σωματική και ψυχική ισορροπία, καθώς επίσης αποτελεί και έναν από τους καλύτερους τρόπους κοινωνικοποίησης των ατόμων. Εδώ το μόνο που χρειάζεται ο ασκούμενος είναι οι βασικές εγκαταστάσεις του αθλήματος, ο απαραίτητος εξοπλισμός και ….η διάθεσή του.

Από την άλλη μεριά ο πρωταθλητισμός δεν αποτελεί παρά μόνο την κορυφή της πυραμίδας που λέγεται μαζικός αθλητισμός. Σ’ αυτή την κορυφή συμμετέχουν οι αθλητές που τα βιολογικά και πνευματικά τους χαρακτηριστικά είναι άξια υψηλών επιδόσεων. Αυτό προϋποθέτει εξειδικευμένη, μονόπλευρη και πολλές φορές επίπονη εξάσκηση σε μια δεξιότητα – άθλημα με σκοπό τη διάκριση. Ας μη γελιόμαστε ….κανένας αθλητής υψηλού επιπέδου δεν κατεβαίνει σε μια μεγάλη διοργάνωση με σκοπό απλά τη συμμετοχή. Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι υψηλές επιδόσεις απαιτούν αφοσίωση, θυσίες, πολύχρόνο και φυσικά χρήμα.

Έτσι, έστω και μετά από αυτή την ομολογουμένως απλοϊκή ανάλυση των δυο παραπάνω, εύκολα λογικά θα απαντούσαμε οι περισσότεροι από εμάς ότι θα προτιμούσαμε τον μαζικό αθλητισμό καθώς τα οφέλη είναι περισσότερα, το οποιοδήποτε κόστος μικρότερο και η απόλαυση μεγαλύτερη! Εδώ όμως ξεχνάμε τη μεγαλύτερη προσφορά του πρωταθλητισμού που δεν είναι άλλη παρά συμβολική!
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα ακόμα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και σέβεται τον αγωνιστικό αθλητισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αθλητισμός μας δίνει τη δυνατότητα να συγκριθούμε και αν μπορούμε να διακριθούμε έναντι τρίτων κάτω από ίσες και αντικειμενικές συνθήκες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αδιαμφισβήτητο. Ok, τώρα ίσως πολλοί από εσάς να κουνάτε ειρωνικά το κεφάλι σας και δικαιολογημένα μετά τόσα σκάνδαλα ντόπινγκ, κακής διαιτησίας, κτλ. Πιστέψτε μας όμως ότι σε πολλά αθλήματα το «σύστημα» δουλεύει ακόμα και ο καλύτερος κερδίζει….

Τελικά ο συμβολισμός που ανακύπτει από τον αθλητισμό των υψηλών επιδόσεων είναι διπλός: Πρώτον, διδάσκει ότι πρέπει να θέτουμε προσωπικούς στόχους και να παλεύουμε για αυτούς ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στερήσεις. Όταν όμως μια μέρα καταφέρουμε να τους πετύχουμε και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, τότε είναι πολύ πιθανόν οι αντίπαλοι να έχουν μείνει πίσω μας.

Δεύτερον, γιατί ο αθλητισμός αποτελεί ακόμη έναν τρόπο να δηλώσουμε το παρόν. Πόσες φορές παρακολουθώντας την προσπάθεια ενός αθλητή σε μια μεγάλη διοργάνωση σαν τους Ο.Α. δεν έχουμε φτάσει να ουρλιάζουμε, να ανατριχιάζουμε, να πανηγυρίζουμε και τελικά να αισθανόμαστε υπερήφανοι! Υπερήφανοι γιατί ένας από εμάς κατάφερε να διακριθεί σε σχέση με όλους τους άλλους. Γιατί κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα σ’ αυτή τη μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα. Γιατί ένας από εμάς θα δείξει ότι υπάρχουμε παρά τη γαμ####η κρίση….


Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας
Παγκόσμιοι πρωταθλητές κωπηλασίας

Ιδέα - Οργάνωση: Γιάννης Καπλανίδης
Άρθρο: Νίκου & Απόστολου Γκουντούλα
Φωτογραφία: Θωμάς Παρπούλας
Παραγωγή: IDEAGENESIS.gr

Δυο λόγια για το περιοδικό Esc.
To Esc είναι το μηνιαίο περιοδικό της Θεσσαλονίκης που επιμελείται ο κ. Γιάννης Καπλανίδης και εκδίδει η IDEAGENESIS.gr, το οποίο διανέμεται δωρεάν σε 10.000 αντίτυπα από το Δεκέμβριο του 2009.
Τα 10.000 αντίτυπα διανέμονται δωρεάν από 400 σημεία διανομής, κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Καλαμαριάς, σε λοιπούς περιφερειακούς Δήμους, όπως επίσης και από επιλεγμένα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.
Το περιοδικό έχει διάσταση 15x23εκ., η ποιότητα του χαρτιού είναι 90γρ. illustration, ελάχιστες σελίδες 64, αναλογία διαφήμισης / ύλης είναι μέχρι 50%-50% και σας καλεί να αποδράσετε μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: