Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ποιους θα πρέπει να προσέξετε στο 3ο Π.Κ.Κ. της Λουκέρνης

Μέρος 1ο
Η τελευταία ευκαιρία για τους ελίτ κωπηλάτες του κόσμου να δοκιμαστούν απέναντι στους ανταγωνιστές τους, πριν από το πολύ σημαντικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, για άλλη μια φορά δίνεται στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο κωπηλασίας Samsung ΙΙΙ στη λίμνη Rotsee Λουκέρνης πρόκειται να ξεκινήσει την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις οκτώ το πρωί (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). 
Αυτό το τρίτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της σειράς, έχει προσελκύσει πολλές και εξαιρετικά ανταγωνιστικές συμμετοχές και για τις τρεις ημέρες του αγώνα. Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας είναι επίσης η ρεγκάτα προκρίσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και ως εκ τούτου οι κωπηλάτες θα θελήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την τελευταία ευκαιρία πριν από τον αγώνα της χρονιάς.

Ακολουθεί μια παρουσίαση των πληρωμάτων των Ολυμπιακών αγωνισμάτων που θα αγωνιστούν στη Λουκέρνη.

Δίκωπος Γυναικών (W2-)
Η πρώτη από τις δύο μεγάλες κόντρες μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας της σεζόν θα γίνει στη δίκωπο των γυναικών. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Νεοζηλανδές Juliette Haigh και Rebecca Scown, εναντίον των ασημένιων νικητριών στο παγκόσμιο, Helen Glover και Heather Stanning από τη Μεγάλη Βρετανία.
Τα δύο πληρώματα αγωνίστηκαν σε διαφορετικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου κωπηλασίας Samsung 2011 και κέρδισαν, έτσι ο τελικός νικητής θα κριθεί εδώ. Οι Glover και Stanning επίσης αγωνίστηκαν στη Holland Beker regatta και τερμάτισαν πρώτες.
Αλλά η Μεγάλη Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να προσέξουν και τις υπόλοιπες του αγώνα. Οι νεαρές από τη Νότια Αφρική Naydene Smith και Lee-Ann Persse ήταν δεύτερες στο Αμβούργο και μόνο να βελτιωθούν μπορούν. Υπάρχει επίσης η Αυστραλία, με τις Tait και Stanley, που αγωνίζονται για πρώτη φορά φέτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις Francia και Musnicki, ο οποίες κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο στο Μόναχο.

Δίκωπος Ανδρών (Μ2-)
Η δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι στη δίκωπο των ανδρών. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του περασμένου χρόνου, οι Βρετανοί Pete Reed και Andrew Triggs Hodge με τους Hamish Bond και Eric Murray από τη Νέα Ζηλανδία ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους, ξεφεύγοντας αρκετά. Την ημέρα εκείνη οι Bond και Murray ήταν οι νικητές με μόλις 0,32 του δευτερολέπτου διαφορά. Τα δύο πληρώματα θα συναντηθούν για πρώτη φορά από τότε, αλλά τώρα οι Νεοζηλανδοί δεν θα έχουν το πλεονέκτημα της υποστήριξης του κόσμου τους. Οι Reed και Hodge έρχονται στη Λουκέρνη με μοναδικό στόχο να κερδίσουν τους Bond και Murray. Οι Νεοζηλανδοί φτάνουν με το στόχο της νίκης, δεδομένου ότι την κατακτούν τα τελευταία δύο χρόνια.
Αν όλα εξελιχτούν ομαλά, οι υπόλοιποι θα πρέπει να παλέψουν για το χάλκινο. Φαβορί είναι οι Καναδοί Dave Calder και Scott Frandsen. Το δίδυμο πήρε το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και επιστρέφουν στο διεθνή ανταγωνισμό, για πρώτη φορά στη Λουκέρνη. Αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ασημένιους και χάλκινούς νικητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο κωπηλασίας I, τους Ιταλούς Carboncini και Mornati και τους Έλληνες δίδυμους αδελφούς, Νίκο και Απόστολο Γκουντούλα.
Σ’ αυτούς προσθέστε τους Γερμανούς νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου II και τη Νότια Αφρική και έχετε μια εκδήλωση όπου μόνο η συμμετοχή στον τελικό θα είναι ένα επίτευγμα.

Διπλό σκιφ Γυναικών (W2x)
114568997ab008_2011_samsungΈνας τραυματισμός κράτησε έξω από το σκάφος την παγκόσμια πρωταθλήτρια Anna Watkins από τη Μεγάλη Βρετανία, κατά την έναρξη αυτής της σεζόν. Στη Λουκέρνη θα κάνει την πρώτη της συμμετοχή σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2011. Συνεργάζεται με την Katherine Grainger και δεν έχουν χάσει αγώνα από το 2010 που είναι μαζί, αλλά η αναστάτωση που προκάλεσε ο τραυματισμός της Watkins, δίνει την ελπίδα και σε άλλα πληρώματα να προσπαθήσουν να κλείσουν το χάσμα που τους χωρίζει.
Οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες του 2009, Magdalena Fularczyk και Julia Michalska (Πολωνία) έδειξαν ότι είναι σε καλή κατάσταση μετά τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Αμβούργου.
Στους διεκδικητές θα προστεθούν οι Αυστραλές, οι οποίες χρησιμοποιούν τη Λουκέρνη ως προθέρμανση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Kerry Hore και Kim Crow είναι ξανά στο διπλό, αφού κέρδισαν το αργυρό στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.
Επίσης προσέξτε τους νικητές του Αμβούργου. Ο νέος γερμανικός συνδυασμός των Nina Wengert και Sophie Dunsing έδειξαν ότι είχαν καλή ταχύτητα όταν πήραν το ασημένιο ενώ η Yuliya Bichyk και η Tatsiana Kukhta από την Λευκορωσία πήραν το χάλκινο και με τρεις εβδομάδες επιπλέον προπονήσεις, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Διπλό σκιφ Ανδρών (M2x)
Αυτό το αγώνισμα έχει διευρυνθεί σημαντικά μετά τη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τους νικητές του Αμβούργου και παγκόσμιους πρωταθλητές, Nathan Cohen και Joseph Sullivan της Νέας Ζηλανδίας. 
Οι Cohen και Sullivan θα αντιμετωπίσουν τους ασημένιους νικητές του περασμένου Π.Π.Κ., τους Βρετανούς Marcus Bateman και Matthew Wells, καθώς και το ταλαντούχο δίδυμο των Cedric Berrest και Julien Bahain από τη Γαλλία και τους παγκόσμιους πρωταθλητές το 2009, τους Γερμανούς Eric Knittel και Stephan Krueger. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οι Ολυμπιονίκες του 2008, οι Αυστραλοί David Crawshay και Scott Brennan είναι ξανά μαζί αγωνιστικά, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο μετά το Πεκίνο. Αυτή η συγκέντρωση τόσων ταλέντων σημαίνει ότι να κερδίσεις μετάλλιο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Και οι Ολυμπιονίκες στο διπλό το 2000 και το 2004, Iztok Cop και Luka Spik από τη Σλοβενία, εμφανίζονται και πάλι μαζί. Οι Cop και Spik πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το 2011 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα αγωνιστούν μπροστά στους συμπατριώτες τους, καθώς χρησιμοποιούν τη Λουκέρνη για να συντονιστούν, αφού ξεκίνησαν τη σεζόν στο διπλό και στο απλό σκιφ αντίστοιχα.

Τετράκωπος ανδρών (Μ4-)
Οι Γερμανοί πήραν την τρίτη θέση στο Μόναχο και την πρώτη στο Αμβούργο, αλλά συνεχίζουν να ανακατεύουν την σύνθεση του πληρώματός τους, καθώς ο προπονητής Hartmut Buschbacher ψάχνει για την τέλεια ομάδα στην τετράκωπο και την οκτάκωπο των ανδρών. Στη Λουκέρνη ως εκ τούτου, θα παρουσιάσουν ένα ταλαντούχο, αλλά νέο πλήρωμα. Θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Samsung I, Μεγάλη Βρετανία, και την Ελλάδα που ήταν δεύτερη.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία δεν έχει ακόμη μετάλλιο αυτή τη σεζόν, αφού έμειναν έξω από το βάθρο στο Μόναχο και δεν αγωνίστηκαν στο Αμβούργο και ελπίζει να επιστρέψει στην κορυφή του αγωνίσματος στη Λουκέρνη.
Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα νέο σκάφος για το 2011, το οποίο περιλαμβάνει την επιστροφή στην κωπηλασία των παγκόσμιων πρωταθλητών το 2007 James Dallinger και Carl Meyer. Αυτό το πλήρωμα πήρε ασημένιο στο Αμβούργο, έχοντας μόλις φτάσει στην Ευρώπη και ήταν μόνο δύο εβδομάδες μαζί ως πλήρωμα. Προσέξτε πάρα πολύ τους Αυστραλούς. Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης Drew Ginn ο οποίος κάθεται στην πλώρη του σκάφους δήλωσε θα πάρει μέρος για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εμπειρία του και το κύρος του αναμφίβολα θα δώσει ώθηση σε ολόκληρο το πλήρωμα.

Διπλό σκιφ Ελ. Βαρών Γυναικών (LW2x)
Το πιο φορμαρισμένο πλήρωμα της φετινής σεζόν φαίνεται να είναι η Sophie Hosking με την Hester Goodsell της Μεγάλης Βρετανίας. Το δίδυμο κέρδισε στο Μόναχο και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Holland Beker regatta του Άμστερνταμ, νικώντας τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες του 2010, Lindsay Jennerich και Tracy Cameron από τον Καναδά.
Ωστόσο, τώρα που οι Jennerich και Cameron έχουν ήδη έναν αγώνα για το 2011, αναμφίβολα θα επανέλθουν ισχυρότερες στην Λουκέρνη. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τις νικήτριες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Αμβούργου, Ηνωμένες Πολιτείες, με την Kristin Hedstrom και Julie Nichols. Οι Hedstrom και Nichols κέρδισαν χάλκινο στο Μόναχο και εξαιτίας της απουσίας της Μεγάλης Βρετανίας κέρδισαν το χρυσό στο Αμβούργο. Οι ΗΠΑ στη Λουκέρνη θα έχουν και δεύτερο πλήρωμα στην προσπάθεια που κάνουν να κερδίσουν το αγώνισμα. Προσέξτε πάρα πολύ τις Γερμανίδες Marie-Louise Draeger και Anja Noske. Και οι δύο είναι πολύ ταλαντούχες από μόνες τους και όσο περισσότερο χρόνο περνούν στο διπλό, τόσο ταχύτερες θα γίνονται. Υπάρχουν επίσης οι Αυστραλές Alice McNamara και Hannah Every –Hall, που τερμάτισαν τέταρτες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 2010 μετά τη νίκη τους στη Λουκέρνη πέρυσι. Αυτή η ρεγκάτα θα είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας τους της σεζόν.

Διπλό σκιφ Ελαφρύ Ανδρών (LM2x)
Οι Νεοζηλανδοί Storm Uru και Peter Taylor ήρθαν μαζί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Αμβούργου για να κερδίσουν και το κατάφεραν. Το επίπεδο όμως του ανταγωνισμού που οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2009 θα αντιμετωπίσουν στη Λουκέρνη, έχει ενισχυθεί.
Κατ’ αρχήν, οι χάλκινοι νικητές στους Ολυμπιακούς του 2008, Mads Rasmussen και Rasmus Quist από τη Δανία θα είναι εκεί. Οι Rasmussen και Quist έμειναν έξω από το διπλό μετά το Πεκίνο, για να επιστρέψουν μαζί και να πάρουν την τρίτη θέση στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο το Μάιο.
Οι Γερμανοί Lars Hartig και Linus Lichtschlag θα είναι επίσης στη Λουκέρνη. Η νεανικότητα αυτού του ντουέτου τους έδωσε το χρυσό στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μόναχο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι Jeremie Azou και Frederic Dufour. Οι Azou και Dufour θα αγωνιστούν και πάλι στη Λουκέρνη.
Ένα πλήρωμα που ίσως προκαλέσει λιγότερη ανησυχία απ' ότι συνήθως είναι το Βρετανικό. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δεν θα είναι μαζί, καθώς ο Zac Purchase συνεχίζει να αναρρώνει από έναν ιό. Όμως ο συνεργάτης του, Mark Hunter, συνεργάζεται με τον Adam Freeman-PASK και μπορεί να κάνουν την έκπληξη.

Μετάφραση "Greek Rowers" από www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: