Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ποιους θα πρέπει να προσέξετε στο Αμβούργο

Καθώς το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Samsung του Αμβούργου είναι προ των πυλών, το World Rowing μας δίνει τον οδηγό για το τι θα δούμε.
Με δεδομένη την απουσία ορισμένων χωρών, όλα είναι ανοικτά και οι αγώνες αναμένεται να είναι συναρπαστικοί, όπως ήταν και στο Μόναχο.

Womens Pair (W2-)
Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Juliette Haigh και Rebecca Scown από τη Νέα Ζηλανδία, έφτασαν στην Ευρώπη και είναι έτοιμες για αγωνιστική δράση. Αλλά η ‘off-season’ περίοδος δεν ήταν χωρίς προβλήματα για αυτές. Η Haigh έμεινε εκτός βάρκας για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω ενός τραυματισμού στη μέση, αλλά οι προπονητές της πιστεύουν ότι έχει αυτό που χρειάζεται και αυτό θα φανεί στο Αμβούργο
Μεταξύ αυτών που αποβλέπουν να κοντράρουν τις  Νεοζηλανδές, είναι οι Γερμανίδες Kerstin Hartmann και Marlene Sinnig, που τερμάτισαν στην απογοητευτική έβδομη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου. Ελπίζουν πως η ‘έδρα’ θα τους βοηθήσει.
Προσέξτε πάρα πολύ τις Κινέζες. Έχουν τρία πληρώματα, που χωρίς αμφιβολία μέσα από αυτά ψάχνουν να βρουν το πιο γρήγορο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας αργότερα αυτό το έτος.

Mens Pair (M2-)
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου νικητές ήταν οι Βρετανοί Pete Reed και Andrew Triggs Hodge, με τους Ιταλούς Carboncini και Mornati δεύτερους, και τρίτους τους Έλληνες Νίκο και Απόστολο Γκουντούλα. Αυτά τα τρία πληρώματα δεν θα είναι στο Αμβούργο, κάτι που αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για την επιστροφή στη διεθνή σκηνή των παγκόσμιων πρωταθλητών Eric Murray και Hamish Bond της Νέας Ζηλανδίας. Οι Murray και Bond τελευταία φορά αγωνίστηκαν διεθνώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 και από τότε έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στον Τύπο σχετικά με τη συνάντηση της Νέας Ζηλανδίας και τη δεύτερη στον κόσμο Μεγάλη Βρετανία. Για την αναμέτρηση αυτή θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας.
Προσέξτε τα τρία γερμανικά πληρώματα, με τον Felix Drahotta και Maximillan Munski να θεωρούνται το καλύτερο. Ο αγώνας είναι κριτήριο επιλογής και πιθανόν αυτά τα τρία πληρώματα θα θέλουν να δείξουν τις δυνατότητές τους στον προπονητή τους Hartmut Buschbacher. Θα είναι εκεί για να κάνουν το καλύτερό τους.
Ίσως δεν είναι στα μετάλλια, αλλά αξίζει να προσεχθούν οι Miguel Cerda Silva και Lorenzo Candia Sandoval από τη Χιλή. Ο Cerda, 41 χρόνων, έχει ένα τεράστιο γενεαλογικό στην κωπηλασία. Συνήθως αγωνίζονται στη ελαφρά κατηγορία και η συμμετοχή τους στην ανοικτή, δείχνει πως ο στόχος τους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της επόμενης χρονιάς.

Women’s Double Sculls (W2x)
Η Yulia Bichyk και η Tatsiana Kukhta από τη Λευκορωσία τερμάτισαν τρίτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου μήνα και θα μπορούσε να είναι το πλήρωμα που θα νικήσει, ειδικά αν κοιτάξει κανείς την εμπειρία της Bichyk. Έχει ήδη τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες στο ενεργητικό της με μετάλλια στους δύο από αυτούς.
Όμως θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό. Θα αντιμετωπίσουν τις αδελφές Antosova από την Τσεχική Δημοκρατία, που επιστρέφουν στο διπλό. Σε μια καλή μέρα, οι Jitka και Lenka Antosova είναι γρήγορες και φαίνεται να βελτιώνονται συνεχώς. Οι Bichyk και Kukhta θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τρία γερμανικά πληρώματα, που σε ένα από αυτά συμπεριλαμβάνεται η Peggy Waleska, η οποία επιστρέφει στην τοπ κωπηλασία.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα μετάλλια ωστόσο, είναι πιθανό να είναι οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 Julia Michalska και Magdalena Fularczyk από την Πολωνία. Το δίδυμο ήταν τρίτες τον προηγούμενο χρόνο μετά από μια έξαρση των τραυματισμών, αλλά έχουν το ταλέντο για να πάρουν πίσω το χρυσό μετάλλιο.

Mens Double Sculls (M2x)
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια κανένα πλήρωμα δεν ήταν σε θέση να σφραγίσει πραγματικά με το στίγμα του αυτό το γεγονός. Πέρυσι κέρδισαν οι Νεοζηλανδοί Cohen και Joseph Sullivan. Το 2009 ήταν η Γερμανία. Οι Cohen και Sullivan αγωνίζονται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο αυτή τη σεζόν στο Αμβούργο και πιθανόν να έχουν τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους Εσθονούς Allar Raja και Kaspar Taimsoo. Οι Raja και Taimsoo είναι μαζί σε αυτή τη βάρκα τρία χρόνια τώρα και συνεχίζουν να βελτιώνονται. Τον περασμένο μήνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μόναχο, οι Εσθονοί έχασαν το μετάλλιο για μόλις λίγες ίντσες.
Προσέξτε πάρα πολύ τους Michal Sloma και Chabel Wiktor της Πολωνίας. Κωπηλατούν τέσσερα χρόνια μαζί και θα έχουν ως στόχο να φορτσάρουν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Mens Four (M4-)
Η Γερμανία θα έχει εντελώς νέα σύνθεση από ότι στο Μόναχο που τερμάτισε τρίτη. Με Kuffner, Johannesen, Schmidt και Wilke ίσως είναι το πλήρωμα που θα νικήσει. Οι Γερμανοί θα έχουν και δεύτερο πλήρωμα στον αγώνα.
Θα πάρετε μια πραγματική γεύση για το νέο πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας. Οι Νεοζηλανδοί έχουν φτάσει με δύο μέλη του πληρώματος τους που επιστρέφουν μετά από ένα διάλειμμα, μετά το Πεκίνο. Οι James Dallinger και Carl Meyer τερμάτισαν έβδομοι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αφού ήταν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές το 2007 και έχουν κάποιες εκκρεμότητες καθώς προετοιμάζονται για το  Λονδίνο, το 2012.
Η Λευκορωσία, η οποία τερμάτισε ακριβώς έξω από τα μετάλλια τον περασμένο μήνα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι πίσω και κρίνοντας από την ορμή τους στο κλείσιμο του Μονάχου, έχουν δυνατότητες να μπουν μέσα στα μετάλλια.

Lightweight Women’s Double Sculls (LW2x)
Η πολύ άξια Γερμανίδα Marie-Louise Draeger επιστρέφει στο διπλό εδώ στη Γερμανία.
Η Draeger είναι η καλύτερη ελαφριά κωπηλάτης της  Γερμανίας. Πέρυσι εντυπωσίασε παίρνοντας δύο Παγκοσμία χρυσά μετάλλια – στο σκιφ και στο τετραπλό. Στο Αμβούργο η Draeger θα αγωνιστεί με την Anja Νόσκε, η οποία ήταν δεύτερη πέρυσι στο ελαφρύ διπλό. Μαζί είναι μια δύναμη που λαμβάνεται υπόψη.
Αλλά προσέξτε και τις Julie Nichols και Kristin Hedstrom των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δίδυμο τελείωσε ακριβώς πίσω από τις Βρετανίδες που κέρδισαν στο Μόναχο και επιστρέφει για να δείξει την ικανότητά του. Οι Δανές έχουν επίσης ως στόχο να μπουν μέσα στα μετάλλια αυτή τη φορά.

Lightweight Men’s Double Sculls (LM2x)
Πάντα είναι ένα μεγάλο γεγονός το ελαφρύ διπλό σκιφ των ανδρών. Έχει προσελκύσει 22 συμμετοχές στο Αμβούργο και μέσα σε αυτές είναι και οι Νεοζηλανδοί Storm Uru and Peter Taylor (χάλκινο στο Παγκόσμιο πέρυσι). Οι Uru και Taylor ήταν Παγκόσμιοι πρωταθλητές το 2009 και στον τέταρτο χρόνο τους μαζί, έχουν στόχο να επιστρέψουν και πάλι στην κορυφή.
Σ’ αυτό το πολύ ανταγωνιστικό Ολυμπιακό αγώνισμα γίνονται συχνά εκπλήξεις και αυτή η χρονιά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Στο πλήρωμα νούμερο δύο της Πολωνίας, θα αγωνιστεί ο Robert Sycz, δύο φορές Ολυμπιονίκης, στο Σίδνεϊ και στην Αθήνα. Επιστρέφει με νέο σθένος και αναμφίβολα θα έχει την προσοχή από τα υπόλοιπα πληρώματα.
Προσέξτε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν δηλωθεί δύο πληρώματα, που θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι και τα δύο θέλουν να δείξουν την ταχύτητά τους στους επιλογείς της ομάδας των ΗΠΑ.

Lightweight Mens Four (LM4-)
Στον τελικό αυτού του αγωνίσματος στο Μόναχο τον περασμένο μήνα, χρειάστηκε το photo finish για να αποφασίσει τη σειρά στις τρεις πρώτες βάρκες. Η Δανία, με την επιστροφή του εκπληκτικού τρεις φορές Ολυμπιονίκη Eskild Ebbesen στη θέση του επίκωπου, τερμάτισε πρώτη, η Γαλλία ήταν δεύτερη και η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Μεγάλη Βρετανία ήταν τρίτη. Η Δανία θα αγωνιστεί και πάλι στο Αμβούργο και κρίνοντας από τα αποτελέσματά τους στο Μόναχο, θα είναι το πλήρωμα που πρέπει να παρακολουθήσετε.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση κοντά τους Δανούς θα είναι οι Γερμανοί Matthias και Jost Schoemann-Finck με τους Jochen και Martin Kuehner. Αυτή η αδελφική σύνθεση είναι ένα δημοφιλές πλήρωμα και είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από την υποστήριξη του πλήθους, στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα οφείλονται ένα-δύο δευτερόλεπτα από την ταχύτητα του σκάφους. Προσέξτε πάρα πολύ την Πολωνία που είχαν επιτυχίες στο παρελθόν.
Η μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτό το αγώνισμα καθιστά ένα τελικό που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς τα μετάλλια ενδέχεται να κριθούν στην τελευταία κουπιά.

Womens Quadruple Sculls (W4x)
Οι Ουκρανές Kateryna Tarasenko, Olena Buryak, Anastasiia Kozhenkova και Yana Dementieva οι οποίες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τον υπόλοιπο χώρο μετά τη λήψη του χρυσού στο Μόναχο - είναι εδώ για να κερδίσουν και καμιά άλλη θέση δεν θεωρείται αποδεκτή. Η νίκη αυτή, στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας, ήταν έκπληξη για την Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι στο Αμβούργο, η ήττα από την Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα μια πρόσφατη προσαρμογή του πληρώματός της. Σήμαινε επίσης προσαρμογή και για το πλήρωμα της Γερμανίας που τερμάτισε δεύτερο στο Μόναχο. Η Tina Manker τοποθετήθηκε τώρα στη θέση δύο. Η σταθερή σύνθεση της Ουκρανίας ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα αποβεί προς όφελός της και θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια από τη Γερμανία και τις υπόλοιπες ομάδες για να την ξεπεράσουν.

Men’s Quadruple Sculls (M4x)
Πέρυσι σ’ αυτό το αγώνισμα έγινε μάχη μεταξύ των Ολυμπιονικών Πολωνών και των  Under -23 πρωταθλητών της Κροατίας και με τα δύο πληρώματα να αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο στο Μόναχο φαίνεται ότι η αναμέτρηση θα συνεχιστεί. Τον περασμένο μήνα η Γερμανία κέρδισε, η Κροατία κατετάγη δεύτερη και η Πολωνία έμεινε στην πέμπτη. 
Οι Γερμανοί Karl Schulze, Philipp Wende, Lauritz Schoof και Tim Grohmann αγωνίζονται και πάλι στο Αμβούργο με μόνο μικροαλλαγές στη διάταξη των καθισμάτων τους. Ήταν τυχαία η νίκη τους στο Μόναχο ή είναι αυτό το πλήρωμα που θα στείλει η Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου χρόνου;
Η Κροατία και η Πολωνία αγωνίζονται στο Αμβούργο για να αποδείξουν στον κόσμο της κωπηλασίας ότι είναι ακόμη δυνατές. Στη Ρωσία επίκωπος θα είναι ο Ολυμπιονίκης το 2004, Sergey Fedorovtsev. Αυτή θα είναι μια κούρσα για να παρακολουθήσετε πώς νέες και παλιές αντιπαλότητες θα συνεχιστούν.

Women’s Single Sculls (W1x) – Blue Riband Event
Η Γερμανίδα Annekatrin Thiele μπήκε στη σκηνή του σκιφ εντυπωσιακά στο Μόναχο, προπορευόμενη στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού και τερματίζοντας τελικά δεύτερη, πίσω από την ασταμάτητη Ekaterina Karsten της Λευκορωσίας. Η Thiele έρχεται στο σκιφ μετά από μια εντυπωσιακή καριέρα στο διπλό σκιφ, με αποκορύφωμα το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο.
Επίσης, πρόκληση για την κυριαρχία της Karsten, είναι η Κινέζα Xiuyun Zhang. Η καριέρα της Zhang διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες, (ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996). Μετά από μια διακοπή μετά το Πεκίνο επιστρέφει και δείχνει την πρώην ταχύτητά της, έχοντας κερδίσει το χάλκινο στο Μόναχο.
Η Karsten θα πρέπει επίσης να προσέξει τη Ρωσίδα Julia Levina και τη Νεοζηλανδή Emma Twigg, που κάνει το ντεμπούτο της για τη σεζόν του 2011 στο Αμβούργο. Σε μια καλή μέρα και οι δύο αθλήτριες είναι υποψήφιες για μετάλλιο. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Frida Svensson ελπίζει να αποκαταστήσει τον εαυτό της μετά από μια απογοητευτική έκτη θέση στο Μόναχο και έρχεται στο Αμβούργο, έχοντας κερδίσει στην Αγία Πετρούπολη τα σπριντ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Men’s Single Sculls (M1x) – Blue Riband Event
Ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Mahe Drysdale από τη Νέα Ζηλανδία, έρχεται στο Αμβούργο μετά από μια γρήγορη εξόρμηση στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για τους αγώνες σπριντ. Τα 250μ του αγώνα ήταν για τον Drysdale προθέρμανση για το Αμβούργο. Για τον Drysdale αυτοί οι αγώνες θα είναι δοκιμή για την υγεία του. Πέρασε μεγάλο μέρος της ‘off-season’   με προβλήματα στη μέση και αυτή η ρεγκάτα θα είναι μια δοκιμή για να δούμε πού στέκεται σήμερα διεθνώς. Ο Σουηδός Lassi Karonen θα κοντράρει τον Drysdale. Ο Karonen ήταν τρίτος στο Μόναχο και φαίνεται πολύ σταθερός φέτος.
Προσέξτε πάρα πολύ τον Kenneth Jurkowski των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Jurkowski αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου για τη χώρα του και τείνει να γίνει σύνηθες να ξεχωρίζει στη διεθνή σκηνή.

Women’s Eight (W8+) – Blue Riband Event
Αυτός ο αγώνας περιλαμβάνει συμμετοχές από την Κίνα, τη Γαλλία τη Γερμανία και την Πολωνία. Η Γερμανία είναι πιθανό να είναι το πλήρωμα που θα νικήσει, καθώς παρά τη νέα σύνθεση του πληρώματος, η παράδοση στην οκτάκωπο είναι πολύ ισχυρή σε αυτήν την χώρα. Όμως, η Πολωνία σιγά-σιγά ανεβαίνει σε αυτό το γεγονός και η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να δείξει την δύναμή της.

Men’s Eight (M8+) – Blue Riband Event
Η Γερμανία έχει ένα εντυπωσιακό ρόστερ στους άνδρες αυτή τη χρονιά, με προπονητή τον Hartmut Buschbacher. Δεδομένου ότι η οκτάκωπος είναι το 2009 και το 2010 Παγκόσμια Πρωταθλήτρια οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και είναι πολύ πιθανό να κερδίσει. Ο Buschbacher έχει καταλήξει στο να γίνει μόνο σε δύο μέλη του πληρώματος αλλαγή σε σχέση με το πλήρωμα του 2010. Ο Sebastian Schmidt επιστρέφει στη θέση του επίκωπου και ο Martin Sauer πηδαλιούχος.
Οι Πολωνοί όμως ελπίζουν να κτυπήσουν την Γερμανία. Η Πολωνία ήταν τρίτη (πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία), στο Μόναχο και έχει άλλη μια ευκαιρία για μετάλλιο.
Προσέξτε πάρα πολύ την Κίνα. Κράτησαν τον ρυθμό για το πρώτο 1000 στο Μόναχο και αν βελτιώσουν το δεύτερο 1000m τους, η Κίνα μπορεί να είναι στα μετάλλια. 


Μετάφραση Greek Rowers από worlgrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: