Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Carlos Dinares: Οι μεγάλες αλλαγές στην κωπηλασία

1. Κουπιά
Ο Carlos Dinares  ξεκίνησε την κωπηλασία το καλοκαίρι του 1984. εκείνη την εποχή οι κωπηλάτες χρησιμοποιούσαν τα κουπιά macon. Τα macon έχουν μικρότερο πτερύγιο από τα σημερινά κουπιά.

Η FISA (The International Rowing Federation), έχει κανόνες σχετικά με τι μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί στον εξοπλισμό της κωπηλασίας. Και
σύμφωνα με αυτούς, τα πτερύγια άλλαξαν από macon σε ‘‘τσεκούρια’’, το 1992. 
Γιατί; Επειδή τα σκάφη έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα. 
Με κόστος; Ο Carlos πιστεύει ότι υπάρχει κόστος για αυτή την αύξηση της ταχύτητας. Η υγεία και η τεχνική είναι οι χαμένοι αυτής της αλλαγής.
2. Εργόμετρα
Στη διάρκεια του 1984 στην Ισπανία, τα μηχανήματα κωπηλασίας, δεν χρησίμευαν για την κατάρτιση. Ο Carlos Dinares θυμάται τις δοκιμές με την Geising, μια παλιά και βαριά μηχανή κωπηλασίας, κατασκευασμένη στη βόρεια Ευρώπη. Η χρήση αυτής της μηχανής ήταν για τις δοκιμές και όχι για την εκπαίδευση.
Ο Carlos θεωρεί την μηχανή κωπηλασίας Concept2, ως τη δεύτερη μεγάλη αλλαγή στην κωπηλασία κατά τα τελευταία 25 χρόνια.
Συμπέρασμα:
Είναι σαφές ότι, εάν συγκρίνουμε την κωπηλασία, το 1984 και τώρα μπορούμε να δούμε 2 τεράστιες αλλαγές, που έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που τα πληρώματα κωπηλατούν και στο πως κάνουν την εκπαίδευσή τους:
Οι μεγάλες λεπίδες - ‘‘τσεκούρια’’- και η  μηχανή κωπηλασίας CONCEPT2.
Στα επόμενα δύο άρθρα, θα μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου άποψη, για το πώς αυτές οι δύο αλλαγές, έχουν τροποποιήσει την κωπηλασία και τον τρόπο που κωπηλατούν και ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά, κατά την προσωπική μου άποψη.


Μετάφραση Greek Rowers από www.carlosdinares.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: