Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η Σιγκαπούρη έδειξε ότι οι διάδοχοι υπάρχουν

Τάσος Παπαχρήστου Goalnews

Η τελετή βράβευσης από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή των αθλητών και αθλητριών που κατέκτησαν μετάλλια στους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, αλλά και των χορηγών-υποστηρικτών της, ήταν φέτος λιτή, όπως αρμόζει στους καιρούς μας, αλλά συνάμα πλούσια σε μηνύματα και συμπεράσματα.
Πέντε μετάλλια σε τέσσερα αθλήματα από μια αποστολή που δεν ξεπερνούσε συνολικά σε αριθμό τους 30 αθλητές είναι ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό για τα ελληνικά χρώματα. Και για πολλές άλλες χώρες.
Η μικρή ηλικία, άλλωστε, όλων των Ελλήνων αθλητών που πήραν μέρος στη διοργάνωση της Σιγκαπούρης γεννάει ελπίδες για το μέλλον και θέτει ουσιαστικά γερά θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και τη συνέχειά του, δηλαδή του αναπόφευκτου πρωταθλητισμού.
Μια μεγάλη φουρνιά επίλεκτων πρωταθλητών μας κρέμασαν τα παπούτσια τους αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και η Ελλάδα δεν είναι η χώρα εκείνη που μπορεί με ευκολία να αποκτάει γρήγορα τους διαδόχους, τους νέους πρίγκιπες.
Για την ακρίβεια του λόγου, στα λόγια χρίζει εύκολα ταλέντα και πρωταθλητές, αλλά στην πράξη υστερεί να τους παρέχει τα εχέγγυα της γρήγορης εξέλιξής τους.
Στα υπέρ της ελληνικής αποστολής που ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη μπορεί να χρεωθεί και το γεγονός ότι η διαφορά αξίας μεταξύ των αθλητών μας που πήραν μετάλλια και των υπολοίπων που πλασαρίστηκαν στους τελικούς είναι πραγματικά δυσδιάκριτη.
Πολύμερος και Μούγιος, τιμημένοι ολυμπιονίκες της κωπηλασίας, δηλώνουν την πρόθεσή τους για αποχώρηση.
Δύο πληρώματα της δίκωπου άνευ πηδαλιούχου, σε αγόρια και κορίτσια, έφτασαν στο βάθρο των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.
Δύο γενιές λοιπόν ενώνονται με μαγικό τρόπο, οι διάδοχοι υπάρχουν.
Ενα απλό παράδειγμα από τα όσα πολλά συνέβησαν στη Σιγκαπούρη.
Και δικαίως χθες βραβεύτηκαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή οι χορηγοί και υποστηρικτές της.
Σε μια περίοδο όπου το χρήμα, αλλά ακόμα και η προσφορά σε είδος σπανίζουν, ορισμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν άμεσα και κατανόησαν την ανάγκη στήριξης του έργου της ΕΟΕ χωρίς επί της ουσίας να αποσκοπούν σε ίδιο όφελος.
Δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις, δωρεάν ένδυση, δωρεάν χρήση αυτοκινήτων, οικονομική κάλυψη στοχευμένων δράσεων προσφέρουν βαθιά οικονομική ανάσα τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε όσα άμεσα ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: