Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΣΚΑΡΑ»

 
 Του Κώστα Τουτσίδη

Με στόχο ένα μετάλλιο ο Νίκος Γκουτνούλας μαζί με τον αδερφό του τον Απόστολο – πρωτοπόροι της παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα- θα αγωνιστούν στους Μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα. Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν, όπως λέει στο navysports.gr, δυσκολεύουν τον αγώνα για όλα τα πληρώματα ακόμα και για τους πιο έμπειρους. Ο Νίκος Γκουντούλας παράλληλα δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι το άθλημα της παράκτιας κωπηλασίας – που για την ώρα μόνο ο Ομιλος Φίλων Θαλάσσης Θεσσαλονίκης διαθέτει οργανωμένο τμήμα – θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια άνθηση στη χώρα μας.

Νίκο τι διαφορετικό θα δούμε στην Πεσκάρα;
Είναι ουσιαστικά ένας καινούργιος αγώνας είναι Μεσογειακοί αγώνες παραλίας και περιλαμβάνουν καινούργια αθλήματα πιο εναλλακτικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ανάμεσα σ΄αυτά είναι και η παράκτια κωπηλασία που μπαίνει για πρώτη φορά σε Μεσογειακούς αγώνες. Με τα νέα αυτά αθλήματα που ενσωματώθηκαν γίνεται πιο ελκυστική η εικόνα των σπορ της παραλίας και της Θάλασσας και ο κόσμος έρχεται πιο κοντά.

Στους αγώνες θα συμμετέχεις κι εσύ με τον αδερφό σου τον Απόστολο. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;
Κατεβαίνουμε στους αγώνες με πολύ καλές προοπτικές και ελπίδα. Σίγουρα στοχεύουμε σ΄ένα μετάλλιο. Δεν έχουμε πέσει ποτέ κάτω από τις πρώτες τρεις θέσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα, οπότε θα προσπαθήσουμε για κάτι ανάλογο. Ωστόσο δεν θα ήθελα να κάνω ούτε προβλέψεις ούτε να δώσω υποσχέσεις γιατί θα είναι ένας αγώνας πρωτόγνωρος για όλους τους κωπηλάτες.

Τι καινούργιο θα εφαρμοστεί σ΄αυτούς τους αγώνες;
Στην κλασική κωπηλασία υπάρχει στίβος 2 χιλιομέτρων διαχωρισμένο με κουλουάρ που ο καθένας τρέχει στη διαδρομή του σε απόλυτη ευθεία. Η παράκτια κωπηλασία αυτά τα ανατρέπει. Μιλάμε για ομαδικές εκκινήσεις χωρίς κουλουάρ, για στίβο 4 εως 6 χιλιόμετρα ελεύθερης χάραξης, έχουμε στροφές, μπορείς να πάρεις φόρα και να ξεκινήσεις στην εκκίνηση, σε πολλούς αγώνες βγαίνουμε στην παραλία τερματίζουμε στην αμμουδιά και τρέχουμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην παράκτια κωπηλασία που μπορεί να ανατρέψουν πάρα πολύ τα δεδομένα ακόμα κι αν ένα πλήρωμα είναι πολύ καλά προπονημένο και προετοιμασμένο. Στους μεσογειακούς της Πεσκάρα θα γίνει για πρώτη φορά ο αγώνες με σπρίντ και σλάλομ. Είναι τελείως καινούργιος αγώνας 600 μέτρων που χωρίζεται με σημαδούρες κάθε 80 μέτρα. Ξεκινάμε από την παραλία ανεβαίνουμε στα σκάφη μας κάνουμε σλάλομ ξαναγυρνάμε με σλάλομ τερματίζουμε στην παραλία και μετά τερματίζουμε τον αγώνα πάλι τρέχοντας. Είναι κάτι τελείως καινούργιο που κανένας δεν έχει δουλέψει πάνω σ΄αυτό και θα είναι δύσκολο ακόμα και για τα έμπειρα πληρώματα προηγουμένων ετών.

Οι προσδοκίες πάντως δημιουργούνται και από τις μέχρι τώρα επιτυχίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κωπηλασία προωθεί τους αθλητές στην παράκτια κωπηλασία. Να υπενθυμίσω ότι εγώ με τον αδερφό μου τον Απόστολο και η Αλεξάνδρα Τσιάβου είμαστε οι πρώτοι έλληνες αθλητές που «έτρεξαν» στην παράκτια κωπηλασία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σουηδίας το 2013. Συνεχίσαμε με το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης που ήμασταν και διοργανωτές με τον Ο.Φ.Θ και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Χαρήκαμε δύο παγκόσμια μετάλλια, ένα το δικό μας χάλκινο στο διπλό σκιφ ανδρών, και ένα από τα κορίτσια του Ναυτικού ομίλου Θεσσαλονίκης που πήραν το ασημένιο στο τετραπλό σκιφ. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα. Πέρυσι κερδίσαμε τη διεθνή Ρεγκάτα παράκτιας κωπηλασία του Μονακό ενώ φέτος ήταν η σειρά του ΝΟΘ που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Μετά από σένα και τον Απόστολο που είστε οι πρώτοι στην παράκτια κωπηλασία βλέπεις διάδοχη κατάσταση; Υπάρχουν νέα παιδιά που πιστεύεις ότι μπορούν να διακριθούν στο μέλλον;
Βεβαίως και υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι «αγκαλιάσουν» την παράκτια κωπηλασία και η ομοσπονδία και τα 
Με φόντο τα σκάφη παράκτιας κωπηλασίας του Ο.Φ.Θ
σωματεία γιατί είναι ένα σπορ που θα το χαρακτήριζα «μωρό». Τα τελευταία πολύ λίγα χρόνια γίνονται δραστηριότητες στην παράκτια κωπηλασία και βλέπουμε διάθεση από την παγκόσμια ομοσπονδία να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν το έχουμε πάρει ακόμα τόσο σοβαρά όσο άλλες χώρες – τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα αξιόλογο σπορ- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόμοια αντιμετώπιση είχαν κι άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας που είναι τώρα Ολυμπιακό άθλημα.

Εκτός από τον όμιλο Φίλων Θαλάσσης πόσοι σύλλογοι στην Ελλάδα ασχολούνται συστηματικά με την παράκτια κωπηλασία;
Αυτή τη στιγμή κανένας άλλος. Ο Ο.Φ.Θ είναι ο πρώτος που δημιούργησε τμήμα παράκτιας κωπηλασίας από τον Οκτώβριο του 2013 και ο μόνος που έχει σκάφη παράκτιας κωπηλασίας. Έχουμε πολύ θετικά δείγματα από τη μέχρι τώρα προσπάθεια, πολύς κόσμος «αγκάλιασε» το τμήμα αυτό του Ο.Φ.Θ κάτι που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους ομίλους. Νομίζω ότι υπάρχει πλέον κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Νίκο κάτι τελευταίο. Θέλουμε την άποψη σου για το navysports.gr και την προσπάθεια που ξεκινάμε.
Εύχομαι τα καλύτερα καθώς έρχεστε να καλύψετε ένα πολύ μεγάλο κενό που υπήρχε στο χώρο. Εύχομαι η προσπάθεια σας να καρποφορήσει και καλώ όλους όσους ασχολούνται με το ναυταθλητισμό και συγκεκριμένα με την κωπηλασία και την ιστιοπλοϊα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ο χώρος του ναυταθλητισμού μόνο κέρδος μπορεί να έχει από τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας.
Πηγή: navysports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: