Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Οι Κυρίες της Λίμνης


Η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη, παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε ατομικές κατηγορίες, ένωσαν τις δυνάμεις τους προς έναν κοινό στόχο: Τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μίλησαν στο Sport24.gr για την προσαρμογή τους.

Επιμέλεια: Γιώτα Κουνάλη
Στα ομαδικά αθλήματα οι αθλητές ή οι αθλήτριες έχουν το ρόλο τους, τον οποίο πρέπει να εκτελέσουν σωστά για να έχει η ομάδα το αποτέλεσμα που θέλει. Η κωπηλασία ανήκει στα ομαδικά αθλήματα, μόνο που ο χαρακτήρας της είναι ατομικός (σ.σ. εξαιρούνται φυσικά το σκιφ και το σκιφ ελαφρών βαρών). Από τους δύο μέχρι και τους εννιά κωπηλάτες πρέπει να λειτουργήσουν ως ένας ή μια, ώστε μετά από 2.000 μέτρα να έχουν πετύχει το στόχο τους.
ADVERTISEMENT
Το ταίριασμα των κωπηλατών είναι από μόνο του μια τέχνη. Ο προπονητής αναζητεί εκείνους που έχουν την προοπτική να βγάλουν "ωμή" δύναμη, τη σχεδόν υπεράνθρωπη αντοχή γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η ένταση που βγάζουν ισοδυναμεί σχεδόν σε έξι λεπτά ισοδυναμεί με την ενέργεια που χάνουν οι μπασκετμπολίστες που έχουν παίξει δύο συνεχόμενα 40λεπτα, να έχουν θέληση να τραβάνε κουπί για ώρες και βέβαια τη δυνατότητα να αφοιμοιώσουν τη δύσκολη τεχνική.


Η Ελλάδα δεν διαθέτει τη "δεξαμενή" των αθλητών που έχουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έτσι ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδία κωπηλασίας, ο Ναπολιτάνος Τζιάνι Ποστιλιόνε και οι συνεργάτες του, οι Έλληνες προπονητές, αναζητούν τις καλύτερες λύσεις. Το σκιφ ελαφρών βαρών στο οποίο συγκέντρωνε το ένα μετάλλιο πίσω από το άλλο η 22χρονη Κατερίνα Νικολαΐδου τα προηγούμενα χρόνια δεν βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Είτε λοιπόν η "αργυρή" παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2014 θα ανέβαινε στο "βαρύ" σκιφ, είτε θα έπρεπε να βρεθεί άλλη αθλήτρια να την πλαισιώσει.
Παράλληλα  είχε ξεκινήσει να διακρίνεται η 18χρονη σήμερα Σοφία Ασουμανάκη, πρώην κολυμβήτρια και "ανακάλυψη" του κατόχου δύο ολυμπιακών μεταλλίων, Βασίλη Πολύμερου. Στην εθνική ομάδα συμμετείχε στο σκιφ και το χειμώνα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κλειστή κωπηλασία, "σπάζοντας" το εργόμετρο με το πάθος και τη δύναμη της. Κατερίνα και Σοφία έπρεπε να βρεθούν στην ίδια βάρκα, αυτό έλεγε η λογική, με τον Ποστιλιόνε να ανεβάζει τη Νικολαΐδου στο διπλό σκιφ, στο βαρύ. Η πολύμηνη δουλειά ξεκίνησε στον Σχοινιά και συνεχίζεται το καλοκαίρι στην Καστοριά.
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πόζναν το δίδυμο Νικολαΐδου/Ασουμανάκη έχασαν για ένα "βούλιαγμα" την πρόκριση στον τελικό. Πλέον ο στόχος τους είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα τέλη του Αυγούστου, μια θέση στην πρώτη 11άδα χαρίζει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


Σε ένα σπάνιο διάλειμμα από τις βαριές προπονήσεις στην Καστοριά οι δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες, η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη μίλησαν στο Sport24.gr για την κοινή πλέον πορεία τους.
Πότε σας είπαν πως θα αγωνιστείτε μαζί στην ίδια κατηγορία. Είχατε σκεφτεί πως θα μπορούσατε να καταλήξετε μαζί;
Νικολαΐδου: "Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από την αρχή τις αγωνιστικής χρονιάς καθώς τόσο εγώ η ίδια όσο και το προπονητικό επιτελείο γνωρίζαμε ότι πρέπει να βρω κάποιο πλήρωμα. Όντως η σκέψη ενός πληρώματος με την Σοφία υπήρξε αρκετές φορές και προσωπικά αποτελούσε την κύρια σκέψη μου όσον αφορά το ενδεχόμενο της βαριάς κατηγορίας. Έτσι, σε συνεργασία με τον ομοσπονδιακό προπονητή και εξετάζοντας όλες τις επιλογές που είχα, πιστέψαμε ότι αυτό το πλήρωμα μπορεί να πάει πολύ καλά και αποφασίσαμε με την Σοφία να το δοκιμάσουμε".
Ασουμανάκη: "Ξεκινώντας η καινούργια χρονιά πίστευα ότι θα είμαι στο σκιφ για το παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων στο Ρίο και έκρυβα μια κρυφή ελπίδα ότι θα μπορούσα να είμαι σε ένα πλήρωμα για να διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αρχικά πίστευα ότι το πιο κοντινό είναι το σκιφ γυναικών μιας και η Κατερίνα θα ήταν στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Όμως την άνοιξη ο κ. Ποστιλιόνε αποφάσισε να μας δοκιμάσει στο διπλό σκιφ γυναικών με την Κατερίνα και από τότε δουλεύουμε με στόχο την πρόκριση για το Ρίο".
Κατερίνα, γεννήθηκες σε μια πόλη που αγαπάει την κωπηλασία. Σοφία, η κωπηλασία σε ανακάλυψε. Κατερίνα, πιστεύεις πως η προϋπηρεσία της Σοφίας στην κολύμβηση, τη βοηθάει; Σοφία, πως κύλησε η δική σου προσαρμογή σε ένα καινούργιο άθλημα;
Νικολαΐδου: "Αν πίστευα ότι η προϋπηρεσία της Σοφίας στην κολύμβηση δεν την βοηθάει θα κατηγορούσα αυτόματα και το δικό μου παρελθόν, μιας και προτού ξεκινήσω κωπηλασία ασχολούμουν και εγώ με την κολύμβηση. Όπως και να έχει, η κολύμβηση πιστεύω ότι είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα και όπως και η κωπηλασία συντελεί στην εκγύμναση όλου του σώματος, στη βελτίωση της συνοχής του και τον βέλτιστο δυνατό έλεγχο των κινήσεων του αθλητή. Αυτές ήταν και οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το πρόγραμμα της Σοφίας ώστε να μπορέσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί τόσο πολύ στην κωπηλασία και να διεκδικεί την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".
Ασουμανάκη: "Σίγουρα το ότι προερχόμουν από το άθλημα της κολύμβησης και το ότι ήμουν κολυμβήτρια για σχεδόν 12 χρόνια πίστευα ότι βοήθησε καταλυτικά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης στην κωπηλασία. Αλώστε και η Κατερίνα προέρχεται από το ίδιο άθλημα και τελικά φαίνεται πως η κωπηλάσια ταιριάζει καλύτερα στους κολυμβητές".
Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μείνατε καθαρά από ατυχία εκτός τελικού. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και στο διπλό σκιφ;
Νικολαΐδου: "Διαφορές υπάρχουν αρκετές και κυρίως αφορούν το τι αθλήτριες έχεις να αντιμετωπίσεις. Κύρια διαφορά είναι ότι πλέον δεν υπάρχει όριο σωματικού βάρους και συνεπώς όλα σχεδόν τα πληρώματα είναι πάρα πολύ δυνατά. Ωστόσο, ανεξαρτήτως κατηγορίας και αγωνίσματος, εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα ισχυρά μας  “χαρτιά” ώστε να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο ανταγωνισμός όπως φάνηκε και από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι πολύ έντονος καθώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα πληρώματα με αθλήτριες που έχουν ήδη στη συλλογή τους αρκετά ολυμπιακά μετάλλια. Ευτυχώς αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία και τη ψυχολογία μας. Ίσα ίσα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο κάνοντας μας να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο για τη βελτίωση του σκάφους μας".
Ασουμανάκη: "Οι διαφορές στα δυο σκάφη είναι το σωματικό βάρος, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών πρέπει δυο ώρες πριν τον αγώνα να ζυγιστείς σε συγκεκριμένο βάρος ενώ στο διπλό σκιφ το βαρύ έχουμε μόνο το άγχος για τον αγώνα και όχι επιπλέον άγχος για την ζύγιση. Εγώ σαν νεάνιδα δεν είχα την εμπειρία από αγώνες ανδρών-γυναικών και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πόζναν είχα την ευκαιρία να συναγωνιστώ με αθλήτριες που μέχρι πριν λίγο καιρό τις έβλεπα μόνο σε βίντεο στον υπολογιστή μου. Ωστόσο σαν πρώτη συμμετοχή δείξαμε με την Κατερίνα ότι μπορούμε να είμαστε στα γρηγορά πληρώματα και να πιστέψουμε ότι είναι εφικτή η πρόκριση".
Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες της συνεργασίας σας; Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκε η μια εκ των δύο ή και οι δύο πως δεν θα τα καταφέρετε;
Νικολαΐδου: "Προσωπικά πιστεύω ότι ένα πολύ καθοριστικός παράγοντας σε οτιδήποτε και αν κάνεις είναι η ψυχολογία με την οποία το αντιμετωπίζεις. Όσο εύκολο και αν είναι κάτι, αν είσαι κακοπροαίρετος δεν πρόκειται να το καταφέρεις ποτέ. Από την αρχή της συνεργασίας μας με την Σοφία δουλέψαμε πολύ στον παράγοντα αυτό και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει αρκετά καλά. Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν πολλές σε ένα νέο πλήρωμα. Πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να συγχρονιστείς και να βελτιωθείς ως πλήρωμα δουλεύοντας καθημερινά για πολλές ώρες σε καρδιακούς παλμούς που ξεπερνούν επί των πλείστων τους 170. Πάντα προσπαθούμε να βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι ώστε να έχουμε αποθέματα για τον δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην "πηγή".
Ασουμανάκη: "Η αρχή μας σαν πλήρωμα ήταν δύσκολη, μιας και οι δυο προερχόμασταν από το μονό σκιφ και είχαμε μάθει να λειτουργούμε ατομικά. Οι προπονητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης μας δοκίμαζαν τρόπους για να ταιριάξουμε καλυτέρα πάνω στο σκάφος είτε αλλάζοντας μας θέσεις μέσα στο σκάφος, είτε με τις ρυθμίσεις του σκάφους και άλλων παραγόντων έτσι ώστε να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ευρωπαϊκό ήταν για μας ένας σταθμός στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας".
Ποια ήταν η σχέση σας πριν ξεκινήσετε να συνεργάζεστε;
Νικολαΐδου: "Η Σοφία δεν έχει πολλά χρόνια που ασχολείται με την κωπηλασία  οπότε η σχέση μας ουσιαστικά ξεκίνησε να χτίζεται τον τελευταίο καιρό. Αυτό μπορεί να αποτελεί μειονέκτημα ως κάποιο βαθμό. Για αυτό προσπαθούμε τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και έπειτα να γνωρίσει καλύτερα η μία τα "κουμπιά" της άλλης ώστε να δέσουμε ακόμα περισσότερο. Μπορώ να πω ότι έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιο τρόπο σκέψης, γεγονός που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περνάμε πλέον όλη την ημέρα μαζί μας έχει βοηθήσει πολύ στο να "δέσουμε".
Ασουμανάκη: "Γα μένα είναι μόλις ο δεύτερος χρόνος στην εθνική ομάδα και την Κατερίνα την ήξερα σαν αθλήτρια και όχι σαν προσωπικότητα. Ωστόσο μπαίνοντας μαζί στη βάρκα αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε καλυτέρα η μία την άλλη"
Θα θέλαμε πολύ να μιλήσει η μια για την άλλη
Νικολαΐδου: "Πρόκειται για μία πολύ καλή και δυνατή αθλήτρια που πιστεύω ότι μπορεί να καταφέρει πολλά στην κωπηλασία. Δεν έχει ούτε δύο χρόνια που ξεκίνησε και ήδη έχει σπουδαίες διακρίσεις διεθνώς απαγορεύοντας και στους πιο κακόπιστους να αμφισβητήσουν το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Είναι χαρά μου που είμαστε πλήρωμα και πιστεύω ότι το ωραίο κλίμα που υπάρχει στη συνεργασία μας θα βοηθήσει πολύ στην επίτευξη των στόχων μας".
Ασουμανάκη: " Η Κατερίνα βραβεύτηκε τις δυο τελευταίες χρονιές σαν την καλύτερη αθλήτρια από τους αθλητικούς συντάκτες. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί είναι μια πολύ έμπειρη και δυνατή αθλήτρια που έχει πολλά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πλέον είμαστε πλήρωμα διεκδικώντας την καθιέρωση μας σαν πλήρωμα".
Ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθείτε καθημερινά; Και βέβαια θα θέλαμε να μάθουμε πως είναι το κλίμα στην εθνική ομάδα κωπηλασίας.
Νικολαΐδου:ι ρυθμοί των προπονήσεων είναι πολύ έντονοι και επίπονοι. Καθημερινά το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει δύο προπονήσεις την ημέρα διάρκειας τεσσάρων ωρών η κάθε μία, με ένα μικρό διάλλειμα ενδιάμεσα για ξεκούραση και αναπλήρωση ενέργειας. Συνήθως η ημέρα μας ξεκινάει γύρω στις 6-7 το πρωί, προκειμένου να φάμε πρωινό και να ετοιμαστούμε για την πρωινή προπόνηση που ξεκινάει στις 8. Τελειώνουμε γύρω στις 12, ακολουθεί ξεκούραση, μεσημεριανό και λίγος ύπνος και στις 15.30-16.00 ξεκινάμε την δεύτερη προπόνηση της ημέρας που θα τελειώσει γύρω στις 19.30-20.00. Όπως καταλαβαίνεται οπότε, ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα η ημέρα σου έχει τελειώσει. Κάποια ταινία, λίγος χρόνος να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους και meeting με τους προπονητές είναι αυτά που περιλαμβάνει το υπόλοιπο πρόγραμμα μέχρι το βραδινό ύπνο. Ευτυχώς το κλίμα μέσα στην ομάδα είναι πολύ καλό και προσπαθούμε ο κάθε ένας μας να βοηθάει όσο μπορεί τον άλλον κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι. Πλέον, οι προπονητές έχουν αναλάβει κατά κάποιον τρόπο και τον ρόλο των γονιών και έχουμε γίνει σαν μια μεγάλη δεύτερη οικογένεια καθώς πιο πολλές μέρες τις περνάμε μαζί στο κοινόβιο παρά στα σπίτια μας"
Ασουμανάκη: "Το κλίμα στην ομάδα γενικά είναι καλό και μεταξύ αθλητών και προπονητών, όμως υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δημιουργούνται μικρό εντάσεις, λόγο τις υπερβολικής κούρασης, που πάντα όμως τελειώνουν με ήρεμο και δημιουργικό τρόπο".
Η εθνική ομάδα κωπηλασίας στηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα. Τα τελευταία δύο χρόνια η Κατερίνα Νικολαΐδου έχει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Πίστης και η Σοφία Ασουμανάκη έχει πάρει υποτροφία από το Ίδρυμα Λεβέντη. Οι χορηγοί βοηθούν τους αθλητές να συνεχίσουν να προπονούνται για να φτάσουν το στόχο τους. Ή όπως λέει καλύτερα η Σοφία, επαναλαμβάνοντας μια από τις θρυλικές ατάκες του Μοχάμεντ Άλι "οι πρωταθλητές δεν φτιάχνονται στα γυμναστήρια. Οι πρωταθλητές γίνονται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους. Μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα".

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ME AYTA ΠΟΥ ΓΡΆΦΕΤΑΙ ΚΆΝΕΤΕ ΚΑΚΟ ΣΤΑ ΚΟΡΊΤΣΙΑ .ΕΣΕΙς ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΓΡΑΦΟΙ ΑΣΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟς Ο ΤΙΤΛΟΣ.ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗς Ο ΤΖΑΝΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟς .ΕΛΕΟς΄΄΄΄΄΄

Γιώργος Βόλος είπε...

Πατήσαμε το αυγό και βρεθήκαμε στόν ουρανό .

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΘΑΝΟΣ είπε...

Είχαμε και εδώ την Κυρα Φροσύνη Κυρία της λίμνης αλλά το τέλος ήταν να την πνίξουν στη λίμνη. Εύχομαι να μην είναι το ίδιο τέλος <> ..

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοια εμφάνιση κορίτσια μόνο ΄΄κυρίες της λίμνης της Καστοριάς ΄΄ θα μείνετε άντε και λίγο Βαλκάνια...Ξεκαβαληκέψτε""""""""

SAKIS THESSALONIKA είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΧΥΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩς ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥς ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛ .ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (ΠΡΟΝΗΤΗ -ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΚΟΦΝΣ).ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΛΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ .