Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η ανάλυση του Ολυμπιονίκη

By Sportsfeed


Ένας από τους πλέον πετυχημένους αθλητές στην ιστορία της κωπηλασίας, ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Μούγιος αναλύει στο Sportsfeed τα δεδομένα της Εθνικής ομάδας, ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο.

της Σεβαστής Βρακατσέλη

Η σεζόν για την Εθνική ομάδα της κωπηλασίας ξεκίνησε με πολλές δοκιμές και αλλαγές ακόμα και της τελευταίας στιγμής στα πληρώματα από τον Τζιάνι Ποστιλιόνε. Τα πρώτα δείγματα από την συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο Ναπολιτάνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας το 2016. Μπορεί όμως αυτή η ομάδα να συνεχίσει την παράδοση που έχει η χώρα μας στο άθλημα;
Το Sportsfeed σε μια προσπάθεια ανάλυσης της Εθνικής ομάδας συνομίλησε με τον Δημήτρη Μούγιο, έναν από τους πλέον ειδικούς καθότι αργυρός Ολυμπιονίκης το 2008 (μαζί με τον Βασίλη Πολύμερο), αλλά και σχολιαστής πλέον για λογαριασμό του Eurosport στους αγώνες της κωπηλασίας.

Ο λόγος στον ειδικό
Μετά από το δυνατό τεστ που πέρασε η Εθνική ομάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πόζναν τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Με την εικόνα που είδαμε στην Πολωνία τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας, εκεί που θα δοθούν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά…
Στα περισσότερα αγωνίσματα του φετινού παγκοσμίου, οι πρώτες 11 θέσεις παίρνουν και το απευθείας εισιτήριο για του Ολυμπιακούς αγώνες. Στο ευρωπαϊκό που παρακολουθήσαμε, εκτός από την τετράκωπο των αντρών όλα τα υπόλοιπα σκάφη των Ολυμπιακών κατηγοριών κατέκτησαν από την 7η μέχρι και την 12η θέση. Τώρα αν αναλογιστούμε τις χώρες, με μεγάλη παράδοση, που είναι εκτός Ευρώπης (Αυστραλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Κίνα και Καναδά) αλλά και την ομάδα της Ιταλίας που δεν κατέβηκε στο Ευρωπαϊκό φέτος, η πρόκριση θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού.
Τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα για μια ομάδα που στους τελευταίους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 είχε παρουσία τεσσάρων σκαφών και την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου μιας 4ης, 8ης και 9ης θέσης.
Εκτός από την οικονομική κρίση (που και το 2012 υπήρχε) πολλοί αθλητές εγκατέλειψαν την ενεργό δράση. Αθλητές που ήταν στην πρώτη γραμμή, όπως οι αδερφοί Γκουντούλα, η Γιαζιτζίδου, η Τσιάβου και ο Παπαχρήστος. Άτομα που είχαν δείξει για χρόνια την αξία τους. Έτσι απλά έφυγαν, δυσαρεστημένοι. Δεν στάθηκε κάποιος στην πόρτα να τους ρωτήσει γιατί φεύγουν, να τους δώσει μια λύση στα προβλήματα τους. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνουν ξανά. Οι τελευταίοι των Μοϊκανών πρέπει να διαφυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και συνέχεια στην ελληνική κωπηλασία.
Αγωνιστικά τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Μέχρι το παγκόσμιο έχουμε τρεις μήνες σκληρής προετοιμασίας. Ακόμα υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία του Προολυμπιακού αγώνα της Λουκέρνης που θα δώσει άλλα δυο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς, μόλις τρεις μήνες πριν το Ρίο. Ας ελπίσουμε πως η προετοιμασία στην Καστοριά θα πάει καλά και όλοι οι αθλητές μας θα πάρουν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: