Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ανησυχία για το νομοσχέδιο

By sportsfeed


Δύο 24ωρα αφότου είδε το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου άρχισε αναπόφευκτα να εγείρει συζητήσεις και να προκαλεί διχογνωμίες ανάμεσα στους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους. Μιλώντας στο Sportsfeed.gr, ο πρόεδρος της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς, εκφράζει τους πρώτους προβληματισμούς του για το καινούριο νομοσχέδιο.

του Νίκου Κούδα

Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι επιθυμεί να μελετήσει το νομοσχέδιο για λίγες μέρες, προκειμένου να έχει μία πληρέστερη εικόνα επ’ αυτού, ωστόσο με μία πρώτη ανάγνωση εντόπισε αρκετά τρωτά σημεία, όπως π.χ. στο ζήτημα της μίας ανανέωσης θητείας στα ΔΣ των ομοσπονδιών: «Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρώ ότι αφαιρεί το κίνητρο σε νέους ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη να ασχοληθούν. Προσωπικά δεν με αγγίζει, αφού δεν θα είχα πρόβλημα να φύγω και αύριο, όμως επηρεάζει τον προγραμματισμό μας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μία μαγιά συνεργατών για το μέλλον, με βασικό συντελεστή τον Βασίλη Πολύμερο που είναι Ολυμπιονίκης, ώστε να αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση. Πώς θα γίνει όμως αυτό, αν μετά από μία μόλις θητεία δεν θα μπορούν να ξαναεκλεγούν;», αναρωτιέται ο Γιάννης Καρράς.

Προβλήματα εντοπίζει και στο ζήτημα της κατάργησης της 100% μοριοδότησης σε οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ, εκτός των ΣΕΦΑΑ, για τους αθλητές: «Αφαιρεί μία σημαντική διευκόλυνση για όλους τους αθλητές, αφού οι ΣΕΦΑΑ δεν βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή αν ένας αθλητής περάσει σε μία πόλη που δεν έχει σύλλογο για το αγώνισμά του, όπως π.χ. ένας κωπηλάτης, πώς θα μπορεί να προπονείται καθημερινά; Επιπλέον κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε στρατιές άνεργων αθλητών, αφού τα ΣΕΦΑΑ έχουν υπερκορεστεί ως σχολή. Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί οι απόφοιτοι;».

Αντίθετος είναι επίσης αναφορικά με το «τσουβάλιασμα» ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στον ίδιο νόμο («δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε όλοι ως ΑΕ»), ενώ θεωρεί ότι ζητήματα εγείρονται και με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την οποία ναι μεν ο νόμος προσπαθεί να καταστήσει την κορωνίδα του αθλητισμού, στα πρότυπα της Ιταλίας, ωστόσο ανακύπτει θέμα με την αρμοδιότητα της λαμπαδηδρομίας (που είναι αποκλειστικότητα της ΕΟΕ), αλλά και με το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη των ανθρώπων της κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου, αλλά κατόπιν εορτής: «Έρχονται τώρα και ζητούν μέσα σε μόλις τρεις μέρες να τοποθετηθούμε επί διαφόρων ζητημάτων, πράγμα φυσικά πρακτικώς και διαδικαστικώς αδύνατο. Είναι κρίμα, γιατί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ την άποψη των ομοσπονδιών ή των προέδρων επί κανενός θέματος», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ.

5 σχόλια:

Σάκης είπε...

Μην σας φαίνεται παράξενο που ο πρόεδρος σχολειάζει το άρθρο για την θητεία των ΔΣ Συλλόγων κ ομοσπονδιών για την καρέκλα νοιάζονται άσε που άφησε το χρήσμα στον Πολύμερο που ανέπτυξε την κωπηλαία και εδώ και χρόνιο έχουμε να δούμε αγώνες ανάπτυξης ,μόνο για λεζάντα κα τζάμπα ταξίδια είναι .για τα παδια δείτερο θέμα .Ντροπ'η

Ανώνυμος είπε...

ο καθένας Σάκη όπως φαίνεται ιεραρχεί τα προβλήματα ξεκινώντας από αυτό που τον τσούζει περισσότερο.Τα 8 χρόνια φαίνονται λίγα σε αυτούς που έχουν αγκαζάρει μια καρέκλα για δεκαετίες και δεν λένε να ξεκολλήσουν (πάνω από το μισό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας)Σιγά να μην τους ένοιαζε η ανάπτυξη! όσο για τον Πολύμερο αυτός προλαβαίνει μέσα σε 2 +4 χρόνια να κάνει κάτι με την ανάπτυξη αν θέλει που δεν το πολυβλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και δεν κανουμε ανάπτυξη για διάβασε το παρακάτω για να το πιστέψεις:

https://diavgeia.gov.gr/doc/79%CE%96%CE%A446%CE%A9%CE%A73%CE%A0-%CE%9F%CE%A7%CE%94?inline=true

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα αναφερθώ στη θητεία των μελών του Δ.Σ. ενός σωματείου και όχι μιας ομοσπονδίας που την καρέκλα ίσως να την θεωρείτε "πολυθρόνα", που δεν πιστεύω πως είναι. Υπάρχουν σωματεία που παρόλο που έχουν 5, 7, ή 9 μέλη στο Δ.Σ. το "λούκι" το τραβάνε 2,3, άντε 4 άτομα. Και δεν αναφέρομαι σε σωματεία με κερδοσκοπικό χαρακτήρα που βαπτίζονται αθλητικά για ευνόητους λόγους. Όταν λοιπόν σ' αυτούς τους ανθρώπους που "τρέχουν" το σωματείο, απαγορεύσουμε το δικαίωμα να επανεκλεγούν τι γίνεται; Που θα βρεθούν νέοι να τους αντικαταστήσουν; Και αν είναι εύκολο γιατί δεν βρίσκονται και σήμερα; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αφήσουμε το κάθε σωματείο να "καθαρίσει" το Δ.Σ. του απ' αυτούς που θεωρεί πως δεν βοηθούν στην πρόοδό του. Ας βρεθούν νέοι και δραστήριοι άνθρωποι να ασχοληθούν και μετά όλα γίνονται πολύ εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Οι προβληματισμοί αυτοί (του ανώνυμου της 4ης Δεκεμβρίου) με έχουν απασχολήσει κι εμένα πολλές φορές. Η απαγόρευση όμως να επανεκλεγεί ένα άξιο στέλεχος δεν σημαίνει και απαγόρευση προσφοράς. Το ίδιο στέλεχος που πρόσφερε εντός Δ.Σ. για 8 χρόνια, θα προσφέρει και εκτός Δ.Σ. για όσα ακόμη χρόνια το επιθυμεί. Ακόμη, τα ενεργά μέλη των Δ.Σ.με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να προσελκύουν νέα μέλη (γονείς αθλητών, παλιούς αθλητές, φίλους του αθλητισμού) να τους δίνουν πρωτοβουλίες και να συνεργάζονται ώστε να αφήσουν διάδοχη κατάσταση. Όπως το αθλητικό δυναμικό ενός σωματείου σίγουρα ανανεώνεται μέσα σε 8 χρόνια, έτσι θα υπάρχουν και νέα πρόσωπα που θα ενδιαφέρονται να βοηθήσουν (γονείς νέων αθλητών κ.λ.π.) Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία να βρεθούν νέα πρόσωπα με διάθεση προσφοράς, όσο μεγάλη είναι η δυσκολία να αποδεχτούν τα παλιά πρόσωπα να αποσυρθούν και να αφήσουν μια διάδοχη κατάσταση συνεχίζοντας, αν θέλουν, να προσφέρουν εκτός Δ.Σ.