Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια κουπιά στον Θερμαϊκό

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας υποδέχεται η Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-19 Οκτωβρίου.

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το Άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και το Λιμάνι με διοργανωτή τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτές την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και την Μητροπολητική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Περισσότεροι από 500 αθλητές κι αθλήτριες από 20 και πλέον χώρες του κόσμου , από το Χονγκ Κόνγκ ακόμη κι από τη Νορβηγία αναμένεται να δώσουν το παρών στον αγώνα που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα . Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες κωπηλάτες και κωπηλάτριες που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο νέο αυτό τύπο κωπηλασίας που κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι παρουσίες της χάλκινης Ολυμπιονίκου του Λονδίνου Αλεξάνδρας Τσιάβου που ήταν και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια παράκτιας στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χέλσιμποργκ της Σουηδίας όπως και των Παγκόσμιων πρωταθλητών Απόστολου και Νίκου Γκουντούλα που είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο πέρυσι στο Χέλσιμποργκ.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές,ναυταθλητικά σωματεία , απλοί φίλοι της κωπηλασίας, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και αθλητές και μέλη των αθλητικών ομίλων της πόλης αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που αναμένεται να τονώσει και τουριστικά την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του σκιφ, του διπλού σκιφ και του τετραπλού σκιφ σε άνδρες και γυναίκες. Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου από τις 09:00 ως και τις 16:00 θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές σειρές σε όλα τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών. Οι νικητές θα προκριθούν για τον μεγάλο τελικό που έχει προγραμματιστεί για την επομένη , το Σάββατο 18/10 από τις 12:30 ως και τις 15:40 ενώ νωρίτερα στις 11:00 τους αγώνες θα ανοίξουν οι τελικοί Β΄. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

Λίγα λόγια για την Παράκτια Κωπηλασία

Η παράκτια κωπηλασία είναι η περιπετειώδης πλευρά της κωπηλασίας. Αυτή περιλαμβάνει κωπηλασία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής και ανοιχτά και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του αθλήματος στις τάξεις των απανταχού κωπηλατών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Θα την συναντήσουμε όμως σε όλες τις γωνίες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Μαλδίβων και σε πολλά μέρη της Αφρικής. Τα σκάφη της παράκτιας κωπηλασίας χρησιμοποιούνται εσωτερικά σε ορισμένες λίμνες και ποτάμια όπου το νερό τείνει να μην είναι ήρεμο.

Η παράκτια κωπηλασία είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των ήρεμων νερών Ολυμπιακού στυλ που ακολουθεί μία ευθεία αγωνιστική γραμμή. Οι κωπηλάτες της παράκτιας κωπηλασίας συχνά προτιμούν τα άγρια νερά που προσθέτουν μία ολοκληρωτικά νέα διάσταση στο άθλημα αναζητώντας τη συναρπαστική πλευρά της κωπηλασίας σε ακραίες συνθήκες.

Ο Σουηδός Ολυμπιονίκης Lassi Karonen συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2013 και περιγράφει το συναίσθημα. « Η ομοιότητα με την κωπηλασία σε ήρεμα νερά είναι η κίνηση της κουπιάς.Όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά».

Η παράκτια κωπηλασία είναι πιο προσιτή από την κωπηλασία σε ήρεμα νερά, λόγω της σταθερότητας και της διαφορετικότητας του εξοπλισμού της. Τα στάνταρτ σκάφη είναι μονά, διπλά και τετραπλά σκιφ πηδαλιουχούμενα. Αλλά απλά η γνώση του πως να χειριστεί κάποιος ένα σκάφος της Ολυμπιακής κωπηλασίας δεν επαρκεί για να γίνει κάποιος καλός κωπηλάτης της παράκτιας. Τα πληρώματα πρέπει να έχουν επίγνωση των παλιρροιών και των ρευμάτων, να γνωρίζουν το τοπογραφικό του στίβου και να ξέρουν τι να κάνουν στην μέση της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Οι αγώνες της Παράκτιας Κωπηλασίας διεξάγονται σε θαλάσσιες περιοχές και έχουν την μορφή τριγώνου ή παραλληλόγραμμου, περίπου όπως στους αγώνες ιστιοπλοΐας, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι να αλλάζουν κατευθύνσεις και να αντιμετωπίζουν συνεχώς διαφορετικές θαλάσσιες συνθήκες.

Υπάρχουν διάφοροι τύπου στίβου, ωστόσο στην Θεσσαλονίκη θα έχει τη μορφή παραλληλόγραμμου προκειμένου να εκτείνεται κατά μήκος όλης παραλιακής ζώνης και να είναι ορατοί οι αγώνες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: