Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή λόγω αγάπης

By sportsfeed
Τι κι αν είναι πλέον 38 ετών και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης; Η θρυλική Σκοτσέζα κωπηλάτρια, Κάθριν Γκρέιντζερ, «διψάει» για μία ακόμη Ολυμπιακή συμμετοχή, αυτή τη φορά στα εξωτικά νερά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

του Νίκου Κούδα

Ξεκίνησε την εντυπωσιακή της συλλογή από Ολυμπιακά μετάλλια το 2000 στο Σίδνεϊ, κατακτώντας το αργυρό στην κατηγορία του τετραπλού σκιφ με την ομάδα της Βρετανίας. Η συνέχεια έγινε το 2004 στην Αθήνα, εκεί όπου κρέμασε στον λαιμό της ένα ακόμη αργυρό μετάλλιο, αυτή τη φορά στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου. Το… ασήμι τρίτωσε στο Πεκίνο τέσσερα χρόνια μετά, και πάλι στο τετραπλό σκιφ, για να έρθει επιτέλους το χρυσό μετάλλιο που τόσο της έλειπε στα «πάτρια» εδάφη του Λονδίνου, το 2012, στην κατηγορία του διπλού σκιφ, με παρτενέρ την Άννα Γουότκινς. Ένα αχτύπητο δίδυμο, που παρέμεινε αήττητο από τη δημιουργία του το 2010, μέχρι την κατάληψη της υψηλότερης θέσης του Ολυμπιακού βάθρου. Η συγκυρία έμοιαζε ιδανική για να κρεμάσει τα κουπιά της, κάτι που έπραξε. Για δύο ολόκληρα χρόνια. Μέχρι χθες για την ακρίβεια, αφού η νοσταλγία της για την κωπηλατική βάρκα και τους αγώνες αποδείχθηκε πιο δυνατή από κάθε άλλη σκέψη. Τι κι αν στο μεσοδιάστημα εργάστηκε ως σχολιαστής στο BBC, ολοκλήρωσε ένα διδακτορικό νομικής με θέμα τις ανθρωποκτονίες (λατρεύει τις αστυνομικές σειρές μυστηρίου), καθώς και την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Dreams Do Come True» (Τα όνειρα γίνονται όντως πραγματικότητα); Ήταν φανερό πως το δικό της όνειρο δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί… Το όνομά του; Ρίο ντε Τζανέιρο 2016. Όταν θα είναι αισίως μία ωριμότατη σαραντάρα!

Ωστόσο ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς και δύσβατος, κάτι που η πολύπειρη Σκοτσέζα -γέννημα θρέμμα της Γλασκόβης- γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Γι’ αυτό δεν δίνει υποσχέσεις, ούτε και κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια. Μόνο ένα βήμα τη φορά. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση και ξέρω ότι θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μου. Ωστόσο αν δεν το προσπαθήσω, θα αναρωτιέμαι πάντα ‘τι θα γινόταν αν…’ και για εμένα, αυτό θα είναι μία αβάσταχτη σκέψη στην υπόλοιπη ζωή μου», δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι δυσκολίες ξεκίνησαν με το καλημέρα, με τους υπεύθυνους της κωπηλατικής ομοσπονδίας της Βρετανίας να θέτουν ως τελική μέρα υποβολής ενδιαφέροντος για τους αθλητές τη χθεσινή, 23η Σεπτεμβρίου. Η απόφαση της Γκρέιντζερ έπρεπε να επιταχυνθεί – όπερ και εγένετο.
Η επιστροφή της στις προπονήσεις είναι γεγονός, και ολόκληρη η κωπηλατική κοινότητα στο Νησί ασχολείται με το σπουδαιότερο comeback όλων των εποχών. Βέβαια, θα χρειαστεί να αναζητήσει μία καινούρια παρτενέρ, καθώς η παλιά της σύντροφος, Γουότκινς, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα είναι διαθέσιμη ενόψει Ρίο παρότι εξέφρασε τον ενθουσιασμό της στο άκουσμα της σπουδαίας είδησης. Η πρώτη της προπόνηση μετά από δύο χρόνια απραξίας περιλάμβανε ένα 90λεπτο μέσα στο μονό της σκιφ, η οποία πήγε παραδόξως πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενε, όπως δήλωσε περιχαρής. Επόμενος στόχος της τα χειμερινά δοκιμαστικά της Βοστώνης το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, με το βλέμμα στο εθνικό πρωτάθλημα της Βρετανίας, όπου θα αγωνιστεί με τον κωπηλατικό σύλλογο του Εδιμβούργου «Σεντ Άντριου». Ασχέτως πάντως με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, η επιστροφή της Γκρέιντζερ έχει ήδη φέρει έναν άνεμο αισιοδοξίας στη βρετανική εθνική ομάδα των γυναικών, η οποία δεν τα πήγε και τόσο καλά στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Αν και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον, η ίδια δεν δείχνει να μετανιώνει ούτε λεπτό για την απόφασή της.

«Συζήτησα, άκουσα, σκέφτηκα, έκανα εκτιμήσεις… Και παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι δεν έγινα καθόλου σοφότερη σχετικά με το θέμα! Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιστρέψω στη βάρκα μου και να δοκιμάσω τα νερά (κυριολεκτικά), για τη δική μου ψυχική υγεία πρώτα απ’ όλα. Μου έλειψε, το αγαπώ και θέλω να δω αν μπορώ να ξαναγίνω καλή σε αυτό. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς υποσχέσεις, απλά μία αρχή. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι ένα ρίσκο, αλλά όπως έχει πει και ο συγγραφέας Νιλ Σάιμον ‘Αν κανένας δεν έπαιρνε ποτέ ρίσκα, τότε ο Μιχαήλ Άγγελος θα είχε ζωγραφίσει το πάτωμα της Καπέλα Σιστίνα…’».

Οι επιτυχίες της Γκρέιντζερ
Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο Λονδίνο 2012 (διπλό σκιφ)
Αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο Σίδνεϊ 2000 (τετραπλό σκιφ), Αθήνα 2004 (δίκωπος άνευ πηδαλιούχου), Πεκίνο 2008 (τετραπλό σκιφ)
Παγκόσμια πρωταθλήτρια Διπλό σκιφ 2010-2011, τετραπλό σκιφ 2005-2007, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου 2003
Πρωταθλήτρια Βρετανίας 1998, 2001, 2004-2010, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: