Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η ιστορία της κωπηλασίας




Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνημα του ελληνικού στόλου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρυθμό των κωπηλατών.

Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωμα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούριου σκάφους. Ήταν τόσο καλοί μάλιστα ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο.

Το 296 μ.χ. μετάλλιο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ παριστά τετράκωπο λέμβο ενώ το 973 μ.χ. οχτώ βασιλείς της Σκοτίας, Αγγλίας και Ουαλίας
επανδρώνουν οκτάκωπο λέμβο με πηδαλιούχο τον βασιλέα Έντγκαρ, ο οποίος μόλις είχε στεφθεί βασιλιάς της Βρετανίας και κάνουν διαδρομή στον ποταμό Ντι για να τον τιμήσουν.

Το 1715 αρχίζει ο αρχαιότερος αγώνας στον Τάμεση «δια το χιτώνιον και έμβλημα του Ντόγκετ». Ο Ντόγκετ διάσημος ηθοποιός της εποχής έγινε αφορμή για την δημιουργία στη συνέχεια πολλών ανάλογων αγώνων.

Το 1829 γίνεται η πρώτη επίσημη συνάντηση των οκτακώπων των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Οξφόρδης στον ποταμό Τάμεση, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θεωρείται ένα από τα κορυφαία γεγονότα του αθλήματος.

Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FISA), που έχει έδρα την Λοζάνη, επισφραγίζεται το 1892 ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο διοργανώνεται το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πρώτη εμφάνιση του αθλήματος της κωπηλασίας σε Ολυμπιακός Αγώνες καταγράφτηκε το 1900, στο Παρίσι, Έκτοτε περιλαμβάνεται ανελλιπώς στην ατζέντα των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κωπηλασία γυναικών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1976 στο Μόντρεαλ.
Πηγή: www.woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: