Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Γιαννιώτικη κωπηλασία: Περηφάνια... διαρκείας


Του Γιάννη Γιαννάκη στο www.super-fm.gr
Έχουν κάθε λόγο οι Γιαννιώτες να υπερηφανεύονται ότι η πόλη βγάζει τους καλύτερους κωπηλάτες της χώρας, κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία με τις σπουδαίες επιτυχίες σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Με τους άψογα καταρτισμένους προπονητές, με έναν πρόεδρο που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας και οργανωμένες προπονητικές εγκαταστάσεις, ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κρατάει πολύ ψηλά τον γιαννιώτικο αθλητισμό, κατακτώντας για 25η συνεχή χρονιά το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αν και η πόλη δεν χαίρει στοιχειωδών αθλητικών εγκαταστάσεων, κάποιοι μένουν και επιμένουν και πασχίζουν και προσφέρουν σε μόνιμη βάση.

Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας του ΝΟΙ, κάτω από αντίξοες πάντα οικονομικές συνθήκες και με μόνους συμμάχους την αγάπη για το άθλημα και την μαγευτική λίμνη Παμβώτιδα, φυσικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την άθληση, την ψυχαγωγία και την κουλτούρα της πόλης.

Χρόνια ολόκληρα στην πρώτη γραμμή η γιαννιώτικη κωπηλασία κι όμως ένας κωπηλατικός στίβος αντάξιος της ιστορίας και της φήμης του ομίλου δεν κατασκευάστηκε ακόμα, όχι μόνο για να προπονούνται τα δικά μας παιδιά, αλλά για να προσελκύουμε αθλητές και εθνικές ομάδες απ' όλον τον κόσμο. Η πόλη θα μπορούσε να είχε «επενδύσει» περισσότερο σε τέτοιες δραστηριότητες στη λίμνη και να φιλοξενεί συνεχώς αποστολές που θα τονώνουν και την τοπική οικονομία, αλλά και το τουριστικό προϊόν. Χιλιοειπωμένα πράγματα, αλλά αυτό είναι το παράδοξο, ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα ενός κωπηλατικού στίβου, αλλά ποτέ τίποτα δεν γίνεται και ίσως τα πράγματα να ήταν και χειρότερα αν το 1991 δεν είχαν γίνει οι εγκαταστάσεις στη Λιμνοπούλα για τους Μεσογειακούς Αγώνες που είχαν διεξαχθεί τότε.

Τον Σεπτέμβριο, 22 χρόνια μετά τους Μεσογειακούς, η πόλη θα υποδεχτεί μία άλλη σπουδαία διοργάνωση, το πανευρωπαϊκό και παναφρικανικό πρωτάθλημα θαλασσίου σκι. Δεν ξέρουμε τι θα αφήσει πίσω της, αλλά όσο ακόμα έχουμε τους αγώνες μπροστά μας, θα πρέπει η διοργάνωση να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για να ξαναδούμε τις αποστολές αυτές στην πόλη μας να έρχονται για μελλοντικές προετοιμασίες και -γιατί όχι- σύντομα πάλι για αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: