Ο πιο διάσημος πηδαλιούχος της Ελληνικής Κωπηλασίας αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον Λάμπρο Ρίζο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο οποίος, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, με μια λιτή ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έκλεισε την αυλαία σε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στην κωπηλασία στη θέση του πηδαλιούχου.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ....ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΩ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ..... ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ Η ΕΛΛΑΔΑ...... ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.... ΟΛΑ ΤΑ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥ... ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ"
Ο Αθλητής Λάμπρος Ρίζος...
Ο Λάμπρος Ρίζος είχε την τύχη να αγωνιστεί με μεγάλους αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις, με μεγαλύτερη διάκριση αυτή της 3ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, στην Aiguebelette της Γαλλίας, μαζί με τους Γεώργιο Φώτου και Κων/νο Καρυώτη στη δίκωπο μετά.
Η πρώτη διεθνής παρουσία του ήταν το 1980 στο Βέλγιο, στο Παγκ. Πρωτάθλημα εφήβων, στην τετράκωπο μετά μαζί με τους Κυριάκο Ζαρουλέα, Σταμάτη Βλάχο, Γεώργιο Δημουλή και Σπύρο Μανάτο και κατέλαβαν την 6η θέση.
Ακολούθησε η 6η θέση στο "Match des Seniors" του 1983 στη Ιταλία (Φωτο) με τους Δίτσιο Κων/νο, Λυκομήτρο Βασίλειο, Χρηστομάνο Χρήστο, Διακάκη Γεώργιο, Κουκάκη Γεώργιο, Κατσαμπάση Νεκτάριο, Καλέντζη Στέφανο και Μόσχο Κων/νο, στην οκτάκωπο μετά.
Το 1991 έρχεται η πρώτη εμφάνιση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Βιέννη της Αυστρίας. Μαζί με τον Δημήτρη Δρούζα και Κοντίζα Μόσχο καταλαμβάνουν την 12η θέση.
Από κει και πέρα σε όλες τις παρουσίες του στο Παγκ. Πρωτάθλημα είναι μέσα στον τελικό.
Το 1996 στη Γλασκώβη της Μ. Βρετανίας με τους Καρυώτη Κων/νο και Παπατέρπο Παντελή 6η θέση.
Το 1997 3η θέση με τους Φώτου Γεώργιο και Καρυώτη Κων/νο, στην Γαλλία.
Το 1998 6η θέση με την ίδια σύνθεση, στην Κολωνία της Γερμανίας.
Το 2000 6η και πάλι θέση με τους Δημητρίου Γεώργιο και Καρυώτη Κων/νο.
Η τελευταία διεθνής παρουσία του ήταν το 2001 στην Λουκέρνη της Ελβετίας και πάλι με τους Δημητρίου και Καρυώτη και είχαν τερματίσει 4οι.
Αριθμεί επίσης 11 βαλκανικά μετάλλια και διακρίσεις σε πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα.
...και ο προπονητής
Από το 2004 ξεκίνησε να προπονεί άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Αθλητής του, ο Βασίλης Έξαρχος, στο αγώνισμα (1Χ) σκιφ ανδρών με σταθερό κάθισμα, κατέκτησε 6η Παγκόσμια νίκη στο Κιφού της Ιαπωνίας το 2005. Το 2006, πλήρωμα που προπονούσε στην κατηγορία (2Χ) διπλό σκιφ μεικτό (για γυναίκα και άντρα) με σταθερό κάθισμα, με την Κωνσταντίνα Γκαράτσα και τον Αθανάσιο Κότση, κατέκτησε 5η Παγκόσμια νίκη στο Ηττον της Αγγλίας. Το 2007, η Κωνσταντίνα Γκαράτσα με τον Βαγγέλη Καρέλη, με προπονητή και πάλι τον Ρίζο, ήταν 10οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη χρονιά κατέλαβαν την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μόναχο. Το 2011, το πλήρωμά του με τους Βαγγέλη Καρέλη και Στέλλα Πέρπερα, πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σλοβενία χωρίς όμως να αγωνιστούν τελικά.
Ο Ρίζος, σε παλαιότερη δήλωσή του, αναφέρει για την ενασχόλησή του με την προσαρμοστική κωπηλασία:
«Ασχολήθηκα με τα παιδιά των ΑΜΕΑ γιατί είχα συνειδητοποιήσει, ως υπεύθυνος του προγράμματος της ολυμπιακής παιδείας στον νομό Ιωαννίνων, τη σημασία της άθλησης για τους ανθρώπους με αναπηρία. Όταν επίσης συνειδητοποίησα ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καθένας μας να βρεθεί στην κατάσταση της Κωνσταντίνας και του Θανάση. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε όσα είχαν και πριν την αναπηρία τους. Ο αθλητισμός τους βοηθάει να αυτοεξυπηρετούνται καλύτερα. Από την μία ημέρα στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε καθισμένοι σ' ένα αμαξίδιο και είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας.»
Ο Κώστας Καρυώτης, πλήρωμα με τον Ρίζο στην εθνική ομάδα για αρκετά χρόνια, σε ερώτησή μας, δήλωσε:
"Λάμπρος Ρίζος, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Ελληνικής Κωπηλασίας, με τεράστια ψυχικά αποθέματα. Ένας αιώνιος έφηβος. Έλαβε μέρος μαζί μου σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα και το 1997 κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Εγκουαμπελέτ, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση έως τότε στην κατηγορία Ανδρών της Ελληνικής Κωπηλασίας. Είναι ο ρέκορντμαν σε συμμετοχές και Πανελλήνια μετάλλια. Επίμονος, με πάθος για την νίκη, με τεχνικές γνώσεις, γνώστης της κωπηλασίας. Προσόν του και μεγάλο χάρισμα του, στις βάρκες που έμπαινε να της κάνει να κωπηλατούν ακόμη πιο γρήγορα.
Κώστας Καρυώτης."
Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα σε έναν σημαντικό αθλητή, ευχόμαστε στον Λάμπρο Ρίζο καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξει να κάνει στη συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου