Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο Mike Spracklen αντεπιτίθεται

"Προϊόν πικρίας η επίθεση εναντίον μου"

Mike Spracklen talks to members of Canada’s Olympic men’s eight rowing team during training for the London 2012 Summer Olympics in Burnaby, B.C., last July. Spracklen denies he is an abusive coach. (DARRYL DYCK /THE CANADIAN PRESS)
Μια μέρα μετά τη δημοσίευση των επικριτικών σχολίων εναντίον του, περί «καταστροφικών μεθόδων και δημιουργία μιας «κουλτούρας του φόβου», ο πρώην προπονητής της καναδικής εθνικής ομάδας κωπηλασίας, Mike Spracklen, καταθέτει την άποψή του.

Από το σπίτι του στη Βικτώρια, ο 75χρονος Βρετανός προπονητής της οκτακώπου των ανδρών είπε ότι ήταν το αντικείμενο μιας βεντέτας που ξεκίνησε από τον κωπηλάτη Scott Frandsen, ο οποίος, στο blog του CBC.ca, χειροκρότησε την απόφαση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας του Καναδά να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τον Spracklen και εξήγησε (ο Scott) λεπτομερώς το γιατί. Σύμφωνα με τον Frandsen, ο Spracklen «φόρτωνε» τους αθλητές με σκληρά προπονητικά προγράμματα και υψηλές απαιτήσεις και προστάτευε ορισμένους αγαπημένους του κωπηλάτες «από τις επιπτώσεις της οργής του».

Ο Spracklen, ο οποίος έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος, κερδίζοντας ολυμπιακά μετάλλια με διαφορετικές χώρες, απέρριψε τις καταγγελίες εναντίον του λέγοντας ότι είναι προϊόν πικρίας του Frandsen επειδή δεν ήταν μέλος της οκτακώπου που κέρδισε το χρυσό στο Πεκίνο.
«Ήθελε να μπει στην οκτάκωπο και έδωσε έναν αγώνα πρόκρισης με τον Kevin Light για να καθοριστεί ποιος θα επιλεγεί» είπε ο Spracklen. «ο Kevin κέρδισε και ο Scott πήγε με τον David Calder στη δίκωπο. Κέρδισαν το ασημένιο και η οκτάκωπος κέρδισε το χρυσό. Πρόκειται για βεντέτα. Το θέμα με τον Frandsen είναι ότι δεν μπήκε στην οκτάκωπο και δεν πήρε χρυσό».
Και ο Spracklen προσθέτει, «ο Frandsen δεν είναι μεγαλόσωμος και αισθάνθηκε ότι δεν μου αρέσουν αυτοί οι αθλητές, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Λέγεται ότι είμαι καταχρηστικός... και αυτό είναι τελείως αναληθές. Αλλά οι άνθρωποι είναι ευκολόπιστοι και αγαπούν την ‘’σάλτσα’’».

Μερικές φορές καυστικός, πάντα υπολογιστής, ο Spracklen έχει αναπτύξει τη φήμη ότι κάνει τα πράγματα με το δικό του τρόπο. Είναι παλιομοδίτης αλλά και επικοινωνιακός και δεν έχει μεγάλη έφεση στις νέες τεχνολογίες. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Adam Kreek περιγράφει τον Spracklen ως εσωστρεφή, «ένας ευγενικός άνθρωπος που του αρέσει να διαβάζει και να γράφει ποίηση, που μπορεί επίσης να είναι αδυσώπητα ειλικρινής ως προπονητής».

Όταν η οκτάκωπος υποχρεώθηκε να τρέξει επαναληπτικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Spracklen φώναξε στο πλήρωμά του όπως ποτέ πριν, γιατί δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του. Την επόμενη μέρα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν ήξερε πώς αλλιώς να τους ‘’σπρώξει’’. Οι οκτώ άνδρες του πήγαν και κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο.

«Δεν φωνάζει πολύ συχνά», λέει για τον Spracklen ο πηδαλιούχος της Ολυμπιακής οκτακώπου Brian Price. «Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι είναι απότομος και σαρκαστικός. Κάποτε φώναξε τον Malcolm Howard μπροστά σε όλα παιδιά - ο Malcolm είναι πάντα αργός στην εκκίνηση - και ο Mike του είπε, «Πώς έγινε και έχασες από τον Will Crothers [ο οποίος είναι μικρότερος] στα 1.000 μέτρα στο σκιφ; Γιατί συνεχίζεις να το κάνεις αυτό;». Αν ο Mike το έκανε αυτό στον αρχηγό, φανταστείτε τι θα έκανε στους υπόλοιπους από εμάς. Το μήνυμα το πήραμε».

Ο Frandsen, ο οποίος σήμερα προπονείται στην Καλιφόρνια, παραδέχθηκε πως οι απόψεις του μέσω του blog εκφράστηκαν εν θερμώ . Είπε επίσης ότι κατανοεί γιατί είναι στο επίκεντρο της ιστορίας Spracklen, αλλά επιμένει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό.
«Η κοινή άποψη, από το 1992 όταν ο Spracklen προσλήφθηκε στον Καναδά, είναι ότι υπάρχουν παιδιά που ακόμα δεν μπορούν να μιλάνε για κωπηλασία, επειδή ακόμα θεωρούνται άπειροι», δήλωσε ο Frandsen σχετικά με την τακτική του Spracklen. «Δεν αντιδράς έτσι αν απλώς δεν κάνεις για την ομάδα. Μπορεί ο Mike να μην το παραδέχεται, αλλά το προπονητικό περιβάλλον στη Βικτώρια ήταν τοξικό ...»
«Αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα», συνέχισε ο Frandsen. «Ισχύει και για κάποια από τα νέα παιδιά οι οποίοι έχουν ήδη βιώσει ότι θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας από τον Mike».

Ο Spracklen, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης αμέτρητων τηλεφωνημάτων και e-mails από τους υποστηρικτές του, δεν είναι σίγουρος που θα συνεχίσει την καριέρα του. Ενώ πολλοί αναρωτιούνται πώς η Κωπηλασία του Καναδά πρόκειται να κερδίσει περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια το 2016, χωρίς την πλούσια γνώση του Spracklen, ο ίδιος έχει μια διαφορετική ερώτηση - πώς γίνεται η θητεία του επικεφαλής προπονητή της οκτακώπου και του προγράμματος των βαρέων βαρών των ανδρών να τελειώνει με Ολυμπιακό ασημένιο μετάλλιο και να χάνει τη δουλειά του;
«Έχεις ένα άτομο (Frandsen) και παίρνει τόσο πολύ δημοσιότητα, σαν 50 ατόμων. Είναι πέρα ​​από μένα πώς ένα άτομο μπορεί να κάνει τόσο θόρυβο και να ακουστεί», δήλωσε ο Spracklen.
Πηγή: www.theglobeandmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: