Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του MediDiatrofi.gr με την Ολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Τσιάβου

Αποκλειστική Συνέντευξη της Αλεξάνδρας Τσιάβου στο MediDiatrofi.gr
www.medidiatrofi.gr
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η συναθλήτριά της, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, είναι τα δύο «χάλκινα» κορίτσια της κωπηλασίας, που, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά, έκαναν όλους τους Έλληνες περήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Το MediDiatrofi.gr μίλησε με την Ολυμπιονίκη Αλεξάνδρα Τσιάβου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Μία αποκλειστική συνέντευξη στην δημοσιογράφο Δήμητρας Μπιλάλη, συνεργάτη του MediDiatrofi.gr, με την Αλεξάνδρα Τσιάβου.

Γεννήθηκες πριν 27 χρόνια στα Ιωάννινα και μεγάλωσες στην Ηγουμενίτσα. Πώς προέκυψε η σχέση σου με την κωπηλασία;
Εντελώς τυχαία θα έλεγα! Γνώρισα τον προπονητή μου στο γυμναστήριο που πήγαινα στην ηλικία των δέκα, και ασχολιόμουν με την ρυθμική και ενόργανη γυμναστική! Μου πρότεινε να δοκιμάσω κάτι νέο και το τόλμησα!

Το άθλημα αυτό είναι διαδεδομένο στα μέρη σου ή κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον (οικογένεια- φίλοι) σε ώθησε σε αυτό;
Όχι δεν θα έλεγα ότι ήταν διαδεδομένο – ήταν κάτι εντελώς καινούργιο, κάτι που πραγματικά δεν είχα ξαναδεί! Με προτροπή του πατέρα μου και του προπονητή, Κωνσταντίνου Κιτσάτη, το έκανα!

Ξεκίνησες την κωπηλασία σε ηλικία μόλις 10 ετών, ενώ στα 14 σου συμμετείχες στους πρώτους σου αγώνες. Πόσο δύσκολα ήταν όλα αυτά τα χρόνια για σένα;
Δεν ήταν δύσκολα! Έπαιζα και διασκέδαζα κάνοντας κωπηλασία! Ήμουν βέβαια και μαθήτρια, αλλά παρ’ όλο το διάβασμα, με καλό προγραμματισμό, έβρισκα χρόνο για όλα!

Σε λίγο συμπληρώνεις τα 27 σου χρόνια. Κωπηλατείς σχεδόν τα 2/3 της ζωής σου. Τι θυσίες χρειάστηκε να κάνεις σε όλα αυτά τα χρόνια που κάνεις πρωταθλητισμό;
Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη θυσίες! Εγώ θα το έλεγα προτεραιότητες και επιλογές! Έκανα και συνεχίζω να κάνω μια ζωή εντελώς διαφορετική από τους συνομήλικούς μου! Αυτό είναι όλο! 

Μετά από πολλές διακρίσεις, ήρθε το καλοκαίρι του 2012, η απόλυτη διάκριση, η απόλυτη δικαίωση: το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ποια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας;
Καλή συνεργασία, κατάλληλη προετοιμασία και πολύ υπομονή και επιμονή σε αυτό που θέλεις να πετύχεις!

Ποια είναι τα στοιχεία του πρωταθλητή;
Ένας πρωταθλητής νομίζω ότι πρέπει να μάθει να υπερβαίνει τα όριά του κάθε μέρα και να περνάει πολλές ώρες προπόνησης μόνος του!

Πρωταθλητισμός σημαίνει καλή φυσική κατάσταση. Πόσες ώρες προπόνηση κάνετε ημερησίως και τι είδους γυμναστική, προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Η προπόνηση που κάνουμε περιλαμβάνει βάρη, τρέξιμο αλλά και προπόνηση στη βάρκα! Μπορεί να διαρκεί από τρεις μέχρι τέσσερις ώρες η κάθε προπόνηση, πρωινή-απογευματινή!
Εκτός από την κωπηλασία, ασχολείσαι και με κάποιο άλλο άθλημα, σε επίπεδο χόμπι;
Όχι, δυστυχώς, ο χρόνος που κάνω κωπηλασία μου αφήνει περιορισμένο έως ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο!

Ποια η σχέση σου με το φαγητό; Έχεις στερηθεί γεύσεις; Λειτουργείς κάτω από έναν διαρκή περιορισμό;
Είμαι αθλήτρια ελαφριάς κατηγορίας! Υπήρχαν χρονιές που είχα φοβερό πρόβλημα να έρθω στα αγωνιστικά μου κιλά και στερούμουν πολλές γεύσεις! Χρόνο με το χρόνο όμως άρχισα να καταλαβαίνω καλύτερα το σώμα μου και έτσι πλέον στερούμε πολύ λιγότερο και είμαι πολύ πιο άνετη με τα αγωνιστικά μου κιλά!
Προσέχεις το σώμα σου; Σε ενδιαφέρει να τρέφεσαι σωστά, να παρακολουθείς τα κιλά σου;Το σώμα μου είναι το εργαλείο μου και φροντίζω να τρέφομαι σωστά! Στον υψηλό πρωταθλητισμό και όχι μόνο η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική! 

Αγαπημένο φαγητό και γλυκό
Σπανακόρυζο και αγαπημένα μου είναι τα γλυκά του κουταλιού! 

Αγαπημένη διατροφική «αμαρτία»
Τρίγωνα πανοράματος και πατάτες τηγανητές με κεφτεδάκια!

Ένιωσες ποτέ να σε καταπιέζει ο πρωταθλητισμός; Να μην μπορείς να κάνεις αυτό που άλλα παιδιά της ηλικίας σου κάνουν; Να βγουν, να ξενυχτίσουν, να φάνε ή να πιουν λίγο παραπάνω;
Ναι το ένιωσα! Ο στόχος μου όμως ήταν πάντα πολύ δυνατός και η δικαίωση της προσπάθειας μου με έκανε να συνεχίζω !

Υπάρχει κάποιο τίμημα που πληρώνει ο πρωταθλητής; Υπάρχουν θετικά και αρνητικά ή η επίτευξη των στόχων σου τελικά σε αποζημιώνει για όλα;
Η δικαίωση σε κάνει αλήθεια να τα ξεχνάς όλα! Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά όπως σε όλα τα πράγματα! 

Ακολουθείς κάποιο ειδικό πρόγραμμα διατροφής; Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής σου;
Όχι απαραίτητα! Κάποτε το έκανα αλλά πλέον τρώω λίγο από όλα ισορροπημένα και καταφέρνω σε συνδυασμό με την προπόνηση να διατηρώ το βάρος μου! Ένα τυπικό πρόγραμμα περιλαμβάνει απαραίτητα πρωινό(ψωμί με μέλι και γάλα ή ένα τοστ με χυμό ή δημητριακά με γάλα ή κάποιο κομμάτι κέικ σπιτικό με γάλα),ανάμεσα στις προπονήσεις τρώω κάποιο φρούτο, συνήθως μπανάνα και μετά την προπόνηση σίγουρα ένα μικρό σνακ(τοστ ή ξηρούς καρπούς ή κάποιο φρούτο εποχής). Το μεσημεριανό μου είναι πάντα πλήρες και περιλαμβάνει υδατάνθρακες κυρίως, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες! Πριν από την απογευματινή προπόνηση τρώω συνήθως ένα σνακ (μπάρα ενεργείας ή φρούτο ή κέικ) μετά την προπόνηση πάντα φρούτο και το δείπνο μου είναι πλήρες όπως και το γεύμα αλλά σε μικρότερη ποσότητα! Γενικά προσπαθώ να τρώω πέντε μικρά γεύματα την ημέρα και όταν κάνω προπόνηση μειώνω τις ποσότητες!

Αν δεν έκανες πρωταθλητισμό, θα εξακολουθούσες να προσέχεις τη φυσική σου κατάσταση; Ο αθλητισμός είναι τελικά στάση ζωής; Γιατί έχουμε πολλά παραδείγματα αθλητών, οι οποίοι, αφού αποσύρθηκαν, αφέθηκαν και πήραν πολλά κιλά. Ποια είναι η δική σου άποψη;
Νομίζω πως ναι θα το έκανα! Και έμενα δεν μου αρέσει η εικόνα ενός αφημένου εντελώς πρώην αθλητή αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως δικαιολογημένο! Όταν έχεις μάθει για πολλά χρόνια να τρως μεγάλες ποσότητες λογά αναγκών ενεργείας είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να συνηθίσεις τις νέες συνθήκες! Δεν πειράζει καμία φορά και κανένα κιλάκι παραπάνω – τα πολλά κάνουν κακό!

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα έκανες πάλι τις ίδιες επιλογές; Έχεις μετανιώσει για κάτι; Υπήρξαν άνθρωποι που σε απογοήτευσαν;Ναι υπάρχουν πράγματα που δεν θα ξανά έκανα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω! Νομίζω όμως ότι αυτά που δεν θα ήθελα να ξανακάνω είναι και αυτά που με δίδαξαν τα περισσότερα όποτε προσπαθώ απλώς να μην τα ξανακάνω!

Η πορεία ενός αθλητή, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Θα συμβούλευες, ωστόσο, ένα παιδί που έχει κλίση σε ένα άθλημα, να ασχοληθεί με αυτό σε πιο επαγγελματικό επίπεδο;
Θα συμβούλευα όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με πράγματα που αγάπανε και σίγουρα με τον αθλητισμό! Αν θέλεις να είσαι πρώτος σε αυτό που κάνεις σίγουρα είναι δύσκολο. Να ασχοληθεί ένα παιδί που έχει κλίση σε ένα άθλημα επαγγελματικά με αυτό, είναι κάτι που εξαρτάται από πολλές συγκυρίες! Αυτές είναι που θα τον ωθήσουν να το κάνει ή όχι και όχι συμβουλές τρίτων!
Είσαι απόφοιτος Παιδαγωγικού, τα τελευταία 3 χρόνια είσαι στο Πυροσβεστικό Σώμα και ταυτόχρονα προπονείσαι καθημερινά στην κωπηλασία. Πόσο δύσκολο είναι να τα κάνεις όλα αυτά μαζί και ποια ιδιότητά σου είναι αυτή που σε καθορίζει περισσότερο;
Ο καλός προγραμματισμός ήταν πάντα ο τρόπος για να τα προλαβαίνω όλα! Βεβαία η προπόνηση έχει πάντα προτεραιότητα! Από την πυροσβεστική είχα κάποιες διευκολύνσεις αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι τα ίδια και για τα επόμενα χρόνια! Με τις νέες αποφάσεις η βοήθεια θα είναι πλέον μηδαμινή και τον ερχόμενο χρόνο δεν ξέρω ποσό εύκολο θα είναι να συνεχίσω να τα οργανώνω όλα σωστά!

Και για το τέλος, πώς βλέπεις τα νέα παιδιά, όσον αφορά το θέμα του αθλητισμού, της άσκησης και της σωστής διατροφής; Γίνονται προσπάθειες να πάψουμε να είμαστε στους πρώτους της Ευρώπης σε ποσοστά παχυσαρκίας;
Βλέπω ότι υπάρχει μια δυσκολία να έρθουν οι νέοι κοντά στον αθλητισμό και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και ο κυριότερος είναι ότι δεν στοχεύουμε γενικά στον αθλητισμό! Αν δεν σηκωθούμε επιτελούς από την καφετέρια που πάμε κάθε μέρα, και να πάμε για μια ωραία βόλτα δεν θα χάσουμε ποτέ αυτήν την θλιβερή πρωτιά! Το πρώτο βήμα είναι το δύσκολο, τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους!

Αλεξάνδρα, σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: