Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν οι 10οι στη σειρά με γυναικεία παρουσία στην κωπηλασία. Στους Ο.Α. του Μόντρεαλ το 1976 πρωτοείδαμε την γυναικεία κωπηλασία σε έξι κωπηλατικά αγωνίσματα του Ολυμπιακού Προγράμματος. Σήμερα ο αριθμός των αγωνισμάτων παραμένει ο ίδιος αλλά με το διπλό σκιφ ελ. βαρών γυναικών και το τετραπλό σκιφ γυναικών να έχουν αντικαταστήσει την τετράκωπο και το τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο.
Στο Λονδίνο ένας αριθμός κορυφαίων κωπηλατριών αναδείχθηκε στα γυναικεία αγωνίσματα. Η φιλοξενούσα χώρα, Μεγ. Βρετανία ηγήθηκε αυτών των επιτυχιών. Όταν η Heather Stanning και η Helen Glover πέρασαν πρώτες την γραμμή τερματισμού, είχαν κερδίσει το πρώτο ποτέ Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Μεγ. Βρετανίας στην γυναικεία κωπηλασία. Έτσι ξεκίνησε μία σειρά από επιτυχίες για τα γυναικεία πληρώματα της Αγγλίας. Την επόμενη ημέρα το διπλό σκιφ γυναικών με τις Katherine Grainger και την Anna Watkins κέρδισε επίσης χρυσό. Η Grainger είναι η Βρετανίδα κωπηλάτρια με τα περισσότερα Ολυμπιακά και Παγκόσμια μετάλλια και στο Λονδίνο έκανε την επιθυμία της πραγματικότητα κερδίζοντας τελικά ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Την τελευταία ημέρα των τελικών, το διπλό σκιφ ελ. βαρών με τις Katherine Copeland και Sophie Hosking ανέβασαν τον αριθμό των χρυσών στα τρία. Αυτό βοήθησε την Μεγ. Βρετανία να καταταγεί πρώτη στην λίστα των μεταλλίων της Κωπηλασίας. Έδειξε επίσης την πρόοδο της γυναικείας κωπηλασίας στην Βρετανία την ίδια στιγμή που η ανδρική ομάδα κέρδισε ένα μόνο χρυσό μετάλλιο.
Η Ελληνική Κωπηλασία έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Στους Ο.Α. της Αθήνας το 2004 το διπλό σκιφ ελ. βαρών ανδρών έγιναν τοπικοί ήρωες κατακτώντας το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την κωπηλασία στην Ελλάδα, μία χώρα περήφανη για την μακρά κωπηλατική ιστορία της. Δύο Ολυμπιάδες αργότερα στο Ητον Dorney οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου κέρδισαν μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελ. βαρών γυναικών. Η Τσιάβου και Γιαζιτζίδου είχαν κατακτήσει το πρώτο για την Ελληνική γυναικεία Κωπηλασία Ολυμπιακό μετάλλιο.
Η Τσεχία έχει διάφορες Ολυμπιακές επιτυχίες, οι περισσότερες γύρω από τους Vaclav Chalupa και Ondrej Synek στα σκιφ των ανδρών. Παρόλα αυτά οι Τσέχοι δεν είχαν ποτέ κερδίσει γυναικείο Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία. Αυτό όμως άλλαξε στα νερά του Ητον Dorney από μία γυναίκα που ονομάζεται Mirka Knapkova που έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο γυναικείο Ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο ήταν και Χρυσό. Μετά από 12 χρόνια διεθνών αγώνων στο σκιφ γυναικών, η Knapkova ανέβηκε τελικά στο Ολυμπιακό βάθρο.
Όταν η Πολωνία διέσχισε την γραμμή τερματισμού στο διπλό σκιφ γυναικών οι Julia Michalska & Magdalena Fularczyk δεν έκρυβαν την χαρά τους. Το διπλό είχε μόλις γίνει το πρώτο πλήρωμα που κέρδιζε μετάλλιο στην κωπηλασία γυναικών της Πολωνίας μετά από 32 χρόνια πατώντας στα χνάρια των Malgorzata Dluzewska & Czeslawa Koscianska, που είχαν κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ο.Α. του 1980 στην δίκωπο γυναικών. Αυτό ήταν και το μόνο μετάλλιο της Πολωνίας στους Ο.Α. του Λονδίνου.
Η Ουκρανία είχε μία δύσκολη ιστορία στην Ολυμπιακή κωπηλασίας αλλά όλα αυτά έγιναν παρελθόν όταν κέρδισαν το τετραπλό σκιφ γυναικών. Από την εποχή της ανεξαρτησίας της το 1991 η Ουκρανική κωπηλασία επικεντρώθηκε στο τετραπλό. Ξεκίνησαν με τερματισμό στην 2η θέση στους Ο.Α. της Ατλάντα το 1996 και τέταρτη θέση το 2000. Στο Πεκίνο κέρδισαν την 4η θέση ξανά. Αλλά το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν θέμα χρόνου: στο Ητον, το τετραπλό με τις Kateryna Tarasenko, Nataliya Dovgodko, Αnastasiia Kozhenkova και Yana Dementieva κέρδισε το πρώτο ποτέ χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας τους στην κωπηλασία. Υπάρχουν πάντα πολλές μοναδικές στιγμές στους Ο.Α. και το Eton Dorney θα το θυμούνται για πολλές από αυτές συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν αποκλειστικά την γυναικεία Κωπηλασία.
FISA Newsletter OCT 2012 / Μετ/ση: λτ
Πηγή: www.kopilasia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου