Μια αθλήτρια που, σε χαλεπούς καιρούς για τον ελληνικό αθλητισμό, κατάφερνε να σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία. Αγωνιζόμενη ακόμη και με ...δανεικά κουπιά, πήρε την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ{1988} και Βαρκελώνη {1992} , λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Σκιφ. Επιτυχίες, που ξεχωρίζει κάποιος από την σπουδαία καριέρα της Σβάιερ .
Τα τελευταία χρόνια η Τόνια έχει αποτραβηχτεί από τα κοινά της κωπηλασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πάψει να ενδιαφέρεται για το άθλημα ."Δε μπορούσα να λείψω από την χαρά της Αλεξάνδρας και του ΔΝΟ Ηγουμενίτσας, έπειτα από την τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο. Εριξα το κλάμα της ζωής μου. Είχαμε όλοι την αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Είχαμε όλοι την πίστη ότι θα έρθει κάτι καλό. Το ελληνικό δίδυμο {Τσιάβου-Γιαζιτζίδου} έχει φτιάξει την δική του ιστορία στο άθλημα. Μπορεί να μην πήραμε το χρυσό -το θέλαμε πολύ, αλλά σε έναν αγώνα πολλά μπορούν να συμβούν- γεμίσαμε όμως με χαρά και περηφάνια για το χάλκινο μετάλλιο {σ.σ πρώτο ολυμπιακό για ελληνικό γυνακείο πλήρωμα }, αλλά και την παρουσία των υπολοίπων παιδιών" δήλωσε χαρακτηριστικά η Τόνια, λίγες μέρες μετά την υποδοχή σε Γιάννινα Ηγουμενίτσα, όπου βρέθηκε για να πανηγυρίσει την τεράστια επιτυχία για τον Ηπειρωτικό αθλητισμό .
-Τόνια , τι σε έκανε να κατέβεις τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στην Ηγουμενίτσα την περασμένη Τρίτη;
"Βλέποντας τον αγώνα των κοριτσιών, μπήκα για λίγο στη θέση τους, φέρνοντας στο μυαλό μου τις δικές μας προσπάθειες. Οι δικές μας επιτυχίες {σ.σ από το 1980 και μετά με Κώστα Κοντομανώλη και Τόνια Σβάιερ} ήταν η αρχή για τις τωρινές επιτυχίες. Εμείς τότε πηγαίναμε στα "τυφλά". Κάναμε σκληρή δουλειά -προετοιμασία, δίχως την απαραίτητη τεχνογνωσία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και έχουμε ως άθλημα διαχρονικές επιτυχίες, Κάθε χρόνο έχουμε επιτυχίες με αποτέλεσμα να θεωρώ την Κωπηλασία το πιο διαχρονικό- πετυχημένο άθλημα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το χάλκινο μετάλλιο ήταν μια δικαίωση για τα κορίτσια που τόσα έχουν προσφέρει με πολλή σκληρή δουλειά και πολύ ιδρώτα. Οπως
καταλαβαίνετε η παρουσία μου ήταν επιβεβλημένη. Επρεπε να βρίσκομαι και στο αεροδρόμιο {σ.σ μην ξεχνάμε και τους Τζιάλλα-Τσίλη} αλλά και στην Ηγουμενίτσα για να τιμήσω με την παρουσία μου δύο πρωτοπόρους ελληνικούς ομίλους {ΝΟΙ-ΔΝΟΗ}. Βρίσκονται στην κορυφή του αθλήματος, χάριν και στην σκληρή δουλειά των αρχιπροπονητών τους, Θύμιου Βλάχου και Κώστα Κιτσάτη. Ο ΝΟΙ άλλωστε βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά του {1995} τον ΔΝΟ Ηγουμενίτσας ."
- Πως έζησες την υποδοχή των Ολυμπιονικών;
"Με μεγάλη συγκίνηση για την αναγνώριση της Αλεξάνδρας. Εδωσε μεγάλη χαρά στους Ηπειρώτες, όπως και οι Τζιάλλας-Τσίλης. Στο αεροδρόμιο έγινε χαμός από πλευράς κόσμου . Θεωρώ όμως ότι από πλευράς πολιτείας είχαμε φτωχή υποδοχή. Η Περιφέρεια μου έδωσε την εντύπωση ότι οργάνωσε πρόχειρα την δική της γιορτή. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να περιμένει λίγο, μετά το Ευρωπαικό να καλέσει όλους και να τους τιμήσει με μία δεξίωση ανάλογη της επιτυχίας και του θεσμικού της ρόλου. Στην Ηγουμενίτσα αντίθετα όλα είχαν διοργανωθεί τέλεια. Ο κόσμος που ήταν χιλιάδες στους δρόμους μέχρι και τον όμιλο έζησε ένα πραγματικό πανηγύρι . Χάρηκε με την καρδιά του όπως και εγώ που δεν θα μπορούσα να λείψω από την βραδιά της Αλεξάνδρας - το καταχάρηκε και δεν το περίμενε. Ηταν μια γιορτή που άξιζε αυτό το κορίτσι".
- Ποιά η γνώμη σου για το γεγονός ότι η Τσιάβου δεν κατάφερε να πάει στην Περιφέρεια;
" Να είμαστε λίγο ρεαλιστές. Η Αλεξάνδρα ήθελε να βρεθεί το συντομότερο στον τόπο της για να γιορτάσει με τους συγγενείς, φίλους, προπονητές και συναθλητές του ομίλου που περίμεναν πως και πως να την αγκαλιάσουν και να χαρούνε για την μεγάλη της επιτυχία. Είναι το ξαναλέω παιδί μάλαμα. Ενα σύμβολο για το άθλημα και τον ελληνικό αθλητισμό. Δε μπορεί η επίσημη πολιτεία να περιμένει λίγο? Πρέπει να καταλάβουν οι επίσημοι πως πολλές φορές πρέπει να κάνουν λίγο πίσω σε ανάλογες περιπτώσεις. Εάν ήμουν στη θέση της και εγώ το ίδιο θα έκανα".
Σύμφωνα με πληροφορίες του Hpeiros.gr, λόγω κακής συννενόησης, η Τσιάβου δεν κατάφερε να φτάσει ως την Περιφέρεια Ηπείρου. Η χάλκινη Ολυμπιονίκης κατά τη διάρκεια της πτήσης για τα Ιωάννινα, πληροφορήθηκε ότι θα τιμηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου! Στο αεροδρόμιο {20.20 το βράδυ της περασμένης Τρίτης} διαμήνυσε πως μπορεί να είναι παρούσα στις εκδηλώσεις μέχρι τις 20.50, αφού έπρεπε να βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα στις 21.30 για να γιορτάσει με τον πολύ κόσμο που είχε ήδη μαζευτεί στον όμιλο, αλλά και στους δρόμους της πόλης.
Φτάνοντας η Τσιάβου στην Ηγουμενίτσα δεν πίστευε αυτό που έβλεπαν τα μάτια της "Πίστευα ότι θα βγεί ο κόσμος στους δρόμους αλλά όχι αυτό που συνάντησα. Εκπληκτική γιορτή στον όμιλο και ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ από την καρδιά μου που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί μου. Πριν από χρόνια, όταν επέστρεφα με μετάλλιο από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο αεροδρόμιο, με περίμενε μόνον ο πατέρας μου.
Δίπλα μας οι φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο για την υποδοχή μιας μεταγραφής της ομάδας. Τότε πείσμωσα και είπα στον εαυτό μου ότι και εγώ κάποια μέρα θα αναγκάσω αυτόν τον κόσμο να με υποδεχθεί ανάλογα".
Στον ΔΝΟ Ηγουμενίτσας την Τσιάβου μετέφερε με Διπλό Σκιφ η Ανθή Κώνστα {πρώτη συναθλήτρια της Αλεξάνδρας και πολύ καλή φίλη} η οποία φανερά συγκινημένη, μας δήλωσε, χαρακτηριστικά: "Ανυπομονούσα να την δω. Ηταν μεγάλη τιμή για μένα να μεταφέρω την φίλη μου ως Ολυμπιονίκη, με την βάρκα μας, στο σπίτι της . Η ίδια ενθουσιάστηκε πολύ για αυτό που συνάντησε. Σας το είχα πει πριν φύγει για το Λονδίνο. Η φίλη μου είναι πολύ αγαπητή σε όλον τον κόσμο και ειδικά στον όμιλο. Χάρηκε πολύ με αυτό που συνάντησε".
Ο προπονητής που έφτιαξε την Τσιάβου κωπηλάτρια, Κώστας Κιτσάτης, δυσκολεύτηκε να κρύψει την συγκίνησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά "Τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα ειλικρινά δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που έζησα. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα μια τέτοια στιγμή και να που ήρθε, για να μας οδηγήσει σε νέους δρόμους και επιτυχίες θέλω να ελπίζω".
Η πολιτειακή ηγεσία του νομού Θεσπρωτίας μαζί με χιλιάδες κόσμου γλέντησαν με την ψυχή τους σε μια βραδιά που διοργάνωσε η Τοπική Νεολαία. Το παρών έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ.Αλέκος Καχριμάνης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη {Υπέυθυνο Αθλητισμού και Πολιτισμού} Παντελή Κολόκα, οι οποίοι τίμησαν και με την παρουσία τους την Τσιάβου .
Το καλωσόρισμα και τα συγχαρητήρια η Αλεξάνδρα τα δέχθηκε και από τον κ.Θωμά Πάντο{Δήμαρχος που παραχώρησε την έκταση για να φτιαχτεί ο όμιλος}, κ.Νίκο Τσώνη {Νομάρχης που ολοκλήρωσε το κτίριο που στεγάζεται ο ΔΝΟΗ}, κ.Βασίλη Γιόγιακα {βοήθησε στην περάτωση πολλών έργων ως Νομάρχης}, κ.Βασίλη Κατσόρα {μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής}.
Την επόμενη μέρα ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, υποδέχθηκε την Ολυμπιονίκη στο γραφείο του για να την τιμήσει σε μια λιτή γιορτή .
Η Τσιάβου βρίσκεται ήδη στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, όπου θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα {Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων} αγωνιζόμενη στο Σκιφ Γυναικών {16-19/8/2012}, την ίδια στιγμή που ο 17χρονος Κώστας Βαγενάς θα αγωνιστεί με το Τετραπλό Σκιφ, στο Παγκόσμιο Εφήβων.
Πηγή: www.ipiros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου