Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τίποτα δεν είναι τυχαίο!


Η ομάδα της κωπηλασίας ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική αποστολή στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες 
 

Πανταζίδης Ν.

Είναι πλέον... παράδοση, όποτε έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες η κωπηλασία να αναδεικνύεται σε άθλημα της χρονιάς στην Ελλάδα! Το 2008 οι Πολύμερος και Μούγιος κατακτούν στο Πεκίνο ασημένιο μετάλλιο και η Αλεξάνδρα Τσιάβου με τη Χρύσα Μπισκιτζή τερματίζουν έκτες στον τελικό. Ο Ιταλός τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ, της ομοσπονδίας της κωπηλασίας, Τζιάνι Ποστιλιόνε ανακηρύσσεται προπονητής της χρονιάς στο δημοψήφισμα του ΠΣΑΤ και το πλήρωμα του διπλού σκιφ η καλύτερη "ομάδα".

Ενδιάμεσα την... σκυτάλη πήρε η Αλεξάνδρα Τσιάβου, που αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια όλων των σπορ το 2009 και το 2010, για να έρθει νέος θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Δύο συμμετοχές σε τελικούς (ένα χάλκινο μετάλλιο και μία τέταρτη θέση) και δύο συμμετοχές σε "μικρούς" τελικούς (μια 8η και μια 9η θέση) αναδεικνύουν και πάλι την ομάδα της κωπηλασίας σε ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ελληνική αποστολή στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο άνθρωπος πίσω από τις επιτυχίες της ελληνικής κωπηλασίας τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν είναι άλλος από τον 61χρονο Τζιάνι Ποστιλιόνε. Μετά το χάλκινο του 2004 από τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη, η ΕΚΟΦΝΣ ήθελε την αξιοποίηση των ταλέντων στις "ελαφρές" κατηγορίες και γι' αυτό προσέλαβε τον έμπειρο Ιταλό, που είχε στο ενεργητικό του ήδη ένα ασημένιο μετάλλιο στο Σίδνεϊ στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών.

Το 2008 ήταν 35 χώρες που είχαν πάρει πρόκριση για τους αγώνες κωπηλασίας στο Πεκίνο και στο Λονδίνο έγιναν 32. Την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις, Μ. Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Ιταλία αύξησαν κι άλλο τα πληρώματά τους, η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε, αλλά τα διπλασίασε, από δύο σε τέσσερα. Στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπλεντ αγωνίστηκαν συνολικά 12 Έλληνες και οι 10 πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Στα προπονητικά "κοινόβια" χρησιμοποιούνται πίνακες ταχύτητας της κάθε προπόνησης, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα όλων των εθνικών ομάδων. Αυτό το σύστημα δίνει την κατάταξη των πληρωμάτων μας σε κάθε προπόνηση! Π.χ. πριν το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1ο ήταν το πλήρωμα των Τσίαβου - Γιαζιτζίδου, δεύτεροι οι Μαγδανής - Κόνσολας, τρίτη η τετράκωπος και τέταρτοι οι αδελφοί Γκουντούλα.
"Θέμα τύχης"...

Οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 στο Πόζναν και το 2011 στο Μπλεντ κατέκτησαν στο Λονδίνο το τρίτο συνεχόμενο μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχασαν την τελευταία στιγμή το ασημένιο μετάλλιο από τις Κινέζες (το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες). "Όταν τερματίσαμε ήμουν πεπεισμένη ότι ήρθαμε δεύτερες. Όταν καθυστέρησε ο φωτεινός πίνακας να βγάλει αποτέλεσμα κατάλαβα ότι είχαμε φώτο φίνις. Ήταν θέμα τύχης ποιος θα έβγαινε δεύτερος. Είναι το πώς θα σε... βρει η κουπιά! Αν ήμασταν λίγο πιο τυχερές θα είχαμε εμείς το αργυρό" είπε η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, η νεότερη της παρέας των πρώτων Ελληνίδων Ολυμπιονικών στην κωπηλασία.

Εκτός βάθρου για μία θέση έμειναν οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου, αλλά ο ίδιος ο Τζιοβάνι Ποστιλιόνε θεωρεί "θαύμα" την παρουσία τους στον τελικό και τον συναγωνισμό τους "ως ίσοι προς ίσους" με πληρώματα με τεράστια εμπειρία, όπως αυτά της Μεγάλης Βρετανίας (τρεις διαδοχικές φορές "χρυσοί" Ολυμπιονίκες), της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.

Ακόμη κι έτσι οι Έλληνες κωπηλάτες είναι ανικανοποίητοι! "Είμαστε ευχαριστημένοι και μόνο από τη συμμετοχή στον τελικό, δεν τρέξαμε όμως σε δίκαιο στίβο. Οι διοργανωτές έβαλαν τους δικούς τους αθλητές στην καλή διαδρομή, εμάς μας "πέταξαν" από την 5η στην οποία κληρωθήκαμε. Θεωρείται από τους πιο άδικους στίβους και υπήρχε η σκέψη να κάνουν ατομική χρονομέτρηση. Να μπούνε δηλαδή όλοι στην 6η διαδρομή και να φεύγει ο ένας πίσω από τον άλλο! Τελικά δεν έγινε και οι διοργανωτές αποφάσισαν να βάλουν στις απάνεμες διαδρομές στους νικητές των ημιτελικών σειρών. Σε όλες τις κούρσες κέρδισαν οι διαδρομές από το 4 έως το 6" παραπονέθηκε ο επίκωπος της ελληνικής βάρκας, Γιάννης Χρήστου.

Την 8η θέση του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας κατέλαβαν οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής την 9η θέση στη γενική κατάταξη της δικώπου άνευ πηδαλιούχου οι αδελφοί Γκουντούλα, Απόστολος και Νίκος.

Άνοιξε η όρεξη...

Οι επιτυχίες αυτές, συνδυασμένες με εκείνες των προηγούμενων χρόνων, έχουν ανοίξει την... όρεξη της ΕΚΟΦΝΣ, που θέλει να κάνει την κωπηλασία τρίτο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα, μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στους στόχους της είναι η ανάδειξη 35 πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα σε κωπηλατικούς προορισμούς παγκοσμίου επιπέδου. Μάλιστα ο Τζιάνι Ποστιλιόνε πιστεύει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για το αγώνισμα της κωπηλασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα οι εγκαταστάσεις, που μπορούν να φιλοξενήσουν παγκοσμίου επιπέδου διοργανώσεις.

Το 2016 και το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι μακριά! Η ελληνική κωπηλασία έχει ήδη δυνατά (και νεανικά) πληρώματα, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα και καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο στις ηλικίες κάτω των 23 χρόνων και ένα ασημένιο και δύο χάλκινα στους έφηβους. Αυτός ίσως ήταν κι ένας επιπλέον λόγος που ο Ποστιλιόνε αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός του κόσμου για την περασμένη χρονιά από τη διεθνή ομοσπονδία (FISA)...

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: