Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα στα Ολυμπιακά αγωνίσματα: 8. Ελαφριά τετράκωπος ανδρών

The great Danes – the lightweight men’s four
Το World Rowing συνεχίζει την παρουσίαση των Ολυμπιακών αγωνισμάτων με την τετράκωπο ανδρών ελαφρών βαρών.

Στην τετράκωπο, ένα από τα δύο αγωνίσματα ελ. βαρών ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012, το άλλο είναι το διπλό σκιφ, θα πάρουν μέρος 13 σκάφη με 52 αθλητές. Έχοντας ενταχθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μόλις το 1996 έχει σχετικά μικρή Ολυμπιακή ιστορία.

Από το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα, ένα πλήρωμα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα, η Δανία. Η ιστορία της σε αυτό το αγώνισμα είναι πρωτοφανής. Από τα δώδεκα Ολυμπιακά μετάλλια όλων των αποχρώσεων, έχει κερδίσει τα τέσσερα, τρία χρυσά και ένα χάλκινο, με τον Eskild Ebbesen να έχει συμμετοχή σε όλα αυτά. Ο Ebbesen αγωνίζεται σε ανώτερο διεθνές επίπεδο από το 1992. Είναι στην πρώτη θέση του Top 10 Male Rowers για το 2011 και τρίτος πιο επιτυχημένος άνδρας κωπηλάτης όλων των εποχών.
mul_lm4-_sta_fa_2208_og04Το 1996, ο Ebbesen, μαζί με τους Victor Feddersen, Niels Henriksom και Thomas Poulsen, τερμάτισαν μπροστά από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Στα χρόνια μεταξύ της Ατλάντας και του Σύδνεϋ, η Δανία κυριάρχησε στην ελαφριά τετράκωπο και δεν άφησε καμιά άλλη χώρα να την αμφισβητήσει. Οι ομάδες που βρέθηκαν στην κορυφή αυτής της κατηγορίας μοιάζουν με κλειστό κλαμπ, καθώς μόνο η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία κατάφεραν να κερδίσουν ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια αυτού του Ολυμπιακού κύκλου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ δεν εξελίχτηκαν ακριβώς όπως είχε προγραμματίσει η Δανία. Ο Thomas Poulsen τραυματίστηκε και οι Δανοί περιορίστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο. Η Γαλλία με τους Laurent Porchier, Jean-Christophe Bette, Yves Hocde και Xavier Dorfman κέρδισε το χρυσό, ενώ το πλήρωμα της διοργανώτριας Αυστραλίας πήρε το ασημένιο.

Με τη λήξη των Αγώνως του Σύδνεϋ και το ξεκίνημα της Ολυμπιάδας της Αθήνας, η Δανία ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία για να στεφθούν Ολυμπιονίκες και πάλι. Κατακτώντας το ασημένιο, πίσω από την Αυστρία το 2001, επιστρέφει στην κορυφή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 και παρέμεινε εκεί μέχρι την Αθήνα, παρά την ισχυρή αντίσταση της Ιταλίας.

82387082_10Πηγαίνοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η πίεση ήταν μεγάλη. Παρ 'όλα αυτά, το πλήρωμα της Δανίας, το οποίο έχει στη σύνθεσή του αυτή τη φορά εκτός του Ebbesen, τους Thor Kristensen, Thomas Ebert και Stephan Moelvig, κατάφερε να πετύχει αυτό που είχαν βάλει ως στόχο, το ολυμπιακό χρυσό. Αγωνίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Δυνατή εκκίνηση, έλεγχος της κούρσας στη συνέχεια και πολύ δυνατό φίνις. Η Αυστραλία και η Ιταλία πήραν το ασημένιο και το χάλκινο αντίστοιχα, αλλά δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσουν πραγματικά τη Δανία σε κανένα σημείο του αγώνα.

Μετά τους Αγώνες της Αθήνας, η Δανία δεν ήταν πλέον τόσο δυνατή και αυτό άνοιξε το δρόμο σε μια νέα γενιά διεκδικητών. Στην πορεία προς τους Αγώνες του Πεκίνου, τα πληρώματα που εμφανίζονται στο βάθρο είναι περισσότερα από ποτέ. Η Γαλλία έγινε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 2005. Η Ιρλανδία είχε ανοδική πορεία σκαρφαλώνοντας στην κατάταξη, κατακτώντας μάλιστα μετάλλιο τόσο το 2005 όσο και το 2006. Οι εμφανίσεις της Κίνας έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι στους Αγώνες του Πεκίνου κάποιο μετάλλιο θα πήγαινε στην διοργανώτρια χώρα. Το 2007, ένα νεανικό βρετανικό πλήρωμα εξέπληξε πολλούς με την κατάκτηση του χρυσού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Δανία επανεμφανίστηκε χωρίς τον Ebbesen, τερματίζοντας όμως διακριτικά στην έκτη θέση.

Οι Αγώνες του Πεκίνου ήταν δραματικοί. Μετά από μια πολλά υποσχόμενη παρουσία στα Παγκόσμια Κύπελλα, η αισιόδοξη για μετάλλιο Γερμανία, αναγκάσθηκε να αποσυρθεί στον ημιτελικό, λόγω ασθένειας. Τα πληρώματα που θεωρήθηκαν πιθανοί νικητές κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, κατέληξαν στο μικρό τελικό. Στον Α-τελικό, η Πολωνία ανέβηκε, από την όγδοη θέση που ήταν το 2007, στη δεύτερη, ενώ η Δανία, με τον Ebbesen πίσω στη βάρκα, πήρε το προβάδισμα από την αρχή και με πολύ καλή απόδοση κατέκτησε το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα αυτό. Ο Καναδάς πήρε το χάλκινο.
_o4n7225Στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχει υπάρξει μια διαφοροποίηση των χωρών και των προσώπων που ανέβηκαν στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μετά την απογοήτευση του Πεκίνου, οι Γερμανοί επέστρεψαν το 2009 με νέο πλήρωμα που αποτελείτο από δύο αδέλφια και δύο δίδυμους και φαινόταν να είναι η νέα κυρίαρχη δύναμη. Η Δανία εμφανίστηκε την ίδια χρονιά με ένα μόνο από τα μέλη του πληρώματός του Πεκίνου, τον Morten Joergensen, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Με βάση τους το ασημένιο μετάλλιο το 2010 και το χρυσό το 2011, η Αυστραλία φαίνεται να είναι το πλήρωμα που αξίζει να προσέξετε στη σεζόν του 2012. Ο Αυστραλός Anthony Edwards, νικητής δύο Ολυμπιακών ασημένιων στην ελαφριά τετράκωπο και ένα χάλκινο στο ελαφρύ διπλό, είναι πλήρωμα μαζί με τους Samuel Beltz, Benjamin Cureton και Todd Skippworth και ελπίζουν να προσθέσουν το χρυσό στη συλλογή Ολυμπιακών μεταλλίων της Αυστραλίας στην ελαφριά τετράκωπο. 

Ωστόσο, με τον 40χρονο Ebbesen να επιστρέφει στο πλήρωμα της Δανίας από το 2011, ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο Eton Dorney αυτό το καλοκαίρι.

Γνωρίζατε ότι;
  • Το χρυσό της Κίνας στην ελαφριά τετράκωπο ανδρών το 2006 ήταν το πρώτο μετάλλιο κωπηλασίας ανδρών της χώρας αυτής. 
  • Η Μεγάλη Βρετανία θα έχει τους αδελφούς Richard και Peter Chambers στο πλήρωμά της για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας του 2012 και έτσι έχουν πολλές πιθανότητες να επιλεγούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. 
  • Ο μέσος όρος βάρους του πληρώματος για τους άνδρες είναι 70kg, με μέγιστο ατομικό βάρος 72.5kg. 

  • Olympic Medal Table
    Rank
    Country
    Gold
    Silver
    Bronze
    Total
    First Medal
    Last Medal
    1
    Denmark
    3
    0
    1
    4
    1996
    2008
    2
    France
    1
    0
    0
    1
    2000
    2000
    3
    Australia
    0
    2
    0
    2
    2000
    2004
    4
    Canada
    0
    1
    1
    2
    1996
    2008
    5
    Poland
    0
    1
    0
    1
    2008
    2008
    6
    Italy
    0
    0
    1
    1
    2004
    2004
    6
    United States
    0
    0
    1
    1
    1996
    1996


    4
    4
    4
    12


    Πηγή: www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: