Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα στα Ολυμπιακά αγωνίσματα: 6 Διπλό σκιφ ανδρών ελ. βαρών

On the edge; the lightweight men’s double sculls
Η σειρά του αφιερώματος στα Ολυμπιακά αγωνίσματα συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με μια ματιά στην πρώτη από τις δύο βάρκες της ελαφριάς κατηγορίας ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο διπλό σκιφ.

Η Ελαφρά κατηγορία ανδρών εισήχθη για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 1974 αλλά δεν είχε γίνει Ολυμπιακή κατηγορία μέχρι τους Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Έτσι, η ιστορία μπορεί να είναι μικρή, αλλά έχει γεμίσει με μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες που έχουν γίνει ποτέ στο άθλημά μας.

Υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που κάνουν την ελαφρά κατηγορία άκρως ανταγωνιστική. Πρώτον, υπάρχουν μόνο έξι Ολυμπιακές θέσεις για τους άνδρες ελ.β. για κάθε χώρα. Δύο στο διπλό σκιφ και τέσσερεις στο τετραπλό. Αυτό κάνει κάθε μία από τις θέσεις αυτές πάρα πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί σε εθνικό επίπεδο. Δεύτερον, κάθε πλήρωμα θα πρέπει να έχει μέσο βάρος 70kg. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αθλητές που αγωνίζονται στα ελαφρά βάρη είναι πολύ κοντά σε μέγεθος.

Το να είναι κάποιος ελίτ κωπηλάτης στην ελαφριά κατηγορία προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στη ζωή του. Το ζήτημα του ορίου βάρους σημαίνει ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της παραμονή του στο απαιτούμενο βάρος ή κοντά σ’ αυτό και στο να τρώει αρκετά τρόφιμα για να ανταπεξέλθει στη φυσική άσκηση. «Ζούμε στην κόψη του ξυραφιού», όπως λένε μερικές φορές, που σημαίνει ότι κωπηλάτες αυτοί ζουν στην άκρη της μέγιστης απόδοσης και της σωματικής συντριβής.

Ακριβώς όπως η ελαφριά κατηγορία, το ελαφρύ διπλό είναι πολύπλοκο. Δεν είναι πάντα οι ταχύτεροι σκιφίστες που θα κάνουν το ταχύτερο διπλό. Χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί ο τέλειος συνδυασμός. Το ότι έχουν παρόμοια σωματικά μεγέθη βοηθά συχνά, όπως φάνηκε στους Ελβετούς αδελφούς Markus και Michael Gier, όταν κέρδισαν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο ελαφρύ διπλό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

POL LM2x 07
Double Olympic gold medallists Tomasz Kucharski and Robert Sycz 
put Poland at the top of the medal podium in the LM2x
ITA LM2x 04
The Italian duo of Leonardo Pettinari and Elia Luini who held top place
on the podium from 2001 to 2003 were favourites for Olympic gold in 2004
Μόλις η συνταγή της επιτυχίας βρεθεί για ένα διπλό μετά είναι δύσκολο να διακοπή η επιτυχία του. Ο συνδυασμός των Tomasz Kucharski και Robert Sycz είναι ο λόγος που η Πολωνία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα Ολυμπιακών μεταλλίων στο ελαφρύ διπλό. Πρώτη φορά ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009. Όταν κέρδισαν το χρυσό και πάλι το 1998, ήταν σαφές ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ  όταν οι Kucharski και Sycz κέρδισαν το χρυσό. Ωστόσο, υπήρχε ένα πλήρωμα που ποτέ δεν άφησε την Πολωνία να πάρει μια εύκολη νίκη. Οι Ιταλοί Elia Luini και Leonardo Pettinari, κάνουν παρέα στους Πολωνούς στο βάθρο από το 1997 και στάθηκαν δίπλα στους Kucharski και Sycz στο βάθρο του Σύδνεϋ επίσης. Ήταν μια μεγάλη αντιπαλότητα.

Στα τρία ενδιάμεσα χρόνια μεταξύ των Ολυμπιακών του Σύδνεϋ και της Αθήνας, οι Luini και Pettinari κέρδιζαν τους Kucharski και Sycz στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Οι Ιταλοί έδειχναν ότι και αυτοί είχαν βρει έναν συνδυασμό που μπορεί να είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Οι νίκες τους επί του πολωνικού δίδυμου ήταν άνετες, με τουλάχιστον 2,5 δευτερόλεπτα διαφορά σε κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Ιταλία πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως το φαβορί για να πάρει το χρυσό. Ωστόσο, η Ολυμπιακή Regatta δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν και βρέθηκαν στο μικρό τελικό, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους Πολωνούς να προσθέσουν άλλο ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή τους. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες σηματοδότησαν επίσης το τέλος της έντονης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Βασίλης Πολύμερος, Δημήτρης Μούγιος: Ασημένιοι Ολυμπιονίκες
στο Πεκίνο το 2008
Στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου υπήρχαν αρκετά πληρώματα υποψήφια για την κορυφή, χωρίς όμως να έχει κανένα από αυτά ξεκάθαρο προβάδισμα. Οι τέταρτοι της Αθήνας, Δανοί Mads Rasmussen και Rasmus Quist κυριάρχησαν τόσο το 2006 όσο και το 2007 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Ιταλοί, Γάλλοι και Έλληνες παρέμειναν επίσης υποψήφιοι για την Ολυμπιακή δόξα. Αλλά λίγοι είχαν προβλέψει ότι οι τρίτοι του 2007 από τη Μεγάλη Βρετανία θα ήταν οι νικητές.

Οι Βρετανοί Zac Purchase και Mark Hunter ξεκίνησαν τη σεζόν του 2008 κερδίζοντας και τους τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ξαφνικά βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των φαβορί για τους Αγώνες του Πεκίνου. Hunter και Purchase άντεξαν στην πίεση από τους πιο έμπειρους ανταγωνιστές τους και όχι μόνο έγιναν το πρώτο Βρετανικό ελαφρύ πλήρωμα που μπήκε σε μεγάλο τελικό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και οι πρώτοι Βρετανοί χρυσοί Ολυμπιονίκες ελαφρών βαρών.

Το ελαφρύ διπλό ανδρών αναμένεται να είναι ένα από τα πιο αμφίρροπα αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι. Από τους Αγώνες του Πεκίνου μια αντιπαλότητα έχει ξεκινήσει μεταξύ τριών, κυρίως, χωρών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιταλίας. Το βάθρο παραμένει αποκλειστικά δικό τους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του2009.

Μένοντας ένα χρόνο μακριά από το διπλό (2009), οι Hunter και Purchase πέρασαν μια περίοδο κάπως ταραγμένη, αλλά κατάφεραν να ανακηρυχθούν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές το 2010 και το 2011. Ο Ιταλός Luini, ειδικευμένος στο ελαφρύ διπλό, έχει συνεργαστεί με τον Lorenzo Bertini και θα είναι μέσα στους διεκδικητές μιας διάκρισης στο Λονδίνο.

Ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας να κερδίσει και πάλι το χρυσό, προέλθει από το νότιο ημισφαίριο. Οι Νεοζηλανδοί Storm Uru και Peter Taylor, έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο μετά την έβδομη θέση που κατέλαβαν στο Πεκίνο. Ανέβηκαν στο βάθρο των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε όλη τη διάρκεια αυτής της Ολυμπιάδας. Το 2009 έγιναν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και τελείωσαν την σεζόν του 2011 ως νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και με ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η φιλοσοφία του Taylor στην έναρξη της σεζόν του 2012 είναι απλή, "Το βασικό είναι να βάλουμε κάτω το κεφάλι, να εργαζόμαστε σκληρά και να κάνουμε ό, τι λέει ο προπονητής μας. Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμά μας και τους προπονητές μας, γι 'αυτό και προχωράμε «μέρα με τη μέρα» προς τον στόχο μας".

Γνωρίζατε ότι;
  • Δύο θέσεις στο ελαφρύ διπλό ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες και θα διεκδικηθούν στη τελευταία ρεγκάτα Ολυμπιακής Πρόκρισης, στη Λουκέρνη της Ελβετίας, το Μάιο. 
  • Οι Ελβετοί αδελφοί Gier ήταν οι μοναδικοί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που κατάφεραν να κερδίσουν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το επόμενο έτος.
Olympic Medal Table
Rank
Country
Gold
Silver
Bronze
Total
First Medal
Last Medal
1
Poland
2
0
0
2
2000
2004
2
Great Britain
1
0
0
1
2008
2008
2
Switzerland
1
0
0
1
1996
1996
4
France
0
1
1
2
2000
2004
4
Greece
0
1
1
2
2004
2008
6
Italy
0
1
0
1
2000
2000
6
Netherlands
0
1
0
1
1996
1996
8
Australia
0
0
1
1
1996
1996
8
Denmark
0
0
1
1
2008
2008

Total
4
4
4
12


Πηγή: www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: