Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το αφιέρωμα του Wold Rowing e-magazine στην Αλεξάνδρα και την Χριστίνα

Top Rowers
Success in challenging times
Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες προβάλλουν ως το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, στο διπλό γυναικών ελ. Βαρών. Το παγκόσμιας κλάσης δίδυμο βραβεύτηκε πρόσφατα με το τίτλο του καλύτερου γυναικείου πληρώματος για το 2011.

Αγωνίζονται μαζί ή χώρια για αρκετά χρόνια (η Τσιάβου επικεντρώνεται επίσης στο σκιφ ελ. βαρών και η Γιαζιτζίδου στην U23 κατηγορία) και ενώνονται πάντα για τους μεγάλους αγώνες της χρονιάς, το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αν και μαζί είναι κορυφαίες- έχουν κατακτήσει δύο φορές το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2009, 2011) και τρεις φορές το Ευρωπαϊκό (2009, 2010, 2011)- και χωριστά είναι ασταμάτητες. Η Τσιάβου κέρδισε στο σκιφ ελ. βαρών σε κάθε παγκόσμιο κύπελλο που πήρε μέρος το 2011, ενώ η Γιαζιτζίδου φέτος κέρδισε το χρυσό στο διπλό ελ. βαρών στην U23 κατηγορία, για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η Γιαζιτζίδου παραδέχεται: «Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάζεις πλήρωμα, ειδικά πριν από μεγάλους αγώνες. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο να είμαστε μαζί. Αλλά κάθε μια από μας δίνει όλα τα θετικά στοιχεία και ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μας δίνει την επιθυμητή ταχύτητα. Σαν αθλήτρια η Αλεξάνδρα σκέφτεται πολύ και αυτό έχει περάσει και σε μένα»

Η Τσιάβου πιστεύει ότι προπονούμενη και αγωνιζόμενη στο σκιφ είναι πλεονέκτημα. «Ακολουθούμε αυτό το σύστημα όσο η Χριστίνα αγωνιζόταν ακόμη στην U23 κατηγορία. Αυτήν την περίοδο προπονηθήκαμε αρκετά ατομικά και έτσι ήμασταν απολύτως έτοιμες για το διπλό. Το αρνητικό ωστόσο είναι ότι μπορεί να είμαστε λίγο νευρικές όσο προσπαθούμε να συνηθίσουμε και πάλι η μια την άλλη».

Η Τσιάβου υποδέχτηκε την παρτενέρ της στη βάρκα το 2009, μετά την αποχώρηση της Χρύσας Μπισκιτζή, με την οποία πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο και τώρα έχει διαφορετικό ρόλο στο σκάφος. « Η Χριστίνα και η Χρύσα είναι τελείως διαφορετικές σαν αθλήτριες. Με την Χρύσα ήμουν η μικρότερη στη βάρκα και τώρα είναι η Χριστίνα στη θέση αυτή. Σαν αθλήτρια, τώρα είμαι πιο καλά προπονημένη και πιο έμπειρη, αλλά η Χρύσα με βοήθησε να μάθω πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες και την ευχαριστώ γι’ αυτό».

Και οι δυο επιμένουν ότι δεν υπάρχει αρχηγός στη βάρκα. «Η κάθε μια παίρνει πρωτοβουλίες όταν είναι απαραίτητο ή όταν η άλλη δεν είναι σε καλή κατάσταση», λέει η Τσιάβου.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αρχηγός στη βάρκα», λέει η Γιαζιτζίδου. «Συζητάμε μαζί όλα τα πιθανά προβλήματα και αποφασίζουμε από κοινού για αυτά».

Προπονούνται μαζί στο Ολυμπιακό κωπηλατικό κέντρο στο Σχινιά, για δυο βδομάδες κάθε μήνα. Το υπόλοιπο διάστημα η Γιαζιτζίδου προπονείται στην πόλη της την Καστοριά και η Τσιάβου στην Ηγουμενίτσα.

Η Ελλάδα είχε αξιόλογη παρουσία φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Bled της Σλοβενίας, κάτω από την καθοδήγηση του επίσης βραβευμένου με το τίτλο του κορυφαίου προπονητή του κόσμου για το 2011, Gianni Postiglione.
Το μικρό έθνος των 11 εκατομμυρίων κατοίκων κέρδισε 1 χρυσό, 1 ασημένιο και πήρε 4 προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς του 2012, διπλάσιες από το 2007 για τους Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα στην ελληνική κωπηλασία;
«Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ασταθής. Οι υψηλές επιδόσεις γίνονται πολύ δύσκολες, κάτω από αυτές τις συνθήκες», λέει η Γιαζιτζίδου.
Η Τσιάβου συμφωνεί, «Ελπίζω η κατάσταση να μην γίνει τόσο δύσκολη όσο φοβόμαστε ότι θα γίνει στο μέλλον. Παρά τις γενικές δυσκολίες της χώρας η κωπηλασία πιστεύω ότι αντέχει».
«Η νίκη στο Bled ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου», συμπληρώνει η Γιαζιτζίδου. «Τα τελευταία χρόνια, το άθλημα έχει καταξιωθεί στην Ελλάδα. Εξαιτίας των επιτυχιών της ομάδας μας και το μετάλλιο που κέρδισε η χώρα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, οι άνθρωποι άρχισαν να μας αναγνωρίζουν και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον. «Τα δύο παγκόσμια χρυσά είναι πράγματι οι καλύτερες στιγμές», δηλώνει η Τσιάβου, «και η βράβευση σαν καλύτερο γυναικείο πλήρωμα ήταν εξαιρετική. Τώρα, σίγουρα οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ο υπέρτατος στόχος για μας! Προετοιμαζόμαστε τέσσερα χρόνια για αυτό το γεγονός και θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα».

Έξω από τη βάρκα, η Τσιάβου ήταν δασκάλα αλλά εργάζεται ως πυροσβέστης. «Μου λείπει η διδασκαλία αλλά η πυροσβεστική είναι μια καλή θέση για τους ελίτ αθλητές» λέει. Η Γιαζιτζίδου ανέβαλε τις σπουδές της σαν δασκάλα καθώς οι Ολυμπιακοί είναι ο μεγάλος στόχος της. Στον ελεύθερο χρόνο της «Μ’ αρέσει να βλέπω ταινίες και να διαβάζω κοντά στο τζάκι», ενώ η Τσιάβου χαλαρώνει κυρίως με το διάβασμα, το μαγείρεμα, τις δουλειές του σπιτιού, βλέποντας ταινίες, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, με το πλέξιμο και με περιπάτους με το φίλο της. «Όταν δεν κωπηλατώ μ’ αρέσει να τρέχω ή να κάνω ποδήλατο», λέει η Τσιάβου. «Κάθε χρόνο δοκιμάζω κάτι καινούριο μέχρι να βρω την ιδανική για μένα προπόνηση». Όσο για την Γιαζιτζίδου, το τζόκινγκ είναι η αγαπημένη της προπόνηση ενώ της αρέσει και το χειμερινό σκι.

Η οικογένεια σημαίνει πολλά για τις δυο γυναίκες. Όταν ρωτήθηκαν πώς βλέπουν τον εαυτό τους μετά από 10 χρόνια και οι δύο ελπίζουν να έχουν δημιουργήσει οικογένεια. Και έχουν την πεποίθηση ότι δεν θα απομακρυνθούν ποτέ από την κωπηλασία.

Μετάφραση "Greek Rowers" από: www.worldrowingmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: