Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τζιάνι ο αναμορφωτής

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

Οταν τον Ιανουάριο του 2005, λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ με τους Πολύμερο - Σκιαθίτη, η ελληνική ομοσπονδία κωπηλασίας και ο νέος -τότε- πρόεδρός της Γιάννης Καρράς αποφάσιζαν να δώσουν τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας στον Τζιοβάνι ή Τζιάνι (όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του) Ποστιλιόνε περίμενε κατά πρώτο λόγο ακόμα ένα μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Αυτό όμως που ακολούθησε ήταν ένας χορός μεταλλίων που ίσως και η ίδια η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν υπολόγιζε πως θα έρθει.
Τζιάνι ο αναμορφωτής

Μέσα σε επτά χρόνια ο Ιταλός προπονητής κατάφερε όχι μόνο να αναδείξει μέσα από την περιορισμένη ελληνική «δεξαμενή» κωπηλατών τους άξιους διαδόχους των υφιστάμενων πετυχημένων κωπηλατών, αλλά να μετατρέψει στην Ελλάδα σε μια χώρα που -βάσει των δυνατοτήτων της- θεωρείται υπερδύναμη στον παγκόσμιο κωπηλατικό χάρτη.

Η επιλογή του 60χρονου (γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1951) Ναπολιτάνου δεν ήταν τυχαία. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του τεχνικού συμβούλου μέσω της ιστοσελίδας της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ομοσπονδίας έφερε στα χέρια του Καρρά 15 βιογραφικά. Από αυτά, έπειτα από σχετική μελέτη έμειναν τέσσερις υποψήφιοι και ο Ποστιλιόνε -όντας πιο κοντά σε φιλοσοφία, ταμπεραμέντο, ψυχολογία- κλήθηκε στην Ελλάδα για να συζητήσει με τη διοίκηση. Η συνάντηση διήρκεσε έξι (!) ώρες και ο Ιταλός όντας απόλυτα διαβασμένος -ήξερε τα πάντα για την ελληνική κωπηλασία- έμοιαζε να είχε έρθει για να μείνει.

Οι 50.000 ευρώ που έδωσε τότε ο Ορφανός ελάφρυναν την ομοσπονδία από το «τσουχτερό» κασέ του Ποστιλιόνε κι αυτός έπιασε δουλειά. Σε μια χώρα που όλοι τα ξέρουν όλα φρόντισε μέσα από τα έργα του να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης (αν και το δέντρο που πετροβολείται είναι αυτό που έχει καρπούς και όχι το ξερό) και περιστοιχισμένος από ένα εξαιρετικό επιτελείο προπονητών και ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν και τους εμπιστεύτηκε ξεκίνησαν μια δημιουργική διεργασία που έφερε «τσουνάμι» μεταλλίων. Φέτος μόνο τα ελληνικά κουπιά κατέκτησαν 12 (5 χρυσά - 4 ασημένια - 3 χάλκινα) μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Ποστιλιόνε -χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες ως αθλητής- μέχρι το 2001 διατέλεσε προπονητής σε πολλά κωπηλατικά σωματεία της Ιταλίας καθώς και ομοσπονδιακός προπονητής στην εθνική ομάδα της χώρας του (για 20 χρόνια, με ένα ασημένιο μετάλλιο στο ενεργητικό του) αλλά και της Ισπανίας.Τζιάνι ο αναμορφωτής
Η απόλυτη επιτυχία όμως ήρθε στην Ελλάδα μέσω της οποίας αναδείχθηκε δύο φορές κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, την πρώτη έχοντας μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα και τη δεύτερη φέτος, ενώ πέρυσι ήταν μέσα στους τρεις υποψήφιους.

Η εκτίμηση που έχουν άπαντες στο πρόσωπό του είναι τέτοια που σε κάθε διεθνή διοργάνωση σε κάθε ευκαιρία προπονητές από άλλες χώρες τον περιστοιχίζουν και συζητούν μαζί του προσπαθώντας να αντλήσουν γνώσεις και πληροφορίες.

Ο ίδιος δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην κωπηλασία, αλλά έχει βαθιά γενικότερη γνώση του αθλητισμού, προσπαθώντας να συμπεριλαμβάνει στοιχεία και από άλλα αθλήματα στις προπονήσεις.

Κάτοικος Ελλάδας

Πατέρας δύο παιδιών, είδε φέτος το γιο του -μετά την κόρη του- να επιτυγχάνει σε σχολή στη βόρεια Ιταλία. Με τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου να επίκεινται, ο Ποστιλιόνε ετοιμάζεται να μετακομίσει μαζί με τη σύζυγό του προσωρινά στην Ελλάδα. Στην ομοσπονδία θα προτιμούσαν το προσωρινό να αποκτήσει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

«Με την οικονομική κατάσταση, όμως, τι να του πω; Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε ήδη αρχίσει τις συζητήσεις» ομολογεί προβληματισμένος ο Γιάννης Καρράς. Ευτυχώς, όμως -άσχετα από το τι θα γίνει στο μέλλον-, η τεχνογνωσία και ο τρόπος δουλειάς του Ναπολιτάνου έχουν περάσει στους συνεργάτες του.

«Ο μύλος γυρίζει μόνος του. Αυτά που θέλει έχουν γίνει αποδεκτά από τα σωματεία» ομολογεί ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, που εκτιμά πως και ο Ποστιλιόνε θέλει να μείνει: «Εχει ήδη τουλάχιστον έξι προτάσεις. Αλλά έχει δεθεί με την Ελλάδα. Εχει στηθεί μια ομάδα, υπάρχουν οι βάσεις».
Πηγή: www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: