Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών δείχνουν την καλή δουλειά στην ελληνική κωπηλασία

Της Σπυριδουλας Σπανεα

Ο σπόρος που έριξαν οι Πολύμερος - Σκιαθίτης, το 2004, με το χάλκινο μετάλλιο βρήκε πρόσφορο έδαφος και η ελληνική κωπηλασία εξελίχθηκε σε σταθερή δύναμη για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι γίνεται καλή δουλειά, η οποία οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον Ιταλό προπονητή Τζιάνι Ποστιλιόνε.

Στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα, οι Αλεξάνδρα Τσιάβου - Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών), οι Τσίλης - Τζιάλλας - Χρήστου - Παπαχρήστος (τετράκωπος) το ασημένιο, ενώ σε αυτές τις διακρίσεις μπορούμε να προσθέσουμε και τις προκρίσεις των Μαγδανή - Κόνσολα (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών), και Απόστολου - Νίκου Γκουντούλα (δίκωπος) για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κωπηλασία θα εκπροσωπηθεί από τέσσερα πληρώματα στην κορυφαία διοργάνωση. Από τα δέκα παιδιά που προκρίθηκαν μόνο τα δύο έχουν δουλειά. Τα υπόλοιπα κυνηγούν το όνειρό τους με χορηγό τους γονείς τους, ενώ η Πολιτεία έχει να τους δώσει πριμ από το 2008.

Οι επιτυχίες είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία επτά χρόνια. «Η ομοσπονδία, οι προπονητές και οι αθλητές συνεργάζονται. Υπάρχει συνέπεια και κατάθεση ψυχής. Δεν είμαστε έκπληξη», μας λέει ο 26χρονος Απόστολος Γκουντούλας. Ο 26χρονος, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Νίκο, έχουν σταθερή πορεία στις διακρίσεις: «Στην κωπηλασία πρέπει να γίνεσαι ένα με τον συναθλητή σου. Εμάς μάς το έχει δώσει η Φύση. Βέβαια, η πολύωρη καθημερινή επαφή φέρνει και... ομηρικούς καβγάδες», λέει γελώντας.

Η Αλεξάνδρα Τσιάβου έχει, ήδη, εμπειρία από Ολυμπιακούς και το χρυσό μετάλλιο της Σλοβενίας την τοποθετεί μαζί με τη συναθλήτριά της, Γιαζιτζίδου, στα φαβορί για διάκριση. «Εχουμε... χρυσό αέρα στα κουπιά μας. Στην κωπηλασία έγινε καλή δουλειά και τώρα αποδίδει καρπούς», ενώ η παρτενέρ της συμπληρώνει: «Προσπαθούμε πολύ και παίρνουμε μετάλλια κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα μας».

Η Χριστίνα είναι άνεργη όπως και τα περισσότερα παιδιά από τη «χρυσή» ομάδα. «Δεν σπουδάζω, δεν έχω δουλειά και ζω με ό,τι μου δίνουν οι γονείς μου. Τι να κάνω; Να αφήσω το όνειρό μου και να πάω να δουλέψω σε καφετέρια;», αναρωτιέται ο δευτεραθλητής κόσμου, Γιάννης Τσίλης. Ο συναθλητής του, Γιάννης Χρήστου, έχει ένα αγοράκι 11 μηνών και είναι, επίσης, προβληματισμένος: «Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν υπάρχουν χορηγοί. Τα παιδιά δουλεύουν πολύ σκληρά και όποιοι δεν έχουν πάρει πριμ τα συντηρούν οι γονείς τους. Εάν δεν βοηθήσει η Πολιτεία, η κωπηλασία θα πάψει να υπάρχει μετά το 2012».

Για να έρθουν οι διακρίσεις και οι προκρίσεις οι κωπηλάτες προπονούνται οκτώ ώρες την ημέρα. Ολος ο χρόνος τους είναι αφιερωμένος στον αθλητισμό. Η είδηση για τη μείωση των προϋπολογισμών τους γέμισε με προβληματισμό: «Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι είδους αθλητισμό θέλει. Ομως, πρέπει να το πει για να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι με την κωπηλασία. Εχω χαράξει μία ρότα στη ζωή μου. Πρέπει να ξέρω τι θα γίνει γιατί με προβληματίζει το αύριο», μας λέει ο Απόστολος Γκουντούλας.

Ίδια προβλήματα βιώνουν και οι πρωταθλητές του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών που πήραν την πρόκριση για το Λονδίνο: «Η συμμετοχή είναι η δικαίωση των κόπων μου. Το όνειρο της ζωής μου. Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να μας στηρίξουν για να συνεχίσουμε» επισημαίνει ο Παναγιώτης Μαγδανής.

Από news.kathimerini.gr . Το είδαμε στο www.koupi.co.cc

Δεν υπάρχουν σχόλια: