Ο κωπηλάτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησε την κωπηλασία το 1953 και στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών έγινε Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, στη Μελβούρνη. Επανέλαβε αυτό το μεγάλο επίτευγμα το 1960 στη Ρώμη και στη συνέχεια το 1964 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το 1962, έγινε για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό σκιφ των ανδρών, στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Λουκέρνη της Ελβετίας, 49 χρόνια πριν.
Το πιο εντυπωσιακό από τα επιτεύγματά του Ivanov στην κωπηλασία ήταν ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε. Ήταν χωρίς αμφιβολία, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του, τόσο για την ταχύτητά του όσο και για την τεχνική του.
Για την τακτική του ο Ivanov είπε στη FISA, ότι μελέτησε προσεκτικά τις στρατηγικές και τις τακτικές από τους κορυφαίους αθλητές. Καθώς έβλεπε τους αγώνες, πρόσεξε ότι όσοι κέρδιζαν, σπάνια είχαν το προβάδισμα από την αρχή. Δεν έκαναν δυνατή εκκίνηση όπως ήταν η παράδοση στην κωπηλασία. Εφάρμοσε αυτή την τακτική με μεγάλη επιτυχία και, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο των αγώνων του στους Ολυμπιακούς, άρχιζε με μέτριο ρυθμό και στη συνέχεια ξεκινούσε την επίθεσή του στα 1000μ, ξεπερνώντας έναν-έναν τους αντιπάλους του που δεν άντεχαν στον εξοντωτικό του ρυθμό.
Όπως είπε ο ίδιος "Ο ρυθμός μου θα μπορούσε να φθάσει έως τις 60 κουπιές ανά λεπτό".
Οι αντίπαλοι του, ο Mackenzie Stuart από την Αυστραλία και ο Achim Hill από τη Γερμανία, ήταν έξαλλοι με το νεαρό ο οποίος στα τελευταία 500μ τους έκλεψε τη δόξα των Ολυμπιακών που θεωρούσαν δική τους. Η πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση ήταν το 1964. Ο Ivanov ήταν επτά δευτερόλεπτα πίσω από τον Hill, ενώ απόμεναν 500 μέτρα για τον τερματισμό, αλλά με εκπληκτική ταχύτητα και δύναμη, τον έφτασε και κέρδισε με διαφορά σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα.
Όταν ρωτήθηκε αν ήταν ανήσυχος που είναι τόσο πολύ πίσω από τον Hill, τόσο κοντά στον τερματισμό, ο Ιβάνοφ είπε: "Όχι, ήμουν σίγουρος. Ήμουν έτοιμος να επιτεθώ."
Η τεχνική του Ivanov στο σκιφ ήταν ασυνήθιστη για την εποχή εκείνη. Παρέμεινε σταθερός σ’ αυτήν επειδή πίστευε στην απλότητά της. Και δικαίως ήταν η βάση για το πρότυπο πρόγραμμα που ανέπτυξε η FISA. Τώρα είναι η τεχνική που εφαρμόζεται από όλους σχεδόν τους προπονητές του κόσμου.
Δεν ήταν μόνο Παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης. Ήταν επίσης ο πρώτος κωπηλάτης που «έσπασε» το φράγμα των επτά λεπτών, σημειώνοντας Παγκόσμιο ρεκόρ με 6.58.8, το 1959 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Macon της Γαλλίας.
Μιλώντας για το σκιφ σήμερα, ο Ιβάνοφ επισημαίνει την εξέλιξη των σκαφών και των κουπιών.
"Το ξύλινο κουπί ζύγιζε 2,2 kg. Τώρα τα κουπιά από ανθρακονήματα ζυγίζουν περίπου 600 γραμμάρια. Αν είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τον εξοπλισμό που υπάρχει σήμερα και είχα τον ίδιο χρόνο για προετοιμασία, θα μπορούσα να ήμουν πολύ πιο γρήγορος. Αν οι σημερινοί σκιφίστες ήταν στην εποχή μου, θα μπορούσα να τους νικήσω. "
Τώρα, σε ηλικία 73 χρόνων, όταν έχει το χρόνο κωπηλατεί ακόμα.
Ο Ιβανόφ θα μεταβεί στη Λουκέρνη την Παρασκευή και θα είναι διαθέσιμος για να υπογράψει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί. Θα τιμηθεί ως "Θρύλος της κωπηλασίας" την Κυριακή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου