Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βάρκα με σπασμένα φρένα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ
Τι κι αν οι βάρκες στην κωπηλασία δεν χρησιμοποιούν κάποιο καύσιμο και βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη, την τεχνική και τη στρατηγική των αθλητών. Υπάρχουν κωπηλάτες που είναι λάτρεις της ταχύτητας μέσα στο νερό και καταφέρνουν να δαμάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τα κύματα στις λίμνες και να κατακτούν μετάλλια πηγαίνοντας με μισοανεβασμένο το χειρόφρενο, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν την επιτυχία.

Βάρκα με σπασμένα φρένα
Για τον Γιώργο Τζιάλλα και τον Γιάννη Χρήστου, από τη στιγμή που ήρθε το πολυπόθητο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, όλα τα υπόλοιπα πλέον είναι θέμα προσωπικής διάθεσης ή καλύτερα στρατηγικής.
Και για να μην παρεξηγηθεί κανένα από τα δύο παιδιά, η τακτική μέσα σε μια κούρσα μπορεί να καθορίσει τα πάντα. Ακόμα κι ένα μετάλλιο. Γι’ αυτό η ομολογία του Γιάννη Χρήστου στο «Goal» πως... «δεν πατήσαμε τέρμα γκάζι» αποτελεί και τη φράση-κλειδί για το τι μπορεί να κάνει μαζί με τον Γιώργο Τζιάλλα όταν ελέγχουν τα κουπιά της ταπεινής -εμφανισιακά- γρήγορης όμως σαν ταχύπλοο βάρκας τους. Κάτι που υποδηλώνουν και τα 18 χιλιόμετρα την ώρα που ανέπτυξαν για να διανύσουν τα 2.000 μέτρα του αγωνιστικού στίβου σε 396 δευτερόλεπτα.
«Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε το μετάλλιο. Το θέλαμε πάρα πολύ και δεν υπήρχε περίπτωση να διακινδυνεύσουμε το μετάλλιο. Ξέραμε πώς θα εξελιχθεί η κούρσα και φροντίσαμε να την ελέγχουμε» συμπληρώνει ο κωπηλάτης του Ολυμπιακού.
Κι αν αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν κάποιος να ξέρει πως μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από ένα χάλκινο μετάλλιο και δεν το κάνει, η εξήγηση είναι απλή και καθαρά ανθρώπινη και υποδεικνύει τις αδυναμίες του ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό ζώντας παράλληλα και με την αγωνία του βιοπορισμού.
«Για τον Γιώργο ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο θα του εξασφάλιζε μια θέση στο Δημόσιο. Τώρα πλέον που το έχουμε πάρει, μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα στις επόμενες διοργανώσεις» αναφέρει ο Χρήστου.
Θύματα κατασκοπείας
Η παρουσία του Τζιάνι Ποστιλιόνε στο ομοσπονδιακό επιτελείο της εθνικής ομάδας έχει προσδώσει πολύ περισσότερα από τα ήδη αρκετά μετάλλια που έχει στο ενεργητικό της τα τελευταία χρόνια η ελληνική κωπηλασία.
Η τεχνογνωσία που έχει μεταφέρει ο Ιταλός τεχνικός στους Ελληνες προπονητές είναι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία που μετέδωσε με τη συνεργασία του με την ΕΚΟΦΝΣ.
Και μαζί με αυτή έχει προκαλέσει και την περιέργεια των υπολοίπων χωρών. Πώς μπορεί μια χώρα με ελάχιστη παραγωγή (βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας) να βγάζει πληρώματα που μπαίνουν σχεδόν αμέσως στην ελίτ;
Αλλωστε, τη δεδομένη στιγμή ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση για την επιτυχία της κωπηλασίας που επιδεικνύει σταθερότητα, αλλά και συνεχή άνοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η κατάκτηση της κορυφής από τα «γαλανόλευκα» κουπιά είναι αντικείμενο επεξεργασίας μέσω κατασκοπείας.
«Οι ξένοι προπονητές και κωπηλάτες μας παρακολουθούν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Κι όχι απλά βλέπουν πώς προπονούμαστε, αλλά μας βιντεοσκοπούν κιόλας για να αναλύσουν τον τρόπο που προπονούμαστε. Τι τακτική ακολουθούμε. Τις κουπιές που κάνουμε. Το ρυθμό που έχουμε» σχολιάζει ο Γιώργος Τζιάλλας, που όμως το βλέπει και πολύ απλά:

«Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι πώς θα κάνουμε τη βάρκα πιο γρήγορη». Από τα μεριά του ο Χρήστου εξηγεί ότι υπάρχουν και τα ανάλογα αντίμετρα: «Προσπαθούμε να κρυφτούμε. Δεν θέλουμε να ξέρουν όλα τα ατού που έχουμε». Πάντως και οι δύο συμφωνούν με ιδιαίτερη περηφάνια: «Η Ελλάδα πλέον είναι υπολογίσιμη δύναμη».
«Το παίξαμε στα σίγουρα»
Η παραδοχή του Γιάννη Χρήστου ότι η βάρκα έχει κι άλλη ταχύτητα, την οποία δεν έχει δείξει, επιβεβαιώνεται κι από τον Γιώργο Τζιάλλα. «Το μετάλλιο το παίξαμε στα σίγουρα. Μέχρι τα 1.500 μέτρα ήμασταν στα ίσα. Για τις άλλες δύο βάρκες (σ.σ. Νέα Ζηλανδία και Μεγάλη Βρετανία) ο στόχος ήταν δεδομένος: ή χρυσό ή τίποτα. Αλλωστε αυτοί τα έχουν κατακτήσει ξανά. Για εμάς ήταν διαφορετικά».
Αν υπάρχει κάτι που ζηλεύουν, όχι κακοπροαίρετα, είναι ο κόσμος που μαζεύεται για να παρακολουθήσει αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις. «Στον τελικό μας είχε 20.000 κόσμο. Επαιξε ρόλο και ότι οι Νεοζηλανδοί πήγαιναν για το χρυσό, αλλά όπως και να το κάνεις ήταν μοναδική εμπειρία. Αλλά εκεί τους αθλητές σε όλα τα σκορ τους αντιμετωπίζουν ως σταρ. Και τους ξέρουν όλους είτε είναι κωπηλάτες είτε ποδοσφαιριστές» τονίζει ο Γιαννιώτης κωπηλάτης.
«Θα είμαστε πιο γρήγοροι»
Από το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πορτογαλία, με τους Χρήστου-Τζιάλλα να έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής τους, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης τον περασμένο Ιούλιο με το ασημένιο μετάλλιο η εξέλιξη είναι δεδομένη και η δίκωπος ετοιμάζεται να βγάλει φτερά.
«Θα πάρουμε μετάλλιο» είχε προβλέψει γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τζιάλλας στις δηλώσεις του στο «Goal» λίγη ώρα μετά το μετάλλιο στην Πορτογαλία και πλέον βάζει τον πήχη πιο ψηλά: «Είμαστε γρήγοροι και θα γίνουμε πιο γρήγοροι. Θέλουμε να κρατηθούμε στην κορυφή. Κάναμε έναπρώτο βήμα κι ανεβήκαμε ένα σκαλί. Θέλουμε να είμαστε παρόντες στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου».
Από www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: