Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ελ. Λίπα: «Βασίλισσα» της κωπηλασίας και «υπηρέτρια» του αθλητισμού


ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
Η Ελιζαμπέτα Λίπα έχει τιμηθεί πολλές φορές από διεθνείς παράγοντες για την προσφορά της στην κωπηλασία. 

Στο... τιμόνι της ρουμανικής ομοσπονδίας κωπηλασίας βρίσκεται μία από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες όλων των εποχών. Με οκτώ μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες και 13 από παγκόσμια πρωταθλήματα, η Ελιζαμπέτα Λίπα στηρίζει τον αθλητισμό στη χώρα της υπηρετώντας σε όποια κυβερνητική θέση θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει σε αυτό που αγαπάει.

H Eλιζαμπέτα Λίπα γεννήθηκε στο Σιρέτ, στον νομό Σουτσεάβα της Ρουμανίας. Στην περιοχή υπάρχει ο ποταμός Σιρέτ (στην αρχαιότητα έφερε το ελληνικό όνομα Ιερασός), ο οποίος ξεκινάει από τα Καρπάθια και αφού διασχίσει 470 χιλιόμετρα ενώνεται με τον Δούναβη. Οι κάτοικοι της πόλης είναι εξοικειωμένοι με το υγρό στοιχείο και πολλά παιδιά ασχολούνται με την κωπηλασία.

H Ελιζαμπέτα Λίπα δεν ακολούθησε αυτή τη διαδρομή. Στη Ρουμανία του Νικολάε Τσαουσέσκου, ο αθλητισμός αποτελούσε διέξοδο αλλά και εφαλτήριο για μία καλύτερη ζωή. Η Ελιζαμπέτα, λόγω ύψους, άρχισε να παίζει μπάσκετ. Οταν ήταν 16 ετών ένας προπονητής την ώθησε στην κωπηλασία. «Μου μίλησε για την ομορφιά του αθλήματος και με έπεισε. Η μητέρα μου είχε κάποιες αντιρρήσεις γιατί ήμουν μικρή και έπρεπε να φύγω 500 χλμ. μακριά από το σπίτι μου. Εμαθα κωπηλασία στο φράγμα της Ρίμνικου Βίλτσεα. Υστερα από ένα μήνα ήθελα να σταματήσω. Τελικά έμεινα. Αγωνίστηκα στις εφηβικές ομάδες και ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις» θα δηλώσει, αρκετά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή της.

Μόλις 17 ετών έγινε τριταθλήτρια κόσμου στο τετραπλό σκιφ. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε στην ίδια θέση του βάθρου στο διπλό σκιφ και, στη συνέχεια, την πήραν στην ομάδα που ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες. «Ημασταν η μόνη σοσιαλιστική χώρα που συμμετείχε στη διοργάνωση και μας φέρθηκαν σαν να είχαμε τον τίτλο του βασιλιά. Βέβαια, υπήρχαν και κάποιοι που ήταν επιφυλακτικοί» έχει πει.

Στο Λος Αντζελες, η Ελιζαμπέτα Λίπα αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ. Το 1984 κατέκτησε άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά αυτή τη φορά στην οκτάκωπο. Η κωπηλάτης αγωνίζεται από τη μία κατηγορία στην άλλη με μοναδική άνεση. Τα επόμενα χρόνια ανέβηκε τρεις φορές στη δεύτερη θέση στο βάθρο των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, στο διπλό σκιφ.

Το 1988 πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Από τη Ν. Κορέα έφυγε με ένα χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ και ένα ασημένιο στο διπλό σκιφ. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο μονό σκιφ, στο Μπλεντ. Στους ίδιους αγώνες ήρθε δεύτερη και στο διπλό σκιφ. Δύο μετάλλια πήρε και στο πρωτάθλημα κόσμου της Βιέννης (ασημένια τόσο στο μονό σκιφ όσο και στο διπλό). «Συνήθως ένας κωπηλάτης αγωνίζεται μόνο σε μία κατηγορία. Η κόπωση είναι μεγάλη. Η Λίπα ήταν τόσο υψηλού επιπέδου που διέθετε την ικανότητα να παίρνει μέρος σε δύο κατηγορίες και να διακρίνεται και στις δύο. Αυτό το έχουν καταφέρει ελάχιστοι» δήλωσε στην «Κ» ο Ολυμπιονίκης του αθλήματος, Βασίλης Πολύμερος.

Το 1992 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο σκιφ και ασημένιο στο διπλό σκιφ. «Στο μονό σκιφ, η προσπάθεια ήταν μεγάλη και κάποια στιγμή έφτασα στα όρια της εξάντλησης. Οταν περνάς πρώτος τη γραμμή τερματισμού, η αδρεναλίνη είναι στα ύψη. Πολλοί νόμισαν ότι θα λιποθυμούσα. Αμέσως μετά έτρεξα και 250 μέτρα για να ενισχύσω την προσπάθεια των αθλητριών μας στην τετράκωπο, οι οποίες ήρθαν δεύτερες», έχει δηλώσει.

Σχέση εξάρτησης με το άθλημα

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, η Ελιζαμπέτα Λίπα ένιωσε ότι κουράστηκε από τα τόσα χρόνια πρωταθλητισμού και σκέφτηκε να σταματήσει από το άθλημα που της χάρισε τόσες διακρίσεις.

«Ηταν το πρώτο μου διάλειμμα. Είχα κουραστεί να βλέπω κάθε μέρα τον ίδιο προπονητή, τον ίδιο μασέρ, τον ίδιο γιατρό, τον ίδιο σεφ. Εργάστηκα για ένα χρόνο στην Αστυνομική Διεύθυνση του Βουκουρεστίου. Και ύστερα κατάλαβα ότι μου λείπει το άθλημά μου. Πήρα ένα σκάφος και επέστρεψα», έχει πει σε συνέντευξή της.

Η επιστροφή της Ελιζαμπέτα Λίπα σήμαινε και... επιστροφή στο βάθρο των διακρίσεων. Στο παγκόσμιο της Ιντιανάπολης κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου και χάλκινο στην οκτάκωπο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντας πρόσθεσε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή της. Αυτή τη φορά στην οκτάκωπο.

Και κάπου εκεί αποφάσισε ότι είχε έρθει η ευκαιρία για το... δεύτερο διάλειμμα. «Είχα σχεδόν τα πάντα εκτός από ένα παιδί. Κανένα μετάλλιο δεν συγκρίνεται με την απόκτηση ενός παιδιού. Σταμάτησα όταν γέννησα τον γιο μου και έμεινα μαζί του για ένα χρόνο και τέσσερις μήνες. Μία ημέρα είπα στον άντρα μου: επιστρέφω στις προπονήσεις. Ετσι απλά. Εκείνος με κοίταξε, κατάλαβε πόσο το ήθελα και ανέλαβε τη φροντίδα του παιδιού μας» είπε αρκετά χρόνια αργότερα.

Η Ελιζαμπέτα Λίπα επέστρεψε στις προπονήσεις με μοναδικό στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Και, φυσικά, κατέκτησε και εκεί χρυσό μετάλλιο στην οκτάκωπο. «Θυμάμαι ότι, όπως όλοι οι Ανατολικοί, ήταν πάντα απομονωμένη από τους υπόλοιπους αθλητές και παράγοντες. Εκανε την προπόνησή της στο κωπηλατοδρόμιο και χανόταν. Η αφοσίωση στους στόχους της υπήρξε μοναδική γι’ αυτό κατάφερε και κατέκτησε τόσες διακρίσεις» δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς.

Στήριξη και βοήθεια στη Ρουμανία από κάθε πόστο

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η Ελιζαμπέτα Λίπα έκρινε ότι ήρθε η ώρα για το τρίτο διάλειμμα της καριέρας της. Απόλαυσε οικογενειακές στιγμές και βοήθησε τον αγαπημένο της σύλλογο, την Ντιναμό.

Δύο χρόνια πριν από τη διοργάνωση της Αθήνας επέστρεψε στα προπονητήρια και το 2003, μαζί με τις άλλες Ρουμάνες αθλήτριες, ήρθαν δεύτερες στην οκτάκωπο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Μιλάνο. Το 2004 ήταν ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς της χώρας μας. «Πρόκειται για μεγάλη αθλήτρια. Για εμάς αποτελούσε είδωλο. Τη θαυμάζαμε» μας είπε ο Ολυμπιονίκης μας, Βασίλης Πολύμερος.

Στην Αθήνα έγινε η πρώτη γυναίκα κωπηλάτης που κατάφερε να πάρει μέρος σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες και, φυσικά, ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου, στην οκτάκωπο. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να ακούς τον εθνικό ύμνο της χώρας σου».

Μετά το 2004, η Ελιζαμπέτα Λίπα αποφάσισε να βοηθήσει τον αθλητισμό της χώρας της από άλλο πόστο. Από τότε έχει υπηρετήσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, ενώ υπήρξε και υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού. Από το 2009 βρίσκεται στο τιμόνι της ομοσπονδίας κωπηλασίας της χώρας της, στην ηγεσία της Ντιναμό Βουκουρεστίου, ενώ έχει εκλεγεί και αντιπρόεδρος της ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Εχει τιμηθεί πολλές φορές από διεθνείς παράγοντες για την προσφορά της στην κωπηλασία. Σήμερα είναι 51 χρόνων και εξακολουθεί να ξυπνάει νωρίς το πρωί, όπως τότε που έκανε προπόνηση. «Τώρα αυτό γίνεται για να βοηθήσω τον χώρο μου ως παράγοντας. Πηγαίνω με ευχαρίστηση στη δουλειά μου. Εχω μία όμορφη οικογένεια και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχουμε υγεία και να μπορώ να προσφέρω στον αθλητισμό της Ρουμανίας», έχει δηλώσει.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: