Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Οι υποτροφίες της ΔΟΕ

By Sportsfeed


Τα πληκτρολόγια εξακολουθούν να ακούγονται την ώρα που καταγράφουν λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016». Όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχουν και οι υποτροφίες της ΔΟΕ.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Η εξαιρετική εκδήλωση στο σπίτι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, άλλωστε, έδωσε τη δυνατότητα να βγουν πολλά παρασκήνια. Ειδήσεις καλά κρυμμένες ή και κάποιες που βρίσκονταν μπροστά στα μάτια μας, αλλά από την υπερβολική βιασύνη μας, οι περισσότεροι τις προσπερνούσαμε.
Καλή ώρα το θέμα των υποτροφιών από τη ΔΟΕ! Μέσα από επαφές και του Σπύρου Καπράλου, αλλά και του Γιάννη Βασιλειάδη με τον Τόμας Μπαχ, η ΕΟΕ κατάφερε και εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό για 20 Έλληνες πρωταθλητές! Ενδεχομένως ο αριθμός να θεωρηθεί μικρός για τους περισσότερους, αλλά σίγουρα θα αλλάξουν γνώμη όταν πληροφορηθούν ότι η προκήρυξη της ΔΟΕ έγινε για 10 άτομα!

Το ελληνικό δαιμόνιο, όμως, λειτούργησε με φουλ τις μηχανές. Η προκήρυξη πήγε στις ομοσπονδίες. Ανταποκρίθηκαν οι 13 και πρότειναν συνολικά 35 αθλητές. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Αλλά με τι ψυχή μπορούσαν ο Καπράλος και ο Βασιλειάδης να κόψουν 25 άτομα; Προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά και μέσα από την απόλυτη στήριξη που τους παρείχε η ολομέλεια της ΕΟΕ, ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος για την Ολυμπιακή προετοιμασία απάντησαν με πρόταση για 20 αθλητές. Αυτόματα άρχισαν τα… παζάρια και τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή μέσα από ένα τρικ. Οι 10 αθλητές θα λάβουν το βοήθημα των 1.000 δολαρίων (733 ευρώ) μηνιαίως για 24 μήνες, οι άλλοι 10 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 όταν θα επανεξεταστούν οι φάκελοί τους.

Τα ονόματα είναι πάνω – κάτω τα ίδια με εκείνα που συμμετέχουν και στο πρόγραμμα της αθλητικής υιοθεσίας. Κάτι, όμως, κατανοητό σε γενικές γραμμές, διότι οι υποτροφίες της ΔΟΕ δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Βασικότερο όλων οι επιτυχίες των αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις και οι προοπτικές διάκρισης. Προσφέρεται, δηλαδή, η βοήθεια σε αθλητές πρώτης γραμμής.

Η διαδικασία
Επειδή πέρα από την καταγραφή, στο Sportsfeed.gr μας αρέσει να δίνουμε και απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται. Για το ποσό της υποτροφίας το ξεκαθαρίσαμε: είναι 1.000 δολάρια τον μήνα και καταβάλλονται ανά τετράμηνο. Ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή, τους αθλητές και το αρμόδιο τμήμα της ΔΟΕ υπογράφονται συμβόλαια. Ως εγγυητές συνυπογράφουν οι ομοσπονδίες και η ΕΟΕ. Στο συμβόλαιο κάθε αθλητής περιγράφει σε γενικές γραμμές τους τρόπους διάθεσης των χρημάτων, ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις της ΔΟΕ. Ενοίκια, έξοδα για αγορά αθλητικού υλικού, ταξίδια προετοιμασίας, ξενοδοχεία και οτιδήποτε βοηθάει στη σωστή προετοιμασία των αθλητών. Ανά τετράμηνο αποδίδονται οι αποδείξεις και με την έγκριση καταβάλλονται τα χρήματα.

1η Κατηγορία (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2016)
Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση)
Ευθύμης Μήττας (σκοποβολή)
Παναγιώτης Μαγδανής, Σπύρος Γιάνναρος (κωπηλασία)
Μαρία Περβολαράκη (πάλη)
Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα)
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής (Ιστιοπλοΐα)
Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία)
Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική)

2η κατηγορία (Σεπτέμβριος 2014 – Δεκέμβριος 2015)
Ευαγγελία Πλατανιώτη, Ευαγγελία Παπάζογλου (συγχρονισμένη κολύμβηση)
Κέλλυ Αραούζου (κολύμβηση)
Παναγιώτης Γκιώνης (πινγκ πονγκ)
Γιάννης Μιττάκης (ιστιοπλοΐα)
Νίκος Μαυρομμάτης (σκοποβολή)
Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος)
Αντώνης Μάστορας (στίβος)
Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία)
Λούης Τσάτουμας (στίβος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: