Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πως να τους εγκαταλείψεις;



Η αυγουστιάτικη πανσέληνος, είναι η πιο λαμπρή της χρονιάς. Το φεγγάρι πλησιάζει τη γη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους. Πρέπει να το παραδεχθούμε, πως αυτή η συγκυρία μας κάνει όλους πιο ρομαντικούς. Η μουσική, η ποίηση, η φωτογραφία όλα ξεχειλίζουν από ρομαντισμό. Για την ελληνική κωπηλασία, το αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι δε σημαίνει και πολλά γιατί ο ρομαντισμός είναι η κινητήριος δύναμη της. Όλο το χρόνο.

του Θανάση Νικολάου

Η κωπηλασία είναι ένα από τα πιο αδικημένα αθλήματα στην Ελλάδα. Από το 2004 και μετά (με την έλευση του Ιταλού προπονητή Τζιάνι Ποστιλιόνε) τα ελληνικά πληρώματα επιστρέφουν από μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) έχοντας κατακτήσει μετάλλια. Εξ’ ορισμού από τα πιο ευγενή αθλήματα, ουδέποτε έχει δημιουργησεί κάποιο… παρατράγουδο. Δεν προβάλλεται όσο της πρέπει αλλά επιβιώνει λόγω αγάπης. Των αθλητών (και των οικογενειών τους), των προπονητών και των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα.

Από αγάπη άλλο τίποτα. Ο ρομαντισμός που λέγαμε. Νεαρά παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα παγκόσμιο τοπίο κατασκευής αθλητικών ειδώλων από τις πολυεθνικές, επιλέγουν το… κουπί. Μηδέν προβολή, σχεδόν ανύπαρκτα κίνητρα, επίπονη προετοιμασία και απώλεια όλων εκείνων των παιδικών και εφηβικών απολαύσεων που γεμίζουν τα άλμπουμ των αναμνήσεων. Έτσι είναι η αγάπη. Ανιδιοτελής. Δίνεις τα πάντα και δεν προσμένεις αντάλλαγμα.

Σήμερα το αυγουστιάτικο φεγγάρι κράτησε ανοιχτά τα μουσεία της χώρας μας σε ένα πάντρεμα ρομαντισμού και περηφάνιας. Ώρες νωρίτερα, η ελληνική κωπηλασία φρόντισε για τον ίδιο γάμο από το Αμβούργο της Γερμανίας. Εκεί όπου 13 έφηβοι που ζουν ακόμα στη ζώνη αγνότητας του αθλητισμού και τρέφονται από το ρομαντισμό, μας έκαναν υπερήφανους με τις επιδόσεις τους. Ένα χάλκινο μετάλλιο, συμμετοχή σε πέντε τελικούς και μία πρωτιά σε μικρό τελικό (7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη). Μεγάλο επίτευγμα από μία μικρή (πληθυσμιακά) χώρα.

Σημειώστε τα ονόματα των πρωταγωνιστών, γιατί θα μας απασχολήσουν για τα επόμενα 15 χρόνια. Κατερίνα Ζέρβα, Αθηνά-Μαρία Αγγελοπούλου, Σοφία Ασουμανάκη, Δήμητρα Κουκλοτίδου, Παρασκευή Γιάννου, Νίκος Κακούρη, Θωμάς Καραμήτρος, Χαριζάνης Αθανασίου, Κώστας Λεμόνας, Γιώργος Παπασακελλαρίου, Νίκος Βλάχος, Γιάννης Πέτρου, Στέφανος Ντούσκος. Αυτοί είναι οι 13 έφηβοι που αθόρυβα ταξίδεψαν στο Αμβούργο και συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων.

Αυτά τα παιδιά που δε ζουν τη φυσιολογική ζωή ενός… παιδιού, δίνουν τον αγώνα τους με το χαμόγελο στα χείλη. Αν και το γνωρίζουν καλά πως από την κωπηλασία δε θα μπορέσουν να βιοποριστούν, δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους. Ούτε το χαμόγελο εγκαταλείπει το πρόσωπό τους. Πως μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε εμείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: