Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τα πιο δυνατά κουπιά

By Sportsfeed


Περισσότεροι από 1100 αθλητές από 60 χώρες του κόσμου θα βρεθούν στην πίστα του Μπόσμπααν για να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας. Τα καλύτερα πληρώματα του κόσμου διεκδικούν τη διάκριση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ανάμεσα τους και τα ελληνικά. Δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των αγώνων, πριν τα κουπιά βουτήξουν στα νερά του Μπόσμπααν, έχουμε τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των Ολυμπιακών κατηγοριών.

του Νίκου Κούδα

Δίκωπος γυναικών
Αποτελούν μία κατηγορία μόνες τους. Οι Βρετανίδες Έλεν Γκλόβερ και Χέδερ Στάνινγκ ενώθηκαν και πάλι το 2014 και είναι ακόμα δυνατές και γρήγορες, όπως το 2012 που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου. Δύσκολα θα χάσουν το χρυσό, με τις ομάδες της Νέας Ζηλανδίας, των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Νοτίου Αφρικής να διεκδικούν ό,τι απομένει.

Δίκωπος ανδρών
Δε χάνουν με τίποτα. Οι Νεοζηλανδοί Έρικ Μάρεϊ και Χάμις Μποντ είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι του αγωνίσματος και φέτος για πρώτη φορά θα δοκιμάσουν και στη δίκωπο με πηδαλιούχο. Όσον αφορά στο κυρίως αγώνισμά τους, σε αυτό δηλαδή που είναι χρυσοί Ολυμπιονίκες του 2012 και παγκόσμιοι πρωταθλητές από το 2009, βασικοί τους ανταγωνιστές είναι οι Ολλανδοί Μπλινκ και Στίμαν, οι Βρετανοί Φοντ και Λάνγκριτζ καθώς και οι Γερμανοί Μπέσλερ και Μπράουν. Αουτσάιντερ, οι Ιταλοί Καστάλντο και Ντι Κοστάνζο.

Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών
Η επιστροφή της χρυσής Ολυμπιονίκη Κάθριν Κόπλαντ στην ομάδα της Βρετανίας, την έκανε και πάλι πολύ δυνατή. Το δίδυμο Κόπλαντ-Γουόλς είναι το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας, με τις Ιταλίδες Λόρα Μιλάνι και Ελισαμπέτα Σανκασάνι να προσπαθούν να επανέλθουν. Δυνατό είναι και το πλήρωμα της Αυστραλίας με τις Άλις Μακναμάρα και Έλα Φλέκερ.
Οι Ελληνίδες Αμαλία Τσιάβου και Μαρία Πέργουλη θα αγωνιστούν κυρίως για την εμπειρία, καθώς είναι από τις μικρότερες σε ηλικία συμμετέχουσες, όμως μπορούν να κάνουν την έκπληξη με συμμετοχή στα ημιτελικά.

Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών
Το φαβορί είναι οι Γάλλοι Ζέρεμι Αζού και Στάνι Ντελέρ. Είναι οι πιο γρήγοροι από όλους. Πολύ δυνατοί είναι και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2013, Νορβηγοί Κρίστοφερ Μπρον και Άρε Στράντλι. Αουτσάιντερ οι Ιταλοί Πιέτρο Ρούτα και Αντρέα Μικελέτι.
Στο αγώνισμα αυτό, συμμετέχει και το ελληνικό πλήρωμα των Νίκου Αφεντούλη και Παναγιώτη Μαγδανή. Οι δύο Έλληνες κωπηλάτες θα προσπαθήσουν αρχικά για την πρόκριση στον ημιτελικό και στη συνέχεια ό,τι καλύτερο προκύψει.

Τετράκωπος ανδρών

Ένα από τα αγωνίσματα όπου αναμένεται μεγάλο ντέρμπι. Οι Βρετανοί Σμπίνι, Νας, Γκρέγκορι και Τριγκς έχουν κερδίσει όλους τους αγώνες που συμμετείχαν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο οι Ολλανδοί παγκόσμιοι πρωταθλητές αγωνίζονται στα δικά τους νερά. Μπορεί να ηττήθηκαν από τους Βρετανούς στην τελευταία τους αναμέτρηση, όμως κανείς δεν μπορεί να τους βγάλει εκτός διεκδίκησης του χρυσού.
Από κοντά και οι Αυστραλοί που έχουν επενδύσει πολλά στην τετράκωπο. Άλλωστε είναι οι αργυροί παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Το ελληνικό πλήρωμα με τους Γιάννη Τσίλη, Διονύση Αγγελόπουλο, Γιώργο Τζιάλλα και Γιάννη Χρήστου, αρχικά στοχεύει στη συμμετοχή στον ημιτελικό και στη συνέχεια στον τελικό. Να μην ξεχνάμε πως πρόκειται για την ομάδα (με μία αλλαγή) που ήταν 4η στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Λονδίνου.

Τετραπλό σκιφ γυναικών

Οι Γερμανοί άλλαξαν πολλές φορές τη σύνθεση της ομάδας μέχρι να καταλήξουν σε αυτήν που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Τον περασμένο μήνα στο παγκόσμιο κύπελλο έδειξαν πως δεν έχουν αντίπαλο. Τα υπόλοιπα μετάλλια θα διεκδικήσουν οι Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Καναδάς. Αουτσάιντερ η ομάδα της Λευκορωσίας που παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατή.

Τετραπλό σκιφ ανδρών
Με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κροατία να είναι εκτός, ο δρόμος για το χρυσό άνοιξε για τη Βρετανία, με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες Γερμανούς να είναι οι βασικοί ανταγωνιστές τους. Δυνατές ομάδες θα παρουσιάσουν και οι Εσθονία, ΗΠΑ και Ελβετία.

Διπλό σκιφ γυναικών

Σε αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Λιθουανές Ντονάτα Βισταρτάιτε και Μίλντα Βαλσιουκάιτε έχουν ηττηθεί φέτος. Τα πληρώματα της Αυστραλίας, της Πολωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ έχουν όλα πιθανότητες για το βάθρο.

Διπλό σκιφ ανδρών
Τα αδέλφια από την Κροατία, Μάρτιν και Βάλεντ Σίνκοβιτς είναι το φαβορί. Οι περσινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Νορβηγοί, Κέτιλ Μπορς και Νιλς Γιάκομπ, δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά είναι έμπειροι. Απειλητικοί είναι και οι Λιθουανοί Ρολάντας Μασκίνσκας και Σαούλιους Ρίτερ, οι οποίοι πέρσι κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο.

Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών ανδρών

Δανία εναντίον Νέας Ζηλανδίας, μέρος τρίτο. Οι μέχρι πρότινος κυρίαρχοι Σκανδιναβοί βρήκαν στο πρόσωπο των Νεοζηλανδών τους άξιους ανταγωνιστές που ποτέ δεν είχαν στο συγκεκριμένο αγώνισμα από τη στιγμή που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αν και πέρσι οι «βίκινγκς» πανηγύρισαν τελικώς την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου, φέτος το καρέ των Τζέιμς Χάντερ, Κέρτις Ράπλεϊ, Τζέιμς Λάσκε και Πίτερ Τέιλορ απειλεί σοβαρά την κυριαρχία των Δανών, έχοντας επικρατήσει και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις για το παγκόσμιο κύπελλο. Βέβαια η καρδιά των πρωταθλητών Γιάκομπ Μπάρσο, Μόρτεν Γιόργκενσεν, Γιάκομπ Λάρσεν και Κάσπερ Βίντερ δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμηθεί, αφήνοντας υποσχέσεις για έναν συγκλονιστικό τελικό. Από κοντά τους και τα ισχυρά πληρώματα της Γαλλίας και της Βρετανίας, με τους τελευταίους να έχουν κερδίσει τη μεταξύ τους κόντρα στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης.

Οκτάκωπος με πηδαλιούχο γυναικών

Το ακλόνητο φαβορί της κατηγορίας είναι η ομάδα των ΗΠΑ, οι οποίες υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του προπονητή Τομ Τέρχααρ μοιάζουν να μην έχουν αντίπαλο. Ενδεικτικό της απόλυτης κυριαρχίας των Αμερικανίδων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν χάσει κούρσα από το 2006, οπότε και είχαν κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ίτον της Βρετανίας. Η φετινή εννιάδα, προϊόν των κορυφαίων πανεπιστημίων της χώρας, αποτελείται από τις Κάρολαιν Λιντ, Έλεανορ Λόγκαν, Γκρέις Λούτσακ, Μέγκαν Μουζνίκι, Βικτόρια Όπιτζ, Αμάντα Πολκ, Χάιντι Ρόμπινς, Λόρεν Σμέτερλινγκ και την πηδαλιούχο Κέιτλιν Σνάιντερ. Αν κάποιο πλήρωμα μπορεί να απειλήσει τις Αμερικανίδες είναι οι «γειτόνισσες» από τον Καναδά, οι οποίες κόντεψαν να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο μόλις τον περασμένο Ιούνιο για το παγκόσμιο κύπελλο, χάνοντας τη νίκη στο νήμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι συμμετοχές της Ρουμανίας και της Βρετανίας, με τις Βαλκάνιες να έχουν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στην περσινή διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος, καθώς και το χρυσό στο φετινό ευρωπαϊκο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Οκτάκωπος με πηδαλιούχο ανδρών
Οι Γερμανοί είναι αναμφίβολα το μεγάλο όνομα της κατηγορίας, έχοντας στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές επί σειρά ετών μέχρι και το 2013, όταν και ηττήθηκαν απρόσμενα από τη Βρετανία. Η πρόσφατη νίκη τους στο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης έδειξε ότι διαθέτουν ακόμη το «μέταλλο» του πρωταθλητή που τους έστεψε χρυσούς Ολυμπιονίκες πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο. Παρά την κυριαρχία τους όμως, οι Γερμανοί θα νιώσουν καυτή την ανάσα των ανερχόμενων Ρώσων, οι οποίοι βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία επωφελούμενοι από την παρουσία του θρυλικού Βρετανού προπονητή, Μάικ Σπράκλεν. Δυνατοί αναμένονται και οι Βρετανοί, έχοντας να επιδείξουν ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στα παγκόσμια κύπελλα της Εγκμπελέτ και της Λουκέρνης αντίστοιχα, ενώ και οι Αμερικανοί, πρώτοι στη διοργάνωση της Εγκμπελέτ, θα αποτελέσουν σκληρό καρύδι.

Σκιφ ανδρών

Ιδιαίτερα αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μάχη στην κατηγορία, με αθλητές από 31 διαφορετικές χώρες να ερίζουν για τον τίτλο. Τα δύο μεγάλα φαβορί είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Όντρει Σίνεκ από την Τσεχία, και ο Νεοζηλανδός χρυσός Ολυμπιονίκης, Μάχε Ντρίσντεϊλ, με τον τελευταίο να έχει ελαφρύ προβάδισμα όπως απέδειξαν οι δύο επικρατήσεις του στα φετινά παγκόσμια κύπελλα. Οι «δελφίνοι» του στέμματος είναι όμως πολλοί, με τους πιο επικίνδυνους να είναι ο Κουβανός Άνχελ Φουρνιέ Ροντρίγκεζ (ασημένιο μετάλλιο πέρσι), ο Γερμανός Μαρσέλ Χάκερ (χάλκινο μετάλλιο), ο 38χρονος Νορβηγός χρυσός Ολυμπιονίκης του 2004 και του 2008, Όλαφ Τούφτε, αλλά και ο «ντόπιος» Ρόελ Μπράας, που φημίζεται για τη δύναμή του.

Σκιφ γυναικών

Η κόντρα αναμένεται να είναι πολύ δυνατή, με το ζευγάρι των «Ωκεάνιων» Κιμ Κρόου από την Αυστραλία και Έμα Τουίγκ από τη Νέα Ζηλανδία, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η νεαρή Μαγκνταλένα Λόμπνιγκ από την Αυστρία, 4η στην περσινή διοργάνωση και 3η στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης, μπροστά από την επίσης εξαιρετική Μίρκα Κνάπκοβα από την Τσεχία, χρυσή Ολυμπιονίκη το 2012. Στις πιθανές εκπλήξεις συναντούμε τη Βρετανίδα Βικτόρια Θόρνλεϊ, καθώς και τη Αμερικανίδα Τζενίβρα Στόουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: