Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 12. Οκτάκωπος Γυναικών

A women’s eight fit for the United States

Το γρηγορότερο γυναικείο σκάφος στο νερό, η οκτάκωπος γυναικών, γίνεται σταδιακά γρηγορότερο. Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται το πλήρωμα φαινόμενο των Ηνωμένων Πολιτειών.

http://88.85.4.10/n_results_details.fwx?mracenr=107&mrace=FA&mclass=W8+&mdate=02.08.2012&mid_compet=468&cname=2012 Olympic Games - London Dorney Lake Eton, Great Britain
United States of America - Erin Cafaro, Zsuzanna Francia, Taylor Ritzel,
Meghan Musnicki, Esther Lofgren, Eleanor Logan, Caroline Lind,
Caryn Davies and Mary Whipple ©2012 Getty Images
Η οκτάκωπος γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) είναι το θέμα του σημερινού άρθρου, στην ανασκόπηση των Ολυμπιακών αγωνισμάτων, του World Rowing.

Μετά από 6 χρόνια συνεχόμενων νικών, την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 η οκτάκωπος γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε την κορυφή κερδίζοντας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ανήκε στον προπονητή Tom Terhaar. Ο Terhaar έγινε επικεφαλής προπονητής της οκτακώπου των ΗΠΑ το 2001 και ένα χρόνο μετά οι αθλήτριές του ήταν Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες. Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (2004) τερμάτισαν στη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουμανία, όμως στο δρόμο για τον τελικό, έκαναν καλύτερη παγκόσμια επίδοση στη σειρά τους, βάζοντας το πλήρωμα της Ρουμανίας σε σκέψεις.

Το Ρουμανικό πλήρωμα ήταν κυρίαρχο τις προηγούμενες δεκαετίες, κατακτώντας 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στη σειρά (1996, 2000, 2004). Το σερί αυτό διακόπηκε όμως από το πλήρωμα του Terhaar. Αφού τερμάτισαν στην πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2005, οι ΗΠΑ προσπάθησαν μέσα στον επόμενο χρόνο να βελτιώσουν το ρεκόρ τους. Το 2006 επίσης κατέκτησαν τον τίτλο των Παγκόσμιων Πρωταθλητριών και έκτοτε δεν έχουν χάσει αγώνα.

Ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη για την επιτυχία, οι ΗΠΑ έκαναν νέα παγκόσμια επίδοση το 2012 στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ο χρόνος τους ήταν 5:54.17. Στην ίδια διοργάνωση, στον τελικό, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τον Καναδά. Ο Καναδάς ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος για τις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα κρίθηκε στο photo finish. Οι ΗΠΑ κέρδισαν αλλά η διαφορά τους ήταν μόλις 3/100 του δευτερολέπτου.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκαν Καναδάς και ΗΠΑ πριν το Λονδίνο. Η επόμενη συνάντησή τους θα ήταν στους τελικούς. Τόσο ο Καναδάς, όσο και οι ΗΠΑ κέρδισαν την πρώτη θέση στις διαδρομές τους, περνώντας απευθείας στον τελικό. Ο Καναδάς είχε ανεβασμένη ψυχολογία
καθώς κατέγραψε καλύτερο χρόνο από τις ΗΠΑ. Όλα ήταν έτοιμα λοιπόν για το μεγάλο αγώνα στις 2 Αυγούστου. Η Ολλανδία και η Ρουμανία έτρεξαν σε επαναληπτικό αγώνα. Η κούρσα ήταν πολύ κλειστή με τα δύο πληρώματα να έχουν ελάχιστη διαφορά σε όλη τη διαδρομή. Τελικά τα δύο πληρώματα πέρασαν στον τελικό ως τα δύο αμέσως γρηγορότερα.

Στον τελικό, το πλήρωμα των ΗΠΑ με τις Erin Cafaro, Susan Francia, Esther Lofgren, Taylor Ritzel, Meghan Musnicki, Eleanor Logan, Caroline Lind, Caryn Davies και την πηδαλιούχο Mary Whipple πήραν το προβάδισμα στην αρχή και δεν κοίταξαν ξανά πίσω. Κέρδισαν με διαφορά μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου αφήνοντας τον Καναδά στην δεύτερη και την Ολλανδία στην τρίτη θέση.

Η Ρουμανία τερματίζοντας τέταρτη, βρέθηκε εκτός βάθρου για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς του 1980. Ο χρόνος τους ήταν λίγο καλύτερος από της πέμπτης Μ. Βρετανίας και της έκτης Αυστραλίας - μια διαφορά λίγο περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο χώριζε αυτά τα τρία πληρώματα.

Η επιτυχία της οκτακώπου γυναικών των ΗΠΑ έβαλε τα μέλη της στη λίστα με τις 10 κορυφαίες αθλητριών του 2012. Πλέον η Whipple είναι στην κορυφή της κατάταξης και τα υπόλοιπα μέλη της οκτακώπου βρίσκονται σε επόμενες θέσεις στο top ten των αθλητριών.

Η Ρουμανία ήταν το πλήρωμα που κυνηγούσαν όλες οι χώρες να νικήσουν.
Τώρα είναι οι ΗΠΑ.
Μετάφραση Stella Max από www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: