Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

«Στραγγαλίζουν» τον αθλητισμό με περικοπές μέχρι και 80%


Των Ν. Α. Κωνσταντοπουλου – Σπυριδουλας Σπανεα

Κραυγή απόγνωσης έβγαλαν οι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών όταν άκουσαν τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις επιχορηγήσεις του 2013. Σύμφωνα με αυτές, τ’ αθλήματα που περιλαμβάνονται στην Α΄ κατηγορία θα υποστούν περικοπές περίπου 55-60%, οι μειώσεις στη Β΄ θα φτάσουν ακόμη και στο 70% και στη Γ΄ έως και 80%. Τα χρήματα που θα δοθούν στις ομοσπονδίες θα είναι λιγότερα από 14 εκατ. ευρώ. Ίσως να είναι 13.400.000 ή κάπου εκεί κοντά. Μάλιστα, πρόεδρος, που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι από τους καλά πληροφορημένους, φοβάται πως ενδέχεται να μη ξεπεράσουν τα εννέα, κάτι που δεν είναι και πολύ πιθανό, πάντως.

Η κωπηλασία είναι από τα αθλήματα που κρατούν την Ελλάδα στον... αφρό του παγκόσμιου αθλητισμού. Αυτό, όμως, θα γίνει παρελθόν εάν εφαρμοστούν οι περικοπές. «Θα σταματήσουμε τις εθνικές ομάδες. Τα χρήματα θα επαρκούν για τη μισθοδοσία, τα ενοίκια κι ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πάει ο αθλητισμός. Όσοι έχουν χορηγίες θα βγάλουν τη φετινή χρονιά, και του χρόνου θα κλείσουν και αυτοί», τονίζει ο πρόεδρος, Γιάννης Καρράς.

Έξι αθλήματα (τα πέντε ολυμπιακά) έχει η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ). «Πέρυσι πήραμε 4,2 εκατ. Τα βγάλαμε πέρα, αλλά χρωστάμε λίγα. Αν μειωθούν 60% ούτε για τους μισθούς θα φτάνουν. Ας μας πουν ότι δεν θέλουν εθνικές ομάδες, ούτε πρωταθλήματα ούτε ανάπτυξη. Οι ομοσπονδίες επιτελούν κοινωνικό έργο. Χρήματα από χορηγίες δεν βρίσκονται. Αν θέλουν, ας βρουν 30 εφοπλιστές να τους βάλουν προέδρους στις ομοσπονδίες. Αν έλθει κάποιος και βάλει 4 εκατ. στην ΚΟΕ για να την αναλάβει, φεύγω ευχαρίστως», τονίζει ο πρόεδρος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

«Μετρημένη» και σαφής είναι η δήλωση που μας έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Αχιλλέας Μαυρομμάτης: « Όσο κι αν γνωρίζουμε τα οικονομικά δεδομένα και όσο κι αν το αθλητικό κίνημα, σεβόμενο την κατάσταση της χώρας, πάνω από δύο χρόνια δέχεται αναντίρρητα τις μειώσεις, υπάρχουν όρια, κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πέσουμε. Πώς μπορούν να επιβιώσουν τ’ αθλήματα όταν τα χρήματα που περισσεύουν από τις λειτουργικές δαπάνες είναι απειροελάχιστα; Η ΕΟΠΕ έχει κάνει σημαντικότατες περικοπές, αλλά με τα φημολογούμενα ποσά είναι αδύνατον να συνεχίσει όλες τις δραστηριότητές της. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα ως βόλεϊ, με έκτακτη γενική συνέλευση και, επίσης, να το αντιμετωπίσουμε όλες οι ομοσπονδίες μαζί. Η Πολιτεία πρέπει να βρει λύση, αν θέλει να υπάρχει αθλητισμός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, ολυμπιονίκης και νυν βουλευτής, Πύρρος Δήμας, υπέβαλε πρόταση στον υφυπουργό, Γιάννης Ιωαννίδη, ο ΟΠΑΠ, μέσω της κοινωνικής ευθύνης, να στηρίξει τον αθλητισμό τουλάχιστον για την προσεχή πενταετία.

«Υπολογίζω ότι με βάση τα όσα ακούγονται, θα πάρουμε περί τις 350.000. Εχουμε οκτώ υπαλλήλους και για μισθούς, ΙΚΑ και εφορία δίνουμε 200.000. Εκατό κοστίζουν τα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Και... τέλος. Πιστεύω ότι όλες οι ομοσπονδίες μπορεί να λειτουργήσουν καλά με 30-35 εκατ.», μας είπε.

«Με βάση όσα έχω μάθει, από 1,9 εκατ. που πήραμε πέρυσι, θα πέσουμε στις 800.000. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι 500.000, μόνο το 30% θα κατευθύνεται στον αθλητισμό. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Τελείωσε ο αθλητισμός. Εχουμε 22 πρωταθλήματα. Πώς θα τα κάνουμε;», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Γυμναστικής, Θανάσης Βασιλειάδης.

Δεν έχει πληροφόρηση ο πρόεδρος της Ιστιοπλοΐας, Αντώνης Δημητρακόπουλος: «Αυτά που ακούγονται είναι τρελά. Μόνο οι υπάλληλοι θα πληρώνονται. Έχουμε βενζίνες, σέρβις, μεταφορές σκαφών, υλικά κ.λπ. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει τέτοια περικοπή».

Έτοιμοι να παραδώσουν τα... κλειδιά είναι στην πάλη, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Η νυν διοίκηση της ομοσπονδίας έχει «κληρονομήσει» χρέη παλαιών ετών, αλλά με συνετή διαχείριση κατόρθωσε να επιβιώσει. «Εάν γίνουν οι περικοπές του 70%, θα πάρουμε 430.000. Τα πάγια έξοδα (μισθοδοσία, ενοίκια, ΙΚΑ κ.λπ.) είναι 500.000. Τι θα κάνουμε; Εξαιτίας των παλαιών χρεών δεν δώσαμε χρήματα στα σωματεία. Έχω υπολογίσει ότι, με πολλή οικονομία, για να μπορέσουμε να κάνουμε αθλητισμό χρειαζόμαστε 1.000.000», επισημαίνει ο πρόεδρος, Κώστας Θάνος.
Πηγή: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: