Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αναζητείται...σωτηρία για τον αθλητισμό!


Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, βάζει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ομοσπονδιών, καθώς τα χρήματα που φαίνεται πως θα δοθούν στον αθλητισμό δεν θα επαρκούν.

Η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) ενημέρωσε ήδη την εθνική αντιπροσωπεία, για τους επικείμενους κινδύνους.

«Ο αθλητισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά κοινωνικό αγαθό, διότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Και φυσικά υπάρχει και το τεράστιο αγαθό της υγείας που δεν έχει σύγκριση με ό,τι άλλο. Είναι παγκοσμίως γνωστό και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι με ένα εκατομμύριο ευρώ στον αθλητισμό, γλιτώνεις επτά εκατομμύρια δαπάνες υγείας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 ενεργοί αθλητές οι οποίοι θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς με τις περικοπές που έχουν εξαγγελθεί, ο αθλητισμός θα έχει απολέσει μέσα σε μια τριετία, το 75% των χρημάτων που εισέπραττε (περίπου 150.000.000). Πλέον τα χρήματα θα αρκούν απλώς και μόνο για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών των ομοσπονδιών, δηλαδή τους μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων, το ΙΚΑ και την εφορία και δεν θα μένει τίποτα για τον πραγματικό αθλητισμό, ο οποίος οδηγείται σε εξαφάνιση».

Για το θέμα του προϋπολογισμού, επερώτηση έκαναν στη Βουλή και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Θανάσης Παφίλης.

«Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε να αντιστραφεί αυτή η τραγική κατάσταση;
Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους φορείς του αθλητισμού, ομοσπονδίες, σωματεία, ΕΟΕ, εθνικά αθλητικά κέντρα κλπ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση»
; Ρώτησαν οι πέντε βουλευτές.

Τέλος στο ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό και η βουλευτής της Ν.Δ Άννα Καραμανλή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Από τη συγκράτηση των δαπανών έχουν πληγεί παλαιότερα τα αθλητικά σχολεία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πνίξουμε εντελώς το πάθος και τα όνειρα των νέων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Εάν η πολιτεία δε δίνει διεξόδους και διευκολύνσεις προς τον υγιή αθλητισμό, τότε οι νέοι μας πού θα κατευθυνθούν. Ομοσπονδίες και σωματεία που πραγματικά παράγουν έργο θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς».
Από τη σελίδα του ΣΕΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: