Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών Αγώνων: 3. Διπλό σκιφ Γυναικών

Χαμόγελα για όλες στο διπλό σκιφ γυναικών

Τα αγωνίσματα της κωπηλασίας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν μπροστά από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από Βρετανούς. Αυτό σήμαινε ότι το διπλό σκιφ των γυναικών θα κέντριζε το ενδιαφέρον του κόσμου. Για τη Μεγάλη Βρετανία αγωνιζόντουσαν οι καλύτερες κωπηλάτριες με τα περισσότερα μετάλλια. Η Katherine Grainger αγωνιζόταν πρώτη φορά για το χρυσό μετάλλιο στην τριπλά ασημένια ολυμπιακή της καριέρα.
Αυτή είναι η τρίτη ιστορία από μία εβδομαδιαία σειρά άρθρων του World Rowing για τα 14 αγωνίσματα κωπηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Αυτή τη βδομάδα ασχολούμαστε με τον τελικό του διπλού σκιφ γυναικών.

149742311_10
Οι χρυσές Ολυμπιονίκες Katherine Grainger και Anna Watkins
από τη Μεγάλη Βρετανία, οι ασημένιες Kim Crow και Brooke Pratley
από την Αυστραλία και οι χάλκινες Magdalena Fularczyk και Julia Michalska
από την Πολωνία πανηγυρίζουν για τα μετάλλιά τους
κατά την απονομή για το διπλό αγώνισμα γυναικών
Ο τελικός του διπλού σκιφ γυναικών έγινε την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 και είδαμε το Βρετανικό πλήρωμα με τις Katherine Grainger και Anna Watkins να προηγείται σ' ολόκληρο τον αγώνα. Οι Grainger και Watkins ήταν αδιαμφισβήτητα το φαβορί για τον τελικό. Παρέμεναν ανίκητες από τότε που έγιναν πλήρωμα το 2010 και 4 μέρες πριν τον αγώνα, στους προκριματικούς, πέτυχαν την καλύτερη Ολυμπιακή επίδοση ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 5 δευτερόλεπτα. 

Οι κύριες αντίπαλοι των Βρετανίδων στον τελικό ήταν οι Αυστραλές Kim Crow και Brooke Pratley. Οι Crow και Pratley είχαν τερματίσει δεύτερες μετά τις βρετανίδες σε αρκετούς αγώνες, αλλά είχαν πάθος και θέληση να φτάσουν στην κορυφή σε αυτόν τον τελικό. Η Crow, η μόνη Ολυμπιακή κωπηλάτρια που πήρε μέρος σε δύο αγωνίσματα και η Pratley, είχαν από πολύ κοντά τις Βρετανίδες για το πρώτο μισό της κούρσας. Όμως οι Grainger και Watkins στο δεύτερο μισό κατάφεραν να ξεφύγουν και να πάρουν ένα καθαρό προβάδισμα, σιγουρεύοντας την πρώτη θέση στο βάθρο και μία θέση στην ιστορία για την Grainger.

Το ασημένιο μετάλλιο για την Αυστραλία ήταν παράλληλα το πρώτο από τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια για την Crow η οποία, στα 27 της, προετοιμάζεται ήδη για τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Η Pratley ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Πολωνές Julia Michalska και Magdalena Fularczyk.Όταν και οι έξι αθλήτριες βρέθηκαν στο βάθρο, όλες είχαν ένα μεγάλο χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Όλες τους είχαν πετύχει κάτι εξαιρετικό. Για τις Michalska και Fularczyk αυτό ήταν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Πολωνία μετά από 32 χρόνια.

149740745_10“Με την κατάκτηση αυτού του μεταλλίου είχαμε την προσοχή όλων,” λέει η Michalska. “Κυρίως επειδή ήταν το δεύτερο μετάλλιο για την Πολωνία σε αυτούς τους Αγώνες και όλοι το περίμεναν (η Πολωνία κέρδισε μόνο; 10 μετάλλια συνολικά).”

Η Michalska ξεκίνησε την καριέρα της στο μονό σκιφ. Μετά την 6η θέση που κατέλαβε στο Πεκίνο, άρχισε να αγωνίζεται με την φίλη της, Fularczyk. Η πρώτη τους σαιζόν, το 2009, ήταν πετυχημένη με τον τίτλο των Παγκόσμιων πρωταθλητριών, τον πρώτο για την Πολωνία στην κωπηλασία γυναικών.

Από τότε το δίδυμο αυτό πέρασε τραυματισμούς και αρκετές δυσκολίες, με διάφορα αποτελέσματα. Ενώ όμως προετοιμάζονταν για τον τελικό των Ολυμπιακών, η Michalska ήξερε πως είχαν πολλές πιθανότητες για ένα μετάλλιο. “Ένιωθα πως η βάρκα πήγαινε καλά και ήξερα πως μπορούσαμε να παλέψουμε για το μετάλλιο”, λέει η Michalska.

149742411_10
Το χάλκινο μετάλλιο των Magdalena Fularczyk και Julia Michalska
ήταν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Πολωνία στην
κωπηλασία των γυναικών μετά από 32 χρόνια 
Τον τελικό στο Eton Dorney παρακολούθησαν περίπου 30.000 θεατές, οι οποία κάλυπταν σχεδόν όλη την διαδρομή από τα 300μ και έπειτα, ενώ στον τερματισμό υπήρχε απίστευτος συνωστισμός. “Ήταν εκπληκτικά,” λέει η Michalska, “αλλά για μένα ήταν επίσης πολύ δύσκολα. Ένιωθα πόνο στα αυτιά μου εξαιτίας του θορύβου!”

Για τους επόμενους δύο μήνες οι Michalska και Fularczyk είχαν παντού τα μετάλλια μαζί τους. Η Michalska, η οποία αγωνίστηκε στο Boston’s Head of the Charles στις Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε μαζί το μετάλλιό της.

Η Michalska έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στο ‘Great8’ στο Head of the Charles με μία οκτάκωπο γυναικών αποτελούμενη από τις καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο και αυτή ήταν η πρώτη της κούρσα μετά τους Ολυμπιακούς.
“Τις τρεις πρώτες βδομάδες μετά τους Ολυμπιακού έκανα προπονήσεις,” λέει η Michalska. “Όμως αργότερα ήμουν αρκετά απασχολημένη με τις προετοιμασίες του γάμου μου, οπότε δεν έκανα σχεδόν τίποτα. Όμως στη Βοστόνη κατά τη διάρκεια των αγώνων ένιωσα πολύ καλά.”

Η Michalska χαρακτηρίζει τον γάμο της, με τον επίσης κωπηλάτη Michal Plotkowiak, μια ακόμη ευτυχισμένη στιγμή μετά τους Ολυμπιακούς και επιστρέφοντας στην Πολωνία θα έχει μέχρι τον Ιανουάριο αποφασίσει αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Πηγή: www.worldrowing.com Μετάφραση Στέλλα Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: