Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κωπηλασία με θυσίες και ασκητική ζωή



Βασίλειος Χάδος 
Συσχετισμούς με τον κοινοβιακό μοναχισμό και την καθημερινή άσκηση μπορούμε να κάνουμε όταν αναφερόμαστε στον αθλητισμό. Η καθημερινή προπόνηση, οι θυσίες, η υπομονή, είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζουν και τον μοναχικό βίο. Ένα άκρως επίπονο άθλημα, που απαιτεί θυσίες και ασκητική ζωή είναι και η κωπηλασία. Αφορμή να ασχοληθούμε είναι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες που έδωσαν χαμόγελα και ελπίδες σε όλους μας. Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βαρέζε, της Ιταλίας, κατέκτησαν οι αθλητές της ελληνικής ομάδας στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου.
Στο ψηλότερο βάθρο του αγωνίσματος στην Ιταλία ανέβηκαν οι Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας, Γιάννης Χρήστου και Γιώργος Τζιάλλας.
Η χώρα μας πήρε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο με τους Μαγδανή-Γιάνναρο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
Ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κατέκτησαν οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου. Πρίν λίγες μέρες στο Πλόντβιβ της Βουλγαρίας, η Αλεξάνδρα Τσιάβου αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών! Επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέκτησαν το χαλκινο μετάλλιο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παιδιά πρίν τους αγώνες συμμετείχαν στο προπονητικό κοινόβιο της Καστοριάς. Και τι σημαίνει προπονητικό κοινόβιο; Απλά οι καλύτεροι νεαροί αθλητές της Κωπηλασίας για να αποκτήσουν την εμπειρία, να δουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει Εθνική Ομάδα, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αποκτήσουν ένα κίνητρο για να συνεχίσουν την ενασχόληση με το άθλημα, βρίσκονται στο προπονητικό κοινόβιο πρίν κάθε σπουδαία δοκιμασία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προστάδιο αγώνα και μια χαρακτηριστική έκφραση ομαδικής συνεργασίας.
Τι είναι η κωπηλασία;
Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με ιστορική παράδοση στη χώρα μας. Το πρώτο αθλητικό σωματείο (1885) ήταν κωπηλατικό και οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες στη σύγχρονη Ελλάδα ήταν επίσης κωπηλατικοί. Το άθλημα της κωπηλασίας ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων διαρκούς αντοχής, είναι ένα σύνθετο άθλημα που γυμνάζει συμμετρικά όλο το σώμα, απαιτεί αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση και πλούσια ψυχικά προσόντα, ενώ καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα. Ο εναρμονισμένος ρυθμός, η συλλογική προσπάθεια και η έντονη επικοινωνία με την φύση είναι βασικά στοιχεία κάθε κωπηλατοδρομίας. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης της τεχνικής του αθλήματος συμμετέχουν ενεργά πολλές μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου οργανισμού όπως αυτή των άνω και κάτω άκρων, των κοιλιακών, ραχιαίων και των πλάγιων. Τα αγωνίσματα της κωπηλασίας είναι: Μονό skiff, διπλό skiff, τετραπλό skiff, δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο, δίκωπος με πηδαλιούχο, τετράκωπος χωρίς πηδαλιούχο, τετράκωπος με πηδαλιούχο και οκτάκωπος. Η πιο κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να ασχολείται κάποιος με την κωπηλασία είναι μεταξύ 11 και 13 ετών. Τα αγόρια και κορίτσια της ηλικίας αυτής είναι καλοί και πρόθυμοι δέκτες νέων ερεθισμάτων και αρέσκονται να μαθαίνουν κάτι πιο δύσκολο, σύνθετο και συναρπαστικό όπως είναι η κωπηλασία. Αυτή η χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται ως ηλικία ανάπτυξης, βελτίωσης των φυσικών ικανοτήτων και επιδεξιοτήτων που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εκμάθηση της τεχνικής του αθλήματος.
Κλείνοντας να συγχαρούμε τους Ολυμπιονίκες και να τους χαρούμε και σε άλλες επιτυχίες. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και το κουπί που τραβάμε καθημερινώς, ο αγώνας, οι θυσίες και οι νίκες των αθλητών μας, είναι ανάσα και δύναμη να συνεχίσουμε τον προσωπικό μας αγώνα. Το γεγονός δε, ότι είμαστε μια χώρα πλούσια στο υγρό στοιχείο μας δίνει το πλεονέκτημα για περισσότερες διακρίσεις σε αθλήματα εξαρτώμενα από το νερό.
Πηγή: www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: