Μια τελετή έναρξης που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί, μέχρι το σημείο που ξεκίνησε η παρέλαση των αθλητών, ως η χειρότερη που έχουμε παρακολουθήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με... πρωταγωνίστρια την Κρουέλα ντε Βιλ, από τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, προκάλεσε απογοήτευση, αλλά και γέλιο.
Οι Αγγλοι που έτσι κι αλλιώς δεν φημίζονται για την ευρηματικότητά τους, παρουσίασαν έναν... κακόγουστο αχταρμά που όμοιό του σπάνια θα ξαναδούμε στο μέλλον, αλλά κατόρθωσαν να... σώσουν την κατάσταση με το εντυπωσιακό φινάλε τη στιγμή που άναψαν τη φλόγα!
Σύστημα υγείας, ασθενείς, εργαζόμενοι στο... ΕΣΥ της Αγγλίας, Τζέιμς Μποντ, Κρουέλα και η... Μέρι Πόπινς που τελικά νίκησε τους κακούς και γιάτρεψε τους ασθενείς, μπλεγμένα με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη...
Ενα άκρως βαρετό τελετουργικό από την έναρξή του, το οποίο ξεχώρισε μόνο για τα υψηλού επιπέδου εφέ, αφού σε επίπεδο τεχνολογικής κάλυψης οι Αγγλοι τα πήγαν εξαιρετικά.
Είναι αλήθεια ότι επιστράτευσαν την... αφρόκρεμα της τέχνης τους, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και στον Μίστερ Μπιν, για να... γελάσουμε όλοι με το αστείρευτο βρετανικό χιούμορ. Μια εμφάνιση που δεν είχε διαρρεύσει, σε αντίθεση με εκείνη του Τζέιμς Μποντ και της βασίλισσας Ελισάβετ, που σε σκηνοθετημένο κοινό βίντεο, αναχώρησαν μαζί από το παλάτι και με... ελικόπτερο υποτίθεται ότι έφτασαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και έπεσαν με... αλεξίπτωτο. Οπως και να το κάνουμε, Αγγλοι είναι, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, την προσπάθεια...
Κι όμως το ξεκίνημα της τελετής ήταν αρκετά ελπιδοφόρο. Από το αρχικό βίντεο που έδειξε ως είθισται τοποθεσίες και κουλτούρα της χώρας που διοργανώνει τους αγώνες μέχρι την πανοραμική εικόνα του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου που παρουσίασε μια μικρογραφία της αγγλικής υπαίθρου.
Η αγροτική ζωή έδωσε τη θέση της στη βιομηχανική επανάσταση, τα πράσινα λιβάδια και οι αγροί μετατράπηκαν σε πόλεις και καμινάδες οι αγρότες σε βιομηχανικούς εργάτες.
Μέσα στις βιομηχανίες σφυρηλατήθηκε ένας πυρακτωμένος ολυμπιακός κύκλος που ανέβηκε στον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου για να ενωθεί με τους υπόλοιπους τέσσερις και όλοι μαζί να λάμπουν και να πετούν σπίθες σε μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της τελετής.
Από εκεί και έπειτα όμως ακολούθησε ένας απίστευτος αχταρμάς με χολιγουντιανές αναφορές - προφανώς για να δικαιολογήσει την παρουσία του, βραβευμένου, ωστόσο, σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ.
Από τα μάτια των… ταλαιπωρημένων, βαριεστημένων και σίγουρα δυσάρεστα έκπληκτων θεατών παρέλασαν τα πάντα.
Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Χάρι Πότερ, 101 σκυλιά Δαλματίας, Μέρι Πόπινς, Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, καλό εναντίον κακού, ακόμα και… θρίλερ μέσω του μουσικού θέματος του εξορκιστή.
Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Χάρι Πότερ, 101 σκυλιά Δαλματίας, Μέρι Πόπινς, Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, καλό εναντίον κακού, ακόμα και… θρίλερ μέσω του μουσικού θέματος του εξορκιστή.
Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτή τη φορά είχε μια σπέσιαλ αποστολή: Nα παραλάβει την Βασίλισσα Ελισάβετ, που για χάρη της Μεγάλης Βρετανίας και της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε για πρώτη φορά εμφάνιση σε φιλμ, έστω και υποδυόμενη τον εαυτό της και να την οδηγήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο απ’ όπου η ίδια και διάσημος πράκτορας… έπεσαν με αλεξίπτωτα υπό τη μουσική υπόκρουση του θέματος των ταινιών Τζέιμς Μποντ.
Στη σκηνή και ο Ρόουαν Ατκινσον, ο πασίγνωστος Μister Bean που έκανε την εμφάνισή του στα πλήκτρα υποκρινόμενος ότι παίζει το μουσικό θέμα από τους «Δρόμους της Φωτιάς» του «δικού» μας Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Σειρά είχε ένα μουσικό αφιέρωμα στον βρετανικό μουσικό κινηματογράφο, σκηνές από την ζωή μιας κλασικής βρετανικής οικογένειας ένα Σάββατο βράδυ.
Μουσικά κομμάτια από σημαντικούς καλλιτέχνες άρχισαν να ακούγονται στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Ερικ Κλάπτον να κάνει την αρχή. Ένα βρετανικό πάρτι όλο το Στάδιο με τις δεκαετίες να εναλλάσσονται και την βρετανική μουσική σκηνή να παρελαύνει μπροστά στα μάτια των θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και των εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολουθούσαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.
Το πάρτι τελείωσε το βρετανικό σπίτι που είχε στηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο απομακρύνθηκε και σειρά πήρε ένα βίντεο με σκηνές από την Λαμπαδηδρομία. Ένα από τα – λίγα – ωραία στοιχεία της τελετής έναρξης που είχε άρωμα Ελλάδας.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για όσους έφυγαν από τη ζωή, ένα από τα πραγματικά συγκινητικά κομμάτια της τελετής, ενώ λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε και ο περιβόητος – ρόλος – έκπληξης που επιφύλασσαν οι διοργανωτές στον δυσαρεστημένο για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στην ολυμπιακή ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Ο Βρετανός σούπερ σταρ είχε αναλάβει τον τιμητικό ρόλο της μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οδηγώντας ένα ταχύπλοο, με την ποδοσφαιρίστρια Τζέιν Μπέιλι να κρατάει τη Φλόγα διέσχισε κατά μήκος τον Τάμεση για να φτάσει στο χώρο που λίγο αργότερα επρόκειτο να ανάψει ο βωμός με τη Φλόγα που θα φωτίζει για 15 ημέρες τους Αγώνες μεταλαμπαδεύοντας τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Στο Στάδιο την ίδια ώρα χορευτές αναπαριστούσαν τον αιώνιο κύκλο ανάμεσα στη ζωή και τα θάνατο ενώ η βρετανική μπάντα έπαιζε ένα ακόμα μουσικό θέμα ταινίας, αυτή τη φορά τον «Τιτανικό».
Το πρώτο μέρος της τελετής ολοκληρώθηκε αφήνοντας ελάχιστα αξιομνημόνευτα πράγματα και ακολούθησε η παρέλαση των αθλητών.
Πρώτη όπως είθισται η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τον Ολυμπιονίκη του τάε-κβον-ντο Αλέξανδρο Νικολαϊδη και τους υπόλοιπους Ελληνες αθλητές να ακολουθούν με χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή και με μεγάλη προσδοκία τη διάκριση.
Πρώτη όπως είθισται η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο τον Ολυμπιονίκη του τάε-κβον-ντο Αλέξανδρο Νικολαϊδη και τους υπόλοιπους Ελληνες αθλητές να ακολουθούν με χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή και με μεγάλη προσδοκία τη διάκριση.
Σιγά σιγά το πολύχρωμο μωσαϊκό των φυλών και αθλητών από τα μέρη της Γης συγκεντρώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, χαιρετώντας τους θεατές που το υποδεχόταν με χειροκροτήματα. Μια διαδικασία που έμοιαζε με... λύτρωση για θεατές και τηλεθεατές, μια διαδικασία που ξύπνησε το απολύτως, μέχρι εκείνη την ώρα, υποτονικό κοινό που βρέθηκε στις εξέδρες του σταδίου. Η μεγαλοπρεπής παρέλαση ολοκληρώθηκε με την αποστολή της... οικοδέσποινας, Μεγάλης Βρετανίας και 7 δισεκατομμύρια χαρτάκια, όσα και οι κάτοικοι της Γης, να ανεμίζουν στον αέρα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα, εν μέσω αποθέωσης από τους Αγγλους, για όλα τα μέλη της ομάδας τους, αλλά και τους υπόλοιπους αθλητές, ανάλογη με τη σπουδαιότητα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη.
Τα μηνύματα και η έναρξη των αγώνων από τη βασίλισσα
Το υποτονικό, ίσως και βαριεστημένο από το πρώτο μέρος της τελετής κοινό ζωντάνεψε με την είσοδο των αθλητών και επευφημούσε τα αγαπημένα αστέρια του αθλητισμού που έβλεπε να παρελαύνουν μπροστά του με τον Γιουσέιν Μπολτ να δέχεται τα περισσότερα χειροκροτήματα και την Βρετανική Ολυμπιακή ομάδα που αποθεώθηκε (αν και η στολή της σχολιάστηκε επίσης έντονα καθώς στα πέτα είχε κάτι σαν… χρυσό αλουμινόχαρτο).
Οι Arctic Monkeys τραγουδούσαν επί σκηνής διασκευές γνωστών τραγουδιών ενώ τα παραδοσιακά περιστέρια της ειρήνης πετούσαν στον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου και τα γνωστά paper boys διέσχιζαν το ολυμπιακό στάδιο έχοντας επίσης φτερά στους ώμους τους.
Οι Arctic Monkeys τραγουδούσαν επί σκηνής διασκευές γνωστών τραγουδιών ενώ τα παραδοσιακά περιστέρια της ειρήνης πετούσαν στον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου και τα γνωστά paper boys διέσχιζαν το ολυμπιακό στάδιο έχοντας επίσης φτερά στους ώμους τους.
Στη συνέχεια ήρθε η ώρα των ομιλιών του προέδρου της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Σεμπάστιαν Κόε δεν έκρυψε τη συγκίνησή του:
«Στον καθένα που είναι σ’ αυτό το στάδιo, που βλέπει την τελετή σε κάθε αθλητή που έχει προετοιμαστεί για τους αγώνες, στον καθένα σε κάθε πόλη και χωριό που μας παρακολουθεί καθώς ξεκινάμε καλώς ήρθατε στο Λονδίνο. Καλώς ήρθατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Καθένας από εμάς σας καλωσορίζει. Ποτέ δεν ήμουν όσο περήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος του Ολυμπιακού κινήματος όσο είμαι αυτή τη στιγμή.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες φέρνουν μαζί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε ένα κλίμα αρμονίας και αγάπης να γιορτάσουν το καλύτερο ανθρώπινο είδος. Ολη μου τη ζωή λάτρευα τα σπορ, υπάρχει μια καθαρότητα ένα δράμα, μια ένταση ένα πνεύμα στα σπορ που σε κάνει να βλέπεις ότι είναι αναντικατάστατο να παίρνεις μέρος και να παρακολουθείς τα σπορ. Σε κάθε Ολυμπιακό αγώνισμα υπάρχει κάτι που αξίζει να το δεις, το καταλαβαίνεις, ωθεί τους αθλητές να δουλέψουν στα όρια ζώντας τη στιγμή, αφήνοντας το διακριτό τους σημάδι στην ιστορία. Στους αθλητές που είναι εδώ στην αυγή αυτού του μεγάλου γεγονός θέλω να πω ότι τους έχει δοθεί κάτι πολύτιμο. Να τρέξουν γρηγορότερα, να πηδήξουν μακρύτερα να είναι δυνατότεροι. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο αυτό που έφτιαξε το Λονδίνο. Η μόνη πόλη που έχει καλωσορίσει τους αγώνες τρεις φορές.
Κάθε φορά που διοργανώναμε αγώνες στο Λονδίνο ο κόσμος ήταν γεμάτος αναταράξεις και προβλήματα. Κάθε φορά δείξαμε ότι μπούμε να καταφέρουμε ένα θρίαμβο. Η ιστορία μας ως μεγάλη οικονομική δύναμη ως μέρος που άνθρωποι έρχονται να συναντηθούν ως μια πόλη που δεν ησυχάζει ποτέ δείχνει ότι είμαστε έτοιμο γι’ αυτό που κάνουμε και τώρα.
Μια μέρα θα λέμε τα παιδιά μας και στα εγγόνια μας πως ακόμα και αυτή τη φορά κάναμε πάλι το σωστό. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο και στο Λονδίνο το καλύτερο κομμάτι μας».
Οι Ολυμπιακοί αγώνες φέρνουν μαζί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε ένα κλίμα αρμονίας και αγάπης να γιορτάσουν το καλύτερο ανθρώπινο είδος. Ολη μου τη ζωή λάτρευα τα σπορ, υπάρχει μια καθαρότητα ένα δράμα, μια ένταση ένα πνεύμα στα σπορ που σε κάνει να βλέπεις ότι είναι αναντικατάστατο να παίρνεις μέρος και να παρακολουθείς τα σπορ. Σε κάθε Ολυμπιακό αγώνισμα υπάρχει κάτι που αξίζει να το δεις, το καταλαβαίνεις, ωθεί τους αθλητές να δουλέψουν στα όρια ζώντας τη στιγμή, αφήνοντας το διακριτό τους σημάδι στην ιστορία. Στους αθλητές που είναι εδώ στην αυγή αυτού του μεγάλου γεγονός θέλω να πω ότι τους έχει δοθεί κάτι πολύτιμο. Να τρέξουν γρηγορότερα, να πηδήξουν μακρύτερα να είναι δυνατότεροι. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουμε σε όλο τον κόσμο αυτό που έφτιαξε το Λονδίνο. Η μόνη πόλη που έχει καλωσορίσει τους αγώνες τρεις φορές.
Κάθε φορά που διοργανώναμε αγώνες στο Λονδίνο ο κόσμος ήταν γεμάτος αναταράξεις και προβλήματα. Κάθε φορά δείξαμε ότι μπούμε να καταφέρουμε ένα θρίαμβο. Η ιστορία μας ως μεγάλη οικονομική δύναμη ως μέρος που άνθρωποι έρχονται να συναντηθούν ως μια πόλη που δεν ησυχάζει ποτέ δείχνει ότι είμαστε έτοιμο γι’ αυτό που κάνουμε και τώρα.
Μια μέρα θα λέμε τα παιδιά μας και στα εγγόνια μας πως ακόμα και αυτή τη φορά κάναμε πάλι το σωστό. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο και στο Λονδίνο το καλύτερο κομμάτι μας».
Μέγα ατόπημα από τον Ζακ Ρογκ
Αυτό που σίγουρα δεν ακούστηκε καθόλου καλά στα αυτιά των Ελλήνων είναι η αναφορά του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στο... σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων, χαρακτηρίζοντας ως τέτοιο το Λονδίνο, επειδή έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τη διοργάνωσή τους. Βέβαια, χρησιμοποίησε το... «κατά μία έννοια» που σίγουρα θα επικαλεστεί, όταν ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη του αναφορά, αλλά και για το γεγονός ότι στη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα, τη γενέτειρα τον Ολυμπιακών Αγώνων...
«Σε μερικές στιγμές οι Ολυμπιακοί αγώνες θα επιστρέψουν για τρίτη φορά στο Λονδίνο θέτοντας ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων. Ευχαριστούμε Λονδίνο που καλωσορίζεις τον κόσμο σ’ αυτή την ζωντανή κοσμοπολίτικη πόλη για ακόμα μια φορά. Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά από πολλούς ανθρώπους για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής καθοδηγούμενη από τον λόρδο Κόε για τη σκληρή και εξαιρετκή δουλειά. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας που βοήθησαν να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αγώνες θα αφήσουν μια διεθνή κληρονομιά πολύ μετά τους Αγώνες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους χιλιάδες αφοσιωμένους εθελοντές που διέθεσαν την ενέργειά τους και τα χαμόγελο του καλωσορίσματος. Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ιστορία όλες οι ομάδες θα έχουν γυναίκες αθλήτριες. Είναι μια τεράστια ώθηση στη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων. Κατά μία έννοια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους απόψε. Αυτή η μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η γενέτειρα των σύγχρονων σπορ. Ηταν εδώ που η ευγενής άμιλλα, το φερ πλέι τέθηκαν για πρώτη φορά. Καθορίστηκαν κανόνες, κανονισμοί. Εδώ για πρώτη φορά τα σπορ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο εκπαιδευτικό στο σχολικό πρόγραμμα. Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμό εμπνέεται από τις αρχές του Πιερ ντε Κουμπερτέν και βάζει το πλαίσιο για το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα όπως αυτό εκφράστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές και αθλήτριες που κέρδισαν μια θέση συμμετοχής σ’ αυτούς τους αγώνες. Θέλω να μοιραστώ μια σκέψη. Το ταλέντο και η αφοσίωσή σας σας έφερε μέχρι εδώ. Εχετε την ευκαιρία να γίνετε Ολυμπιονίκες. Η τιμή αυτή δεν καθορίζεται από τη νίκη σας αλλά από τον τρόπο που αγωνίζεστε. Ο χαρακτήρας μετράει περισσότερο από τα μετάλλια. Απορρίψτε το ντόπινγκ. Σεβαστείτε τους αντιπάλους σας. Θυμηθείτε ότι είστ πρότυπο για την κοινωνία. Αν το κάνετε θα εμπνεύσετε μια γενιά. Οι αγώνες φέρνουν ελπίδες για αρμονία ανάμεσα στα 204 κράτη που μετέχουν».
«Σε μερικές στιγμές οι Ολυμπιακοί αγώνες θα επιστρέψουν για τρίτη φορά στο Λονδίνο θέτοντας ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων. Ευχαριστούμε Λονδίνο που καλωσορίζεις τον κόσμο σ’ αυτή την ζωντανή κοσμοπολίτικη πόλη για ακόμα μια φορά. Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά από πολλούς ανθρώπους για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής καθοδηγούμενη από τον λόρδο Κόε για τη σκληρή και εξαιρετκή δουλειά. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας που βοήθησαν να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αγώνες θα αφήσουν μια διεθνή κληρονομιά πολύ μετά τους Αγώνες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους χιλιάδες αφοσιωμένους εθελοντές που διέθεσαν την ενέργειά τους και τα χαμόγελο του καλωσορίσματος. Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ιστορία όλες οι ομάδες θα έχουν γυναίκες αθλήτριες. Είναι μια τεράστια ώθηση στη μάχη για την ισότητα των δύο φύλων. Κατά μία έννοια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους απόψε. Αυτή η μεγάλη χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η γενέτειρα των σύγχρονων σπορ. Ηταν εδώ που η ευγενής άμιλλα, το φερ πλέι τέθηκαν για πρώτη φορά. Καθορίστηκαν κανόνες, κανονισμοί. Εδώ για πρώτη φορά τα σπορ χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο εκπαιδευτικό στο σχολικό πρόγραμμα. Η βρετανική προσέγγιση στον αθλητισμό εμπνέεται από τις αρχές του Πιερ ντε Κουμπερτέν και βάζει το πλαίσιο για το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα όπως αυτό εκφράστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές και αθλήτριες που κέρδισαν μια θέση συμμετοχής σ’ αυτούς τους αγώνες. Θέλω να μοιραστώ μια σκέψη. Το ταλέντο και η αφοσίωσή σας σας έφερε μέχρι εδώ. Εχετε την ευκαιρία να γίνετε Ολυμπιονίκες. Η τιμή αυτή δεν καθορίζεται από τη νίκη σας αλλά από τον τρόπο που αγωνίζεστε. Ο χαρακτήρας μετράει περισσότερο από τα μετάλλια. Απορρίψτε το ντόπινγκ. Σεβαστείτε τους αντιπάλους σας. Θυμηθείτε ότι είστ πρότυπο για την κοινωνία. Αν το κάνετε θα εμπνεύσετε μια γενιά. Οι αγώνες φέρνουν ελπίδες για αρμονία ανάμεσα στα 204 κράτη που μετέχουν».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζακ Ρογκ η Βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η παράδοση της Φλόγας από τον Μπέκαμ και το εντυπωσιακό φινάλε...
Aκολούθησε η παρέλαση της Ολυμπιακής Σημαίας που την κρατούσαν μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού όπως ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ενώ το παρών έδωσε και ο σπουδαίος Μοχάμεντ Αλι. Στο μεταξύ έφτασε και ο Ντέιβιν Μπέκαμ με την Τζέιν Μπέιλι με το ταχύπλοο με τη Φλόγα. Tην παρέδωσε σε έναν τους μεγαλύτερους Βρετανούς αθλητές τον κωπηλάτη Σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ που την οδήγησε μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Η Σάρα Στίβενσον Ολυμπιονίκης του τάε-κβον-ντο διάβασε τον όρκο των αθλητών και ο Μικ Μπάσι ένας από τους κορυφαίους κριτές της πυγμαχίας τον όρκο των κριτών. Για πρώτη φορά ακούστηκε και ο όρκος του προπονητή από τον Ερικ Φάρελ, προπονητή στο κανόε καγιάκ. Ο Στιβ Ρεντκγκρέιβ εν μέσω αποθέωσης, παρέδωσε τη φλόγα σε έναν νέο αθλητή πλαισιωμένο από άλλους έξι που κράτησαν σταδιακά τη Φλόγα σε μια συμβολική κίνηση για το πέρασμα του Ολυμπισμού από την παλιά στη νέα γενιά. Οι νεαροί αθλητές έκαναν τη δική τους διαδρομή οδηγώντας τη Φλόγα προς το βωμό.
Τους νεαρούς αθλητές περίμεναν σπουδαίοι Βρετανοί αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως ο δεκαθλητής Ντάνλεϊ Τόμσον, Η μία δάδα έγιναν εφτά και οι νεαροί αθλητές τις ύψωσαν μπροστά στους παλιούς και στη συνέχεια με τις 7 ολυμπιακές δάδες άναψαν το βωμό μέσα από 205 ολυμπιακές χοάνες, όσες οι χώρες που παίρνουν μέρος στους αγώνες, που κείτονταν στο κέντρο του σταδίου και όχι ψηλά όπως στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ολυμπιακές χοάνες, αφού άναψαν υψώθηκαν ταυτόχρονα ψηλά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που από μακριά έμοιαζε με ελληνικό κίονα.
Τα πυροτεχνήματα πήραν σειρά μέσα και έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο φωταγωγώντας το Ολυμπιακό Λονδίνο ενώ από τα μάτριξ μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει μεγάλες στιγμές προηγούμενων ολυμπιακών αγώνων. Όμως η τελετή δεν είχε τελειώσει. Σειρά πήρε ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ που κάθισε στο πιάνο και τραγούδησε γνωστές επιτυχίες των Beatles με το κοινό να τον αποθεώνει…
Πηγή: www.onsports.grΗ Σάρα Στίβενσον Ολυμπιονίκης του τάε-κβον-ντο διάβασε τον όρκο των αθλητών και ο Μικ Μπάσι ένας από τους κορυφαίους κριτές της πυγμαχίας τον όρκο των κριτών. Για πρώτη φορά ακούστηκε και ο όρκος του προπονητή από τον Ερικ Φάρελ, προπονητή στο κανόε καγιάκ. Ο Στιβ Ρεντκγκρέιβ εν μέσω αποθέωσης, παρέδωσε τη φλόγα σε έναν νέο αθλητή πλαισιωμένο από άλλους έξι που κράτησαν σταδιακά τη Φλόγα σε μια συμβολική κίνηση για το πέρασμα του Ολυμπισμού από την παλιά στη νέα γενιά. Οι νεαροί αθλητές έκαναν τη δική τους διαδρομή οδηγώντας τη Φλόγα προς το βωμό.
Τους νεαρούς αθλητές περίμεναν σπουδαίοι Βρετανοί αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως ο δεκαθλητής Ντάνλεϊ Τόμσον, Η μία δάδα έγιναν εφτά και οι νεαροί αθλητές τις ύψωσαν μπροστά στους παλιούς και στη συνέχεια με τις 7 ολυμπιακές δάδες άναψαν το βωμό μέσα από 205 ολυμπιακές χοάνες, όσες οι χώρες που παίρνουν μέρος στους αγώνες, που κείτονταν στο κέντρο του σταδίου και όχι ψηλά όπως στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ολυμπιακές χοάνες, αφού άναψαν υψώθηκαν ταυτόχρονα ψηλά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που από μακριά έμοιαζε με ελληνικό κίονα.
Τα πυροτεχνήματα πήραν σειρά μέσα και έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο φωταγωγώντας το Ολυμπιακό Λονδίνο ενώ από τα μάτριξ μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει μεγάλες στιγμές προηγούμενων ολυμπιακών αγώνων. Όμως η τελετή δεν είχε τελειώσει. Σειρά πήρε ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ που κάθισε στο πιάνο και τραγούδησε γνωστές επιτυχίες των Beatles με το κοινό να τον αποθεώνει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου