Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι Έλληνες αθλητές κυνηγούν την Ολυμπιακή πρόκριση υπό αντίξοες συνθήκες, σε όλο τον κόσμο

Της Σπυριδούλας Σπανέα

Με μια βαλίτσα στο χέρι θα βρεθούν μέχρι το καλοκαίρι πολλοί Ελληνες αθλητές προκειμένου να διεκδικήσουν το... Ολυμπιακό όνειρο. Με τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης, δανεικά από παράγοντες και συγγενείς, φίλους, και με χορηγό το κουράγιο, θα προσπαθήσουν, όπως λένε, να αποδείξουν ότι «είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Από τους πρώτους τομείς που δέχτηκαν τις συνέπειες της κρίσης ήταν ο αθλητισμός. Οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν ότι στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν ελάχιστοι αθλητές. Οι αντιξοότητες χαλύβδωσαν την πλειονότητα των ανθρώπων του αθλητισμού και, όπως όλα δείχνουν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες η χώρα μας θα δώσει δυναμικό «παρών». Πολλές ομοσπονδίες θα έχουν περισσότερους εκπροσώπους από το Πεκίνο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Αρχής γενομένης από το Λονδίνο και το Βιερουμάκι της Φινλανδίας.

Στην Αγγλία διεξάγεται το παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας πίστας. Σήμερα και αύριο οι ποδηλάτες μας θα προσπαθήσουν να συλλέξουν τους βαθμούς που θα τους βοηθήσουν να αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης (4-8/4). Η ελληνική ποδηλασία έχει εξασφαλίσει, όπως όλα δείχνουν, προκρίσεις σε τρία αγωνίσματα (δρόμος: Γ. Ταμουρίδης, κέριν: Χρ. Βολικάκης, μάουντεν μπάικ: Περ. Ηλίας) και διεκδικεί στα 200 μ. πίστας και στο ομαδικό. «Για πρώτη φορά έχουμε τόσες προκρίσεις. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κατ' επέκταση ο αθλητισμός, οι Ελληνες ποδηλάτες αποδεικνύουν το υψηλό τους επίπεδο. Ελπίζουμε ότι όλοι οι αθλητές μας που θα βρεθούν στο Λονδίνο θα κάνουν υπερήφανους τους Ελληνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θανάσης Τερζής.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Βιερουμάκι της Φινλανδίας, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κρίνονται οι τελευταίες προκρίσεις της σκοποβολής. Τις περισσότερες ελπίδες συγκεντρώνει η Αννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι 10 μ.), η οποία παρόλο που είναι νεάνιδα θα αγωνιστεί στις γυναίκες. Στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι οι Νίκος Μαυρομάτης, Ευθύμιος Μίτας (σκιτ) και η Αθηνά Δούκα (αεροβόλο πιστόλι). Πρώτη φορά το άθλημα έχει τόσες προκρίσεις.

Η ελληνική ιστιοπλοΐα έχει υψώσει πολλές φορές τη Γαλανόλευκη στον ολυμπιακό ιστό. Για το Λονδίνο έχουμε προκρίσεις σε πέντε κλάσεις και διεκδικούμε σε άλλες τέσσερις: στα Σταρ (2-12/5, Ιέρ Γαλλίας), στα 470 γυναικών (10-12/5, Βαρκελώνη), στα Λέιζερ γυναικών (15-20/5, Βαρκελώνη) και στα 49άρια (4-13/5, Κροατία). «Θέλω να πάρω την πρόκριση αλλά, εάν ταξιδέψω στο Λονδίνο, αυτό θα γίνει με αξιώσεις. Προτιμώ να αγωνίζομαι ως φαβορί και ας αποτύχω, παρά να αποτύχω ως αουτσάιντερ», δήλωσε στην «Κ» ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΙΟ, Αντώνης Δημητρακόπουλος, πρόσθεσε: «Εάν κατορθώσουμε να πάρουμε προκρίσεις σε δύο από τις τέσσερις κατηγορίες θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα εκπροσωπηθεί σε τόσες κλάσεις». Εντυπωσιακή θα είναι η συμμετοχή και των Ελλήνων κωπηλατών. Τέσσερα πληρώματα με δέκα αθλητές θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο, ενώ στο παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης (25-27/5) τα κουπιά μας θα διεκδικήσουν, τουλάχιστον, ένα «εισιτήριο».
Οι πυγμάχοι μας (Τσανικίδης, Τσαγκράκος, Μιλιτόπουλος και Λαζαρίδης) θα διεκδικήσουν προκρίσεις στο προολυμπιακό τουρνουά της Τραπεζούντας (13-22/4) και οι Αθ. Μαλεφάκη, Ελ. Πλατάνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών (Κίνα, 9-20/5).

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: