Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τα «Μη» και τα «Πρέπει» της Βρετανικής ομάδας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου!

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ

Ο κανόνες είναι βαρετοί. Τις περισσότερες φορές και απαραίτητοι. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουνγια την υπακοή των ανόητων και την καθοδήγηση των σοφών.
Οι αθλητές ανήκουν κάπου στη µέση. Ζουν µε κανόνες, αλλά λατρεύουν και να τους καταπατούν. Ειδικά αν το επιτάσσει κάποιος χορηγός τους.
Στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όµως, θα πρέπει να το σκεφτούν ξανά. Τουλάχιστον όσοι θα απαρτίσουν την οµάδα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Ολυµπιακή Επιτροπή της χώρας θα παραδώσει στους περίπου 560 αθλητές της αποστολής της έναν κώδικα δεοντολογίας 34 σελίδων γεµάτο κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθηθούν µε την απαραίτητη ευλάβεια απ' όλους. Δίχως καµία εξαίρεση.

Αυτό ονοµάζεται «Συµφωνία των µελών της οµάδας» και ανάµεσα σε πολλά και διάφορα... εδάφια θα περιλαµβάνει: την απαγόρευση κριτικής στους συναθλητές τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων και µετά το τέλος τους. Επίσης, απαγορεύει τη µεταποίηση των στολών που δηµιούργησε η Στέλλα Μακάρτνεϊ ειδικά για την οµάδα της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και την πώληση κάποιου κοµµατιού µέσω σχετικών ιστοσελίδων (π.χ.: E-bay).

Οι φετινοί Αγώνες θα έχουν και µία στυλιστική καινοτοµία. Οσοι αθλητές έχουν συµβόλαια µε άλλες αθλητικές εταιρείες πλην της Adidas (µεγάλου χορηγού των Ολυµπιακών) θα πρέπει να τα ξεχάσουν! Παλαιότερα, τα διαφορετικά παπούτσια επιτρέπονταν. Φέτος όχι! Ισως γι' αυτό διάφοροι ατζέντηδες, τεχνηέντως, απείλησαν πως οι πελάτες τους -όπως η Πόλα Ράντκλιφ, ο Μαρκ Κάβεντις και ο Μο Φάρα- οι οποίοι έχουν συµβόλαιο µε την Nike, αν κερδίσουν µετάλλιο, θα το παραλάβουν ξυπόλυτοι...

Απαγορεύσεων συνέχεια: Τα τατουάζ ή τα κουρέµατα που φέρουν κάποιο πολιτικό µήνυµα ή εξυπηρετούν διαφηµιστικό σκοπό δεν επιτρέπονται. Φυσιολογικά, ο στοιχηµατισµός είναι στα «µη», όπως και η αναφορά -έµµεση ή άµεση- σε εταιρείες που δεν είναι χορηγοί των Αγώνων.

Και φυσικά, οι κανόνες γεµίζουν τους αθλητές και µε υποχρεώσεις. Οπως την παρουσία τους στις επίσηµες συνεντεύξεις Τύπου και στο πάρτι που θα κάνει η Βρετανική Ολυµπιακή Επιτροπή στις 14 Αυγούστου. Τα πάντα στον βωµό των χορηγών...

Υπάρχουν βέβαια και οι «συµπαθητικοί» κανόνες. Οπως αυτός που αναφέρει πως οι νικητές χρυσών µεταλλίων θα λάβουν µία -τρόπον τινά- επιχορήγηση 12.000 ευρώ από το Βρετανικό Βασιλικό Ταχυδροµείο, προκειµένου να δανείσουν το πρόσωπό τους για µία σειρά γραµµατοσήµων.

Περιττό να αναφέρουµε πως όσοι δεν εναρµονιστούν µε τις εντολές θα τιµωρούνται µε πρόστιµο ή ακόµη και µε την αποποµπή τους από την οµάδα!

Τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει»...
Απαγορεύονται τα τατουάζ ή τα κουρέµατα µε πολιτικό ή διαφηµιστικό περιεχόµενο.
Απαγορεύεται η µεταποίηση των στολών και η πώλησή τους.
Επιτρέπεται η δωρεά των στολών σε µη πολιτικές οργανώσεις.
Επιτρέπεται η αναφορά σε χορηγούς που δεν είναι επίσηµοι των Αγώνων τρεις ηµέρες ύστερα από τη λήξη τους.
Απαγορεύεται ο στοιχηµατισµός.
Υποχρεωτική παρουσία στο πάρτι της Ολυµπιακής Επιτροπής στις 14 Αυγούστου.
Απαγορεύεται η κριτική σε συναθλητές.
Σε περίπτωση νίκης το Βρετανικό Ταχυδροµείο θα καταβάλει 12.000 για να σας απεικονίσει σε µία ειδική σειρά γραµµατοσήµων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: