Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μια ακόμη διάκριση για τον θρύλο της κωπηλασίας Sir Steve Redgrave


Sir Steve Redgrave στο Σίδνεϊ το 2000

Ο θρύλος της κωπηλασίας Sir Steve Redgrave θα βραβευτεί με το βραβείο “Lifetime Achievement Award” απόψε 22/12/2011, στην εκδήλωση “Sports Personality of the Year 2011” του BBC.
Στον Redgrave, ο οποίος κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια σε συνεχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες από το 1984 έως το 2000, αναγνωρίστηκε η τεράστια συνεισφορά του στο άθλημα της κωπηλασίας, η μεγάλη και εκπληκτική καριέρα του και η συμβολή του στην προώθηση του αθλητισμού στη Μεγάλη Βρετανία.
Όταν η Daily Telegraph ζήτησε από 2400 εν ζωή Βρετανούς αθλητές με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, να ψηφίσουν ποιος κατά τη γνώμη τους είναι ο σπουδαιότερος Βρετανός Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, το 58% ψήφισαν τον Redgrave. Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης δεκαθλητής Daley Thompson ήταν στη δεύτερη θέση με 13%.

Αλλά η ιστορία του Redgrave δεν είναι μια απλή επιτυχία, είναι ένας θρίαμβος μέσα από αντιξοότητες.
Με προβλήματα δυσλεξίας στο σχολείο, ύστερα από προτροπή του καθηγητού Αγγλικών Francis Smith, στρέφεται στην κωπηλασία σε ηλικία 13 ετών.
Αυτό που ακολούθησε είναι μια από τις μεγαλύτερες Ολυμπιακές ιστορίες, καθώς ο Redgrave κέρδισε χρυσό στην τετράκωπο άνευ στο Λος Άντζελες (1984), και στη δίκωπο άνευ στη Σεούλ (1988).
Το 1992, ακριβώς 10 βδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, διεγνώσθη ότι πάσχει από ελκώδη κολίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου.
«Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για την διάγνωση, αλλά ήμουν τυχερός που μπορούσα να συνεχίσω την προετοιμασία μου και έτσι η φυσική μου κατάσταση δεν επηρεάστηκε σημαντικά» εξηγεί ο Redgrave.
«Εάν έχεις καλή φυσική κατάσταση εξ αρχής, είναι εύκολο να επανέλθεις στο επίπεδο που πρέπει».
«Αλλά είναι δύσκολο να ζεις με αυτήν την ασθένεια επειδή το έντερο είναι πολύ ευαίσθητο και χάνεις πολύ αίμα». «Ακόμα ζω με αυτό και παίρνω καθημερινά φάρμακα για να το ελέγχω». 

Απτόητος πίεσε τον εαυτό του πιο σκληρά παραμένοντας τέσσερεις σεζόν αήττητος, από το 1993 ως το 1996 και κατακτώντας το τέταρτο χρυσό στην Ατλάντα το 1996. Μετά από αυτό είπε την περίφημη φράση: «Όποιος με δει σε βάρκα έχει την άδειά μου να με πυροβολήσει».
Αλλά μετά από δεύτερη σκέψη αποφάσισε να διεκδικήσει και πέμπτο μετάλλιο, οδηγούμενος από την επιθυμία να είναι ο καλύτερος.

Ο συνεργάτης του Matthew Pinsent εξηγεί: «Πέρασε την οικογένειά του και το σώμα του μέσα από την κόλαση για να πετύχει ότι πέτυχε. Αν σταματούσε μετά την Ατλάντα δεν θα τον θυμόντουσαν τώρα».
«Σε κάθε συνέντευξη, κάθε δημοσιογράφος ρωτούσε, Θα διεκδικήσετε ένα πέμπτο χρυσό; Και πάντα η απάντηση ήταν, Ναι».

Το 1997 σε ηλικία 35 ετών, στον εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή διεγνώσθη διαβήτης. Φαινόταν οι αποφάσεις να μην είναι πλέον στα χέρια του και ότι η εκπληκτική καριέρα του έφτασε στο τέλος.
Αλλά με τις οδηγίες των ειδικών γιατρών ο Redgrave αγωνίστηκε ξανά, κατακτώντας το περίφημο πέμπτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ, μαζί με τους Pinsent, Tim Foster και James Cracknell, στην τετράκωπο άνευ.

Ο Pinsent συμπληρώνει: «Ξέρει ότι ήταν τα έξι πιο σημαντικά λεπτά της ζωής του».
«Από τη στιγμή που έλεγξε το διαβήτη όσο καλύτερα μπορούσε, επανήλθε σε κανονικό ρυθμό και ποτέ δεν τον είχα δει να τραβά τόσο δυνατά».

Για τη σύζυγό του An, η διάγνωση του διαβήτη και η προετοιμασία για το Σύδνεϋ είναι ακόμη πολύ έντονες αναμνήσεις.
«Για μας ήταν η καθημερινότητα», είπε η Ann. «Το 1997, όταν διεγνώσθη ο διαβήτης, ο ίδιος είπε ότι αν δεν πήγαινε καλά στις προπονήσεις και στις δοκιμασίες, τότε δεν θα άξιζε μια θέση στην ομάδα». «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές εκείνα τα τέσσερα χρόνια μέχρι το Σύδνεϋ»

Μετά την επιτυχία του στο Σύδνεϋ, ο Redgrave κέρδισε το βραβείο “ BBC Sports Personality of Year award 2000” και τον επόμενο χρόνο πήρε τον τίτλο του Ιππότη.

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ίδρυσε το ταμείο Steve Redgrave (The Steve Redgrave Fund), συγκεντρώνοντας περισσότερα από πέντε εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Η βοήθειά του επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αγγλία και τώρα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το γεγονός αυτό θα προσφέρει μια μόνιμη κληρονομιά στο Βρετανικό αθλητισμό, καθώς επίσης και την προώθηση των καλύτερων αθλητών της χώρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Αγώνες του 2012.

Το “Lifetime Achievement Award” είναι το βραβείο του BBC σε εκείνους που έχουν σημαντική συμβολή στον αθλητισμό και μεγάλες επιτυχίες στο άθλημά τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους.

Greek Rowers από news.bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: