Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η Knapkova και ο Cop νικητές του Challenge Cup (Gold Cup)


Το Philadelphia Challenge Cup επανέκτησε το παλιό του μεγαλείο, με δύο νέους πρωταθλητές να παίρνουν το ‘‘στέμα’’ τους. Πρόκειται για τον Iztok Cop της Σλοβενίας και την Mirka Knapkova της Τσεχικής Δημοκρατίας, που είναι οι νικητές των αντίστοιχων αγώνων τους στο σκιφ, για το 2011.

Το
Philadelphia Challenge Cup πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτείων, στο πλαίσιο της Aberdeen Dad Vail Regatta, της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής ρεγκάτας της Βόρειας Αμερικής. Επέστρεψε στο καλεντάρι της κωπηλασίας μετά από μια μακρά παύση. Γνωστό και ως Gold Cup, έγινε για πρώτη φορά το 1920, με την πρόθεση να τιμήσει τον πρωταθλητή κόσμου στο σκιφ των ανδρών. Κάτι ανάλογο με το Davis Cup στο τένις ή το Ryder Cup στο γκολφ. Ο πρώτος νικητής ήταν ο John Β. Kelly ο πρεσβύτερος, ο οποίος ήταν από τη Φιλαδέλφεια και ήταν Ολυμπιονίκης του ίδιου έτους, ενώ άλλοι μεγάλοι κωπηλάτες που κέρδισαν στη διοργάνωση είναι ο Paul Costello (τρεις φορές Ολυμπιονίκης, 1920, 1924, 1928), ο Vyacheslav Ivanov (Ολυμπιονίκης το 1956, 1960, 1964), ο οποίος το κέρδισε πέντε φορές, από το 1956 έως το 1964, o Don Spero, 6ος στο Τόκιο το 1964.  
click for full-size image!
Το Challenge Cup τελευταία φορά έγινε το 1966, λόγω του ότι μειώθηκαν οι υποστηρικτές και στη συνέχεια το κύπελλο των νικητών εξαφανίστηκε (Το Κύπελλο είναι 18 ίντσες ψηλό και από ατόφιο χρυσάφι). Βρέθηκε 30 χρόνια αργότερα, σε μια αντικερί αλλά φτάσαμε ως το 2011 για να επανακτηθεί και να ξαναγίνει ο αγώνας, με την προσθήκη του Challenge Cup για τις γυναίκες. Ο Cop, Ολυμπιονίκης στο διπλό ανδρών (Σίδνεϊ 2000) κέρδισε την κούρσα
Gold Cup των ανδρών, μπροστά από τον κορυφαίο κωπηλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, Ken Jurkowski. Ο νυν Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Ondrej Synek της Δημοκρατίας της Τσεχίας τερμάτισε στην τρίτη θέση, με τον συνεργάτη του Cop στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, Luka Spik να τερματίζει τέταρτος.

Στον αγώνα των γυναικών για το Gold Cup, αντιστράφηκαν τα αποτελέσματα του περσινού Παγκόσμιου πρωταθλήματος, με την νυν Παγκόσμια πρωταθλήτρια, τη Σουηδή Frida Svensson, να τερματίζει  τρίτη. Πρώτη, 
με άνετη διαφορά, ήταν η Knapkova, που τερμάτισε τέταρτη πέρυσι. Η πρώην Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης, Ekaterina Karsten-Khodotovitch από τη Λευκορωσία ήταν δεύτερη και η Iva Obradovic από τη Σερβία, τέταρτη.

Υπήρχαν τέσσερις συμμετοχές σε κάθε αγώνα, αφού οι διοργανωτές κάλεσαν μόνο τους καλύτερους σκιφίστες του κόσμου. Ο αγώνας έγινε σε απόσταση 2000 μέτρων στο ποτάμι της Φιλαδέλφειας.

Ο
Cop και η Knapkova κέρδισαν από 10.000 δολάρια για την νίκη τους, ενώ οι δεύτεροι πήραν από 5.000 και οι τρίτοι από 2.500.

Μετάφραση Greek Rowers από www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: