Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας: Keep Rowing. Η συνέντευξη

Πηγή: Esc Free Press
Συνέντευξη: Αναστασία Χ. Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Θωμάς Παρπούλας
Παραγωγή: IDEAGENESIS.gr

Μπορεί τα χιόνια να λιώνουν, οι ‘‘χιονοθύελλες’’ κακών ειδήσεων να μας περιτριγυρίζουν συνεχώς, οι ‘‘χιονοστιβάδες’’ των καθημερινών εξελίξεων να μας καταπλακώνουν, αλλά οφείλουμε ως καλοί αθλητές της ζωής να μην αφήσουμε τις καρδιές μας να μετατραπούν σε πάγο, αλλά αντί γι’ αυτό να συνεχίσουμε να ‘‘κωπηλατούμε’’ στο σήμερα ώσπου να λιώσει το χιόνι και να’ ρθει η άνοιξη… για τα καλά!
…και κάπως έτσι βρέθηκαν ο Αποστόλης και Νίκος Γκουντούλας να κωπηλατούν στα χιόνια, σπρώχνοντας με το κουπί τους το μήνυμα ότι τα χιόνια λιώνουν! Εσύ, Κάνε κουπί, Συνέχισε, Μπορείς!

«Για το υπόλοιπο της ζωής, θα είσαι πάντοτε σε θέση να πεις ότι υπήρξες μέλος μιας σπουδαίας ομάδας, της οποίας το όλο ήταν σπουδαιότερο από τα μέρη του»
Είκοσι λεπτά διαφορά μεταξύ σας. Είστε μαζί όμως πάντα. Είστε 1 σε 2 ή 2 σε 1;
Α.Γ.: Στον αγώνα ή στην προπόνηση οι δυο μας προσπαθούμε να γίνουμε ένα. Μην ξεχνάς ότι ο συντονισμός στην κωπηλασία είναι ο απόλυτος στόχος. Στην καθημερινότητά μας όμως έχουμε αρκετές διαφορές.

«Οι κωπηλάτες κάνουν περισσότερα πριν τις 8:00 το πρωί, απ’ ότι κάνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι όλη μέρα» (Λογότυπο Αγωνιστικής μπλούζας)
Είναι η κάθε μέρα σας ίδια;
Α.Γ.: Η πολύ πρωινή προπόνηση είναι χαρακτηριστικό των κωπηλατών, ιδιαίτερα όταν έχεις και άλλες δραστηριότητες όπως πανεπιστήμιο ή δουλειά. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ στα μαθητικά και δοιτητικά μας χρόνια την ανατολή στο Θερμαϊκό και το βουητό της πόλης που ξυπνά…
Ν.Γ.: Η καθημερινή μας ρουτίνα είναι πάνω κάτω η ίδια, αυτό που την κάνει να διαφέρει είναι ο τόπος και οι άνθρωποι που συναντάς κάθε φορά. Πρωινό ξύπνημα στις 7:00, προπόνηση στις 8:00-12:00, ξεκούραση και φαγητό, δεύτερη προπόνηση στις 16:00-20:00 και όταν υπάρχει κουράγιο βόλτα με τους φίλους. Για τους φίλους πάντα υπάρχει το κουράγιο!

«Το πλήρωμα είναι η Ζωή, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες» (Λογότυπο Αγωνιστικής μπλούζας)
Αδέρφια στη ζωή, αδέρφια και στο πλήρωμα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο το κάνει αυτό;
Α.Γ.: Θεωρητικά τα δίδυμα στην κωπηλασία είναι το τέλειο πλήρωμα, για να το βγάλουμε ο΄μως αυτό στην πράξη έχει τρομάξει πολύς κόσμος στην προπόνηση: (γέλια). Χάριν οικειότητας ξεφεύγεις πολύ εύκολα στη συμπεριφορά απέναντι στον άλλο. Μιλάμε για ομηρικούς καυγάδες! Στον αγώνα όμως το μυαλό και το σώμα μας συνεργάζονται απόλυτα. 

«Αν θέλεις το ουράνιο τόξο, θα πρέπει να τα βάλεις με τη βροχή».
Αξίζει να αγωνίζεται κανείς για ένα ουράνιο τόξο; Τι θυσίες κάνετε για τον πρωταθλητισμό;
Ν.Γ.: Ουράνιο τόξο είναι για εμάς η επιτυχία – αναγνώριση στο χώρο μας. Βροχή είναι η πολύωρη και επίπονη προπόνηση. Η μεγαλύτερη θυσία είναι ο λιγοστός χρόνος για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Για τους περισσότερους δυστυχώς έχουμε γίνει συνώνυμο της απουσίας.

«Οι πραγματικοί αθλητές κωπηλατούν. Οι υπόλοιποι απλώς παίζουν». (Λογότυπο Αγωνιστικής μπλούζας)
Πόσο εύκολο είναι να ‘‘κωπηλατεί’’ κανείς στη ζωή, σε μια εποχή σαν τη σημερινή;
Α.Γ.: Σήμερα η ζωή ταιριάζει περισσότερο από ποτέ με την κωπηλασία. Πρέπει να πονέσεις πολύ για να πετύχεις κάτι! Τώρα όμως η επιτυχία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε να μάθουμε να στεκόμαστε επιτέλους στα πόδια μας. Θα είναι δύσκολο…. 

«Τα κουπιά μου έδωσαν δύναμη, αλλά μου δίδαξαν και ταπεινότητα»
Είναι όντως η δύναμη των κουπιών καταλυτική στον τρόπο συμπεριφοράς;
Ν.Γ.: Στην κωπηλασία δεν υπάρχουν ‘‘ντίβες’’! Ντίβα γίνεσαι όταν αρχίζεις να παίρνεις περισσότερα από όσα αξίζεις. Ίσως η δυσκολία του αθλήματος να σε προσγειώνει στην πραγματικότητα. Η κωπηλασία δεν είναι παιχνίδι, είναι άθλημα που σε κάνει να πιέζεις τον εαυτό σου καθημερινά στα άκρα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. 

«Το να κερδίζεις μετάλλια είναι καλό, ο αγώνας είναι καλύτερος, το να αγαπάς τον αθλητισμό είναι το καλύτερο απ’ όλα»
Τι είναι καλύτερο για εσάς; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;
Α.Γ.: Το να αγωνίζομαι και να κερδίζω ή να ξεχωρίζω, είναι ο στόχος μου. Όλο αυτό προέρχεται από την αγάπη μου για τον αθλητισμό. Μην τα μπερδεύουμε όμως, η επιτυχία έχει ημερομηνία λήξης, ο αθλητισμός όμως είναι τρόπος ζωής. Φετινός μας στόχος είναι η διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σλοβενία όπου θα διεκδικήσουμε την πρόκρισή μας για την Ολυμπιάδα του 2012. 

«Για να αυξήσετε το ποσοστό της επιτυχίας σας, διπλασιάστε το ποσοστό της αποτυχίας σας»
Καλύτερα δίδυμη αποτυχία ή μοναχική επιτυχία;
Ν.Γ.: Σίγουρα το πρώτο. Το να αγωνίζεσαι να κερδίζεις ή να χάνεις με το πλήρωμά σου είναι κάτι που σε συνδέει για μια ζωή. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον αδελφό σου. Το να μοιράζεσαι έχει σημασία… 

«Θα υπάρξει φόβος, θυμός, δυσκολία, θλίψη, χαρά, αγάπη, ακόμη και μίσος, αλλά στο τέλος θα υπάρξει υπερηφάνεια σε σας και τους συμπαίκτες σας για αυτό που είστε σε θέση να ολοκληρώσετε»
Από το υγρό στοιχείο του νερού, κωπηλατήσατε στο χιόνι. Τι συναισθήματα σας άφησε αυτό;
Α.Γ.: Ήταν μοναδική εμπειρία. Αισθανθήκαμε σαν να ‘‘πάγωσε’’ ο χρόνος. Από τη διαρκή κίνηση του νερού στην ακινησία του χιονιού… Ήταν περίεργο να βλέπεις μέσα από το σκάφος το ίδιο στοιχείο σε διαφορετική μορφή. 

«Η αίσθηση ενός καλού αγώνα παραμένει μαζί σου ώρες μετά. Οι μύες σου καίγονται, το μυαλό σου περιπλανιέται και επιστρέφει διαρκώς εκεί, σε εκείνο το απόλυτο σημείο δύναμης στο τέλος του αγώνα, όταν αισθάνθηκες ότι εσύ και η βάρκα πετάτε» Barry Strauss
Πως περιγράφεται για εσάς το τέλος ενός αγώνα;
Ν.Γ.: Είναι μια διαδικασία που όσο και να τη δουλέψεις στην προπόνηση ποτέ δε θα είναι το ίδιο με τον αγώνα. Είναι μια πάλη μεταξύ μυαλού και σώματος! Το σώμα με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης προσπαθεί να σε προφυλάξει ανάβοντας κόκκινα λαμπάκια stop και το μυαλό παλεύει να επιβληθεί στο σώμα για να συνεχίσει. Η κόρνα του τερματισμού είναι η λύτρωση και των δύο. 

«Δεν είναι για τη νίκη ή την ήττα. Είναι ανταγωνισμός με τον εαυτό σου… Δεν είναι ένα άθλημα φήμης, δεν είναι άθλημα δημοτικότητας. Η κωπηλασία είναι προπάντων ένα άθλημα αγνότητας και δύναμης, που γίνεται διαρκώς καλύτερο από εσένα και εμένα» Erin Walker
Τι είναι νίκη για εσάς; Ολυμπιακοί 2012;
Α.Γ.: Νίκη είναι η επίτευξη του στόχου. Στόχος είναι να ξεπερνάς πάντα τον εαυτό σου. Αν γίνει αυτό το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Μόνο ένα μετάλλιο λείπει από τη συλλογή μας, το Ολυμπιακό. 




2010

2οι Παγκόσμιοι στην τετράκωπο άνευ ανδρών (Μ4-) / World Championships Karapiro Lake, New Zealand
2οι στην Ευρώπη στην τετράκωπο άνευ ανδρών (Μ4-) / European Championships Mortemor-o-velho, Portugal.
3οι στο Παγκόσμιο κύπελλο του Bled στη δίκωπο άνευ ανδρών (Μ2-) / World Cup 1 – Bled Slovenia

2009
3οι Παγκόσμιοι στη δίκωπο άνευ ανδρών (Μ2-) / World Championships Poznan Malta, Poland
1οι στην Ευρώπη στη δίκωπο άνευ ανδρών (Μ2-) / European Championships Brest, Belarus
1οι στους Μεσογειακούς Αγώνες στη δίκωπο άνευ ανδρών (Μ2-) / Mediterranean Games xvi Pescara, Italy
4οι στο Παγκόσμιο κύπελλο της Λουκέρνης στη δίκωπο άνευ ανδρών (Μ2-) / World Cup 3F Lucerne Rotsee, Switzerland

2008
1οι Παγκόσμιοι στη δίκωπο ελαφρών βαρών ανδρών (2-LM) / WCH-IE & JWCH - Linz Ottensheim, Austria
1οι στην Ευρώπη στην τετράκωπο άνευ ανδρών (Μ4-) / European Championships – Athens Schinias, Greece

2007
1οι Παγκόσμιοι ατην τετράκωπο ελ. Βαρών νέων ανδρών (4-LM) /U23 World Championships - Glasgow Strathclyde, Great Britain

2006
2οι Παγκόσμιοι ατην τετράκωπο ελ. Βαρών νέων ανδρών (4-LM) /  U23 World Championships - Hazewinkel Bloso Centrum, Belgium

2005
2οι Παγκόσμιοι ατην τετράκωπο ελ. Βαρών νέων ανδρών (4-LM) / U23 World Championships - Amsterdam Bosbaan, Netherlands

2004
2οι Παγκόσμιοι ατο τετραπλό σκιφ ελ. Βαρών νέων ανδρών (4ΧLM) / World U-23 Regatta - Poznan Malta, Poland

2003
4οι Παγκόσμιοι στο διπλό σκιφ εφήβων (2ΧJM) / JWCH - Athens Schinias, Greece

Πανελληνιονίκες από το 2001 μέχρι το 2010 σε όλες τις κατηγορίες και στις κλάσεις σκαφών: δίκωπο ανδρών, δίκωπο ανδρών μετά πηδαλιούχου, διπλό σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών, δίκωπο και διπλό σκιφ νέων ανδρών, διπλό παίδων και τετραπλό παίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: