Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στον Sentra 103,3 για τους αθλητές που θα στηριχτούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αλλά και για κίνητρα που «εξαφάνισαν» οι νόμοι. Αναλυτικά όσα είπε...
Για την γιορτή που οργάνωσαν με σκοπό να τιμήσουν τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων:
«Κάναμε μια γιορτή για να τιμήσουμε τα παιδιά που πήραν μετάλλιο, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν το καλοκαίρι στη Σιγκαπούρη. Κυρίως όμως έγινε για να θυμίσουμε και σε όλο τον κόσμο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, ότι οι αγώνες του Λονδίνου είναι μόλις 18 μήνες από σήμερα, και βεβαίως για να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών, που προέρχονται από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα παιδιά αυτά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και τίμησαν την πατρίδα μας».
Για το ότι παρόλο που υπάρχουν προβλήματα στον αθλητισμό, υπάρχουν ακόμα παιδιά που επιμένουν και καταφέρνουν να φέρνουν επιτυχίες:
«Ασφαλώς. Δεν είναι όλα μαύρα ούτε όλα άσπρα. Η χώρα μας έχει επενδύσει πολλά στον αθλητισμό. Πηγαίνουν πολλά χρήματα στον αθλητισμό και υπάρχει μια κεκτημένη ταχύτητα που είχε ξεκινήσει από το παρελθόν και από τους αγώνες του 2004. Είναι προσπάθεια ομοσπονδιών, αθλητών, γονέων και προπονητών, ώστε να έχουμε αυτές τις επιτυχίες. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχίες. Αλλά εάν το κράτος δεν δείξει την αγάπη και την στοργή που χρειάζεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, κινδυνεύουν πολλοί αθλητές να φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο και να τα παρατάνε. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να κοιτάξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τις σπουδές τους, ή οτιδήποτε έχει το κάθε παιδί. Εκεί είναι το πρόβλημα μας. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Η Ελλάδα υποφέρει οικονομικά και είναι μερικές φορές παράταιρο να πηγαίνουμε να ζητάμε χρήματα από την πολιτεία, όταν δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να λύσουμε και μια σειρά από άλλα θέματα τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι θέματα τα οποία θα διευκολύνουν και θα δώσουν κίνητρα στους αθλητές, να μείνουν στους αγωνιστικούς χώρους και να μπορέσουν στο τέλος να τιμήσουν την πατρίδα μας στις μεγάλες διοργανώσεις».
Για το αν εννοεί τα κίνητρα που αφαιρέθηκαν από τον τελευταίο νόμο ή αν υπάρχουν και άλλα:
«Υπάρχουν κίνητρα. Έχουμε κάνει σειρά προτάσεων και έχει ?μαλλιάσει? η γλώσσα μας να το ζητάμε από την πολιτεία, καθώς αυτά που αφαιρέθηκαν, αφαιρέθηκαν λόγω του ότι πίστευε η πολιτεία πως τα κίνητρα έφταιγαν για το ντόπινγκ. Δεν φταίνε τα κίνητρα για το ντόπινγκ. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που φταίνε. Συμβάλουν και λίγο τα κίνητρα αλλά βεβαίως δεν πας στο άλλο άκρο. Νομίζω ότι χρειάζονται κίνητρα για τους μαθητές. Για να μπορέσουν να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια, ίσως χωρίς εξετάσεις ή παίρνοντας ορισμένα μόρια. Από την άλλη μεριά, γι' αυτούς που κάνουν τις μεγάλες επιτυχίες, να μπορέσουμε να τους δώσουμε τα κίνητρα, να μπούνε στο δημόσιο, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή όταν σταματήσουν την καριέρα τους. Δεν ζητάμε οι αθλητές μας να γίνουν αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ζητάμε όμως, όταν πάνε για προπονήσεις ή για αγώνες στο εξωτερικό, να μην αφαιρείται αυτό από την μισθοδοσία του μήνα ή να μην μετράει στα συντάξιμα χρόνια. Στην ουσία, αυτό το πράγμα, λέει στον αθλητή σταμάτα τον αθλητισμό, και αυτό είναι ψηφισμένο σε νόμο».
Για το αν θα έπρεπε να περάσει ο επαγγελματικός αθλητισμός στις αρμοδιότητες του υπουργείου εμπορίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ως προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό:
«Το τι θα έπρεπε να γίνει είναι μεγάλο θέμα. Ελπίζουμε ότι, τουλάχιστον στο κομμάτι της Ολυμπιακής προετοιμασίας, το κράτος- που το αμέλησε την προηγούμενη φορά ? θα μας βοηθήσει. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα καθίσουμε μαζί, να συζητήσουμε, γιατί πρέπει έστω και τώρα, τελευταία στιγμή, να βοηθήσουμε τα παιδιά που θα είναι στην προολυμπιακή ομάδα, να κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν την πρόκριση για τους αγώνες του Λονδίνου. Και σε περίπτωση που φτάσουν στο Λονδίνο, να επιδιώξουν τη διάκριση να είναι στο τελικό ή ακόμα και το μετάλλιο».
Για το αν θα δοθεί το βάρος στις περιπτώσει που έχουν περισσότερες πιθανότητες για διάκριση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων:
«Έτσι είναι και αυτό ακριβώς επιδιώκει η πολιτεία. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα από όλα, όλους όσοι έχουν την πιθανότητα να προκριθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όποιος έχει πετύχει την μεγαλύτερη διάκριση την προηγούμενη χρονιά, ασφαλώς και είναι σε πλεονεκτικό σημείο. Πολλές φορές όμως έχουμε δει από άτομα που περιμέναμε μετάλλιο να μην το καταφέρνουν και από άλλους που δεν είχαμε φιλοδοξίες να κάνει την έκπληξη. Όπως στους αγώνες της Σιγκαπούρη, ο Χρυσανθόπουλος στο άλμα επί κοντώ, δεν είχε πιθανότητες. Στον τελικό όμως έκανε τρεις φορές ατομικό ρεκόρ και κατάφερε και πήρε μετάλλιο. Αν είχαμε σκεφτεί ποιοι είχαν ελπίδες για μετάλλιο, δεν θα τον είχαμε συμπεριλάβει. Αυτή είναι η μαγεία των αγώνων. Πολλές φορές, κάποιος έρχεται από το πουθενά και παίρνει μετάλλιο».
Για το αν βρισκόμαστε πίσω στο θέμα της ολυμπιακής προετοιμασίας:
«Κάθε ομοσπονδία, ανεξάρτητα με το τι κάνει η Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει κάνει το δικό της πλάνο, βοηθάει τα παιδιά της και μετέχουν σε αγώνες. Όλες οι ομοσπονδίες, προσπαθούν και κάνουν αυτό που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν. Βέβαια, το οικονομικό είναι ένας ανασταλτικός παράγων στις προσπάθειες όλων. Για παράδειγμα, αν πρέπει να στείλεις τον αθλητή σε δέκα αγώνες για προετοιμασία, τώρα θα πρέπει να πάει μόνο στους μισούς λόγω οικονομικών».
Για την κρίση που περνάει το πόλο:
«Το πρόβλημα του σωματειακού αθλητισμού είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι όμως μόνο στο πόλο αλλά και μπάσκετ και στο βόλεϊ. Τα σωματεία ανοίχτηκαν πολύ περισσότερο από όσο ήταν οι οικονομικές δυνάμεις τους. Τα έσοδα μειώθηκαν πάρα πολύ, και βεβαίως όταν σταματάνε ορισμένοι παράγοντες να βάζουν χρήματα έρχεται και η καταστροφή. Αυτό έγινε και σε πολλές ομάδες στο μπάσκετ. Οι μόνοι που παραμένουν σε ευρωστία στο μπάσκετ είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός γιατί υπάρχουν δύο οικογένειες. Οι Γιαννακόπουλοι και οι Αγγελόπουλοι, οι οποίοι βάζουν χρήματα. Αν φύγουν και αυτοί, τι θα γίνει;»
Για το εάν όλα αυτά τα προβλήματα του πόλο έχουν επίπτωση και στην εθνική ομάδα:
«Ασφαλώς και έχουν επίπτωση. Όπως και είχε επίπτωση το ότι ήρθαν πολλοί ξένοι παίκτες με αποτέλεσμα οι Έλληνες αθλητές να μην έχουν πρόοδο. Τώρα, με τα οικονομικά προβλήματα, ξαναέρχονται στο προσκήνιο οι Έλληνες παίκτες. Ασφαλώς έχουμε κάνει μια κοιλιά. Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, δεν έγινε η ανανέωση που χρειαζόταν η εθνική ομάδα πόλο, αλλά ο χρόνος είναι αυτός με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να παλέψει. Η φουρνιά των αθλητών σταμάτησε και η καινούργια ίσως δεν είναι τόσο καλή. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε τώρα, να μην προκριθούμε σε ένα άθλημα που έχουμε συνεχή παρουσία».
Από το: www.sentragoal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου