Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Τα λεφτά των Μεσογειακών στους αθλητές»

«Τα λεφτά των Μεσογειακών στους αθλητές»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος μίλησε στον Sentra 103,3 και σχολίασε την απόφαση της ΔΕΜΑ να πάρει από την Ελλάδα τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μίλησε για μια σωστή απόφαση που έγινε με λάθος τρόπο και σε λάθος χρόνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως μέρος των χρημάτων θα δοθούν στον αθλητισμό.
Για το αν είναι σοκ η απόφαση της μη διεξαγωγής των Μεσογειακών αγώνων στην Ελλάδα:
«Σοκ δεν είναι γιατί αυτό το πράγμα ήταν στον αέρα αρκετό καιρό. Ήταν άλλες οι συνθήκες το 2007 όταν διεκδικήσαμε και πήραμε τους Μεσογειακούς αγώνες και άλλες οι συνθήκες για την Ελλάδα το 2010 και το 2011. Θα μπορούσαμε από πέρσι που  ξεκίνησε η οικονομική κρίση και μας ρώτησαν αν μπορούμε να κάνουμε τους αγώνες, να τους πούμε πως όχι, γιατί αλλάξανε οι συνθήκες και να τους πάρουν πίσω. Τότε πρυτάνευσε η λογική του όχι θα τους κάνουμε αλλά με μειωμένο προϋπολογισμό. Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτά που τους είχαμε εγγυηθεί με τον μειωμένο προϋπολογισμό.
Οι άνθρωποι από την πλευρά τους μας είχαν πει πως ο προϋπολογισμός είναι θέμα δικό σας, αποφασίστε με πόσα χρήματα θέλετε να τους κάνετε τους αγώνες και μας έλεγαν πως εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να μας εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι θα φιλοξενήσει τους αθλητές σε χωριό, σε κρουαζιερόπλοιο ή όπου εσείς θέλετε και ότι θα κάνετε τους αγώνες, δεν μας ενδιαφέρει αν δεν θέλετε να κάνετε έργα υποδομής. Το θέμα ήταν ότι τόσο καιρό δεν μπορούσε κάποιος να πάρει μια απόφαση και φτάσαμε στο σημείο να μας πάρουν τους αγώνες πίσω και να βρεθούμε και “από κάτω” όπως λέμε στον αθλητισμό. Ενώ θα μπορούσαμε με εύσχημο τρόπο να τους είχαμε δώσει πίσω. Νομίζω πρυτάνευσαν μικροκομματικοί λόγοι» .
Για τον αν θα γίνονταν νέες εγκαταστάσεις:
«Στον Βόλο και την Λάρισα δεν ζήτησε κανένας να γίνουν νέες κατασκευές. Η κωπηλασία είχαν δεχθεί να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, τα υπόλοιπα αθλήματα θα γινόνταν σε υπάρχουσες κατασκευές. Θα δινόταν η ευκαιρία να συντηρηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Είναι μια ατυχής συγκυρία. Αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου που χάσαμε τους Μεσογειακούς και είναι μια ανακούφιση οικονομική και για τις ομοσπονδίες και την κυβέρνηση».
Για το ότι μπορεί να ανακουφίζει λίγο λόγω κρίσης την κυβέρνηση αυτή η εξέλιξη:
«Δεν είναι κρυφό ότι πολλοί στην κυβέρνηση δεν ήθελαν τους αγώνες αλλά ήταν δύσκολο και για αυτούς λόγω πολιτικού κόστους να το ανακοινώσουν στην Λάρισα και τον Βόλο».
Για το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό και το κόστος που έχει αυτό:
«Ασφαλώς το κλίμα δεν είναι ευχάριστο. Είναι όλες οι ολυμπιακές επιτροπές των μεσογειακών χωρών που περιλαμβάνουν και μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία ,η Ιταλία, η Ισπανία, όλοι αυτοί ασφαλώς δεν αισθάνονται καλά απέναντι στην Ελλάδα. Είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν τους παίρνουν εύκολα πίσω τους αγώνες. Δεν έχει ξαναγίνει να πάρουν πίσω τους αγώνες και το βασάνισαν πάρα πολύ για αρκετό καιρό. Αναγκάστηκαν και αυτό δεν ανεβάζει την εικόνα της χώρας στα διεθνή δρώμενα. Πολλοί θέλουν ν' αναλάβουν τους Μεσογειακούς αγώνες, πιθανόν όχι του 2013 γιατί δεν προλαβαίνουν, αλλά πιστεύω θα βρεθεί στο τέλος κάποια λύση. Ασφαλώς αυτό που έγινε ρίχνει και την εικόνα και το γόητρο της χώρας στα διεθνή αθλητικά δρώμενα».
Για το αν από τα χρήματα που δεν πήγαν στους αγώνες, μέρος τους θα δοθεί στους αθλητές για την ολυμπιακή προετοιμασία:
«Αυτό είναι το ζητούμενο ο αθλητικός κόσμος ελπίζει πως ένα κομμάτι των χρημάτων που δεν θα δοθούν στους μεσογειακούς θα καταλήξει στον αθλητισμό. Έχουμε βάσιμες ελπίδες πως ούτως ή άλλως το κράτος θα έδινε χρήματα για την ολυμπιακή προετοιμασία. Αυτό που έγινε πέρσι που δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ δεν έχει ξαναγίνει. Και με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει τώρα από τον ΓΓΑ είναι ότι θα δοθούν φέτος χρήματα που είναι και έτος προκρίσεων, ειδικά σε αθλητές που έχουν προοπτική πρόκρισης και διάκρισης στο Λονδίνο».
Για το ότι ο αθλητισμός πλέον δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτείας οικονομικά:
«Εμείς το βλέπουμε και με αγωνία μιλάμε σε όλους τους φορείς της πολιτείας γιατί για να φτάσει ένας αθλητής σε υψηλό επίπεδο χρειάζονται πολλά χρόνια. Το να πεις ότι σταματάω τον υψηλό αθλητισμό ξαφνικά και τον ξαναρχίζω δεν σημαίνει ότι θα έχεις πάλι υψηλό αθλητισμό. Η πολιτεία έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια για τον αθλητισμό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι κόβουμε και τι δεν κόβουμε. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Βεβαίως είναι προτεραιότητα να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Αλλά και στον αθλητισμό θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να ελαττωθούν οι περιττές δαπάνες και να πιάσουν τόπο τα χρήματα που δίνονται».
Για το πως θα δαπανηθούν τα χρήματα και σε πόσους αθλητές:
«Σε χρήματα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση. Όσα μπορεί να δώσει η πολιτεία θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα. Εμείς έχουμε κριτήρια ως ολυμπιακή επιτροπή και με βάση αυτά έχουμε την προολυμπιακή ομάδα. Εκεί μπορούν να είναι από ότι υπολογίζουμε γύρω στους 150 αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στο Λονδίνο από τα ατομικά αθλήματα. Επίσης έχουμε και σε τρία ομαδικά αθλήματα την πιθανότητα να προκριθούν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Είναι η ομάδα ανδρών του μπάσκετ και εκεί που έχουμε παράδοση το πόλο ανδρών και γυναικών».
Για τις κινήσεις της ΕΟΕ ώστε να βρεθούν χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία:
«Έχουμε ξεκινήσει συζήτηση με την Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και φτάσαμε στο σημείο να συζητήσουμε όνομα προς όνομα και άθλημα προς άθλημα. Εμείς δεν σταματάμε τις προσπάθειες μας να βρούμε χρήματα και από αλλού όπως από τον ΟΠΑΠ, γιατί θεωρούμε πως δεν μπορεί και ο ΟΠΑΠ να μην είναι χορηγός αυτής της προσπάθειας. Έχουμε απευθυνθεί στο εξωτερικό για χορηγίες και νομίζω θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Και η ΔΟΕ έδωσε ένα χέρι βοήθειας στο να δώσει σε κάποιους αθλητές ένα μπόνους χρηματοδότησης. Για την προετοιμασία της ολυμπιάδας, ήταν περισσότερο μια συμβολική βοήθεια από την ΔΟΕ προς τον ελληνικό αθλητισμό».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: